Boğazda Takılma Yumru Hissi Ve Geğirme Kuruluk Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Boğazda Takılma Hissi Boğazda Birşey Var Hissi Nedenleri Psikolojik mi

0 6.337

Boğazda Takılma, Yutkunurken Boğazda Yumru Bir Şey Var Hissi Hakkındaki Tüm Sorular

Boğazda takılma hissi, boğazınızda aslında bir şey yokken bir yumru varmış gibi hissetme hissidir. His gelir ve geçer. Bu his yutkunmayı zorlaştırabilir. Boğazda takılma hissinin kesin bir sebebi yoktur. Boğazda takılma, yumru hissine geğirme de eşlik ediyorsa bu durum genellikle GERD yani reflü hastalığına işaret eder. Boğazda takılma hissi nefes darlığı ile beraber görülüyorsa bu durum da çoğu zaman psikolojik sorundan kaynaklıdır. Boğazda takılma hissine kimi zaman boğaz kuruluğu da eşlik edebilir.

Boğazda Takılma Hissi Nedir?

Boğazda takılma hissi terimi, bir kişinin boğazında yumru hissetmesi sonucu boğazı kontrol edildikten sonra aslında bir şey olmadığı tespit edildiğinde kullanılır.

Boğazda Takılma Hissinin Nedenleri Nelerdir?

  • Stres ve kaygı, psikolojik sorunlar
  • Boğaz kanseri
  • İlaçların yan etkileri
  • Genişleyen tiroid bezi
  • Asit reflü
  • Geniz akıntısı
  • Servikal spondiloz

Boğazda Takılma Hissi Neden Olur?

Boğaz Kanseri

Boğaz kanseri boğazda (yutak), ses telleri (gırtlak) veya bademcikte bulunan kötü huylu tümörlerin gelişmesiyle sonuçlanan bir durumdur. Boğaz kanseri de boğaz da yumru hissine yol açabilir.

Asit reflü

Asit reflü, GERD olarak da bilinir, midedeki asitli içeriklerin yemek borusuna çıkmasıyla oluşur. Asit reflü de boğazda takılma hissi nedenlerindendir.

Aşırı Aktif Tiroid

Tiroid ensenizde, köprücük kemiğinizin hemen üzerinde bulunan kelebek şeklinde olan bir bezdir. Hormon üreten endokrin bezlerinden biridir. Tiroid bezleri kalp atış hızınızı ve kalori yakma hızınızı kontrol eder. Eğer tiroid aşırı aktifse, vücudun ihtiyacından fazla tiroid hormonu salgılar. Bu hipertiroidizm olarak adlandırılır. Troidlerin çok çalışması da boğazda takılma hissine sebep olabilmektedir.

Stres ve kaygı

Strese maruz kalan bir kişi, stresin boğaz kaslarının büzülmesine sebep olabileceğinden boğazda sıkışma yaşayabilir. Hasta, stresli durumla karşılaştığında zor yutkunabilir veya boğulma hissi hissedebilir.

Larenjit veya Farenjit

Boğaz takılma hissi aynı zamanda viral, bakteriyel veya mantar faktörlerinin neden olduğu bir boğaz enfeksiyonu olan farenjitin bir belirtisidir. Bu durumda, takılma hissi boğazda ağrıya, öksürüğe ve ateşe yol açar. Analjezikler, antibiyotikler ve steroidler tedavi olarak reçetelendirilebilirler.

Gastroözofageal Reflü

Bazı durumlarda, asit reflü hastaliği boğazda takılma hissine sebep olabilir. Mide ekşimesi veya yanma hissi, gastrik sıvıların veya midedekilerin yemek borusuna geri akışı veya çıkmasıyla oluşabilir.

Psikolojik sağlık durumları ya da ruh hali değişiklikleri.

Bazı insanlarda anksiyete bozuklukları ve depresyon, boğazda takılma hissini tetikleyebilir.

Retrofarengeal Apse

Retroparengeal apse boğazın arka yüzeyindeki dokularda biriken irinlerdir. Bu, potensiyel bir hayatı tehdit eden tıbbi durumdur.

Strep Boğaz

Strep boğaz, boğazın kaşınmasına ve ağrımasına ve boğazda takılma hissine sebep olan bakteriyel bir boğaz enfeksiyonudır.

Özofajit

Özofajit, ağızdan mideye yemek taşıyan kaslı bir tüp olan yemek borusunun iltihaplanmasıdır. Belirtileri acı çektiren zor yutkunma ve göğüs ağrısıdır.

Akalazya

Akalazya hastalığı yemek borusu ile mide arasındaki kapağın açılamaması nedeniyle yutma güçlüğü demektir. Bu durum da boğazda yumru hissine yol açabilir.

Boğazda Takılma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Boğazda takılma hissinin tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Örneğin;

  • Eğer bu durum gastrik reflüden kaynaklıysa doktorun bildirdiği anti-reflü tedavisini uygulayın. Asit reflü için tedavi, antasit ilaçları ve asit-bastırma ilaçlarını içerir.
  • Sigarayı bırakın.
  • Stres tedavisi, eğer problem stresten kaynaklıysa antidepresan ilaç kullanılabilir.

Aşağıdaki adımlar evde denenebilir

  • Boğazınıza sıcak kompres uygulayın. Bunun için sıcak su torbasını boğazınıza tutun. Yahut temiz bir bezi ütüleyip bunu boğazınıza sarın.
  • Sakız çiğneyin
  • Bolca ılık sıvı tüketin. Günde yaklaşık 2 litre tavsiye edilir.
  • Esneme, boğazdaki kasları gevşetmek için çok iyi bir tekniktir. Boğazınızın arkasını esneyerek gerdirin. Bunu olabildiğince sık yapın.
  • Bu alışkanlığınız boğazınızda daha fazla sıkışma yaptığından boğaz temizlemekten kaçının, takılma hissini gidermez.
  • Boğaz kaslarını gevşetmek için bir Botox enjeksiyonu yaptırabilirsiniz.
  • Derin nefes alma egzersizleri gibi rahatlama yöntemlerini kullanın.
  • İyice ağlayın. Boğazda takılma hissinin nedenleri üzüntü gibi çözülmemiş duygularla alakalı olabilir. Ağlamak geçici de olsa bu güçlü duygulardan kurtulmanıza ve hissin giderilmesine yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.