Boyun Lenf Bezi Şişmesinin En Önemli Nedenleri ve Tedavisi

Boyunda Lenf Bezi Lenf Nodu Nedir Boyun Lenf Bezleri Nerede

0 404

Boyunda Lenf Bezi Lenf Nodu Ne Demektir?

Vücudumuzda boyun, göğüs, karın boşluğu ve kasık başta olmak üzere yaklaşık 600 lenf nodu bulunur. Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi; çoğunlukla boyun çevresinde enfeksiyon ve iltihap olduğuna işaret etmektedir. Bu durumun ise diş enfeksiyonu, gömülü yirmi yaş dişleri, boğaz ağrısı, mononükleoz vb. gibi sebepleri olabilir. Bu tür hastalıkların tedavisi mümkündür. Ek olarak boyunda lenf bezi şişmesi nadir durumlarda kanser belirtisi olabilir.

Boyunda Lenf Bezi Boynun Neresinde Bulunur?

Boyunda lenf bezleri boynun önünde, boynun yanlarında ve boynun arkasında kulakların arkasında bulunur.

Boyunda Lenf Bezi Lenf Nodu Şişmesi Neden Olur?

Viralenfeksiyonlar:  Boyundaki lenf bezlerinin yaygın olarak görülen bir sebebi viral enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara örnek olarak; üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, CMV, EBV, streptokok, difteri, faranjit, stafilokok, tularemi, bruselloz, leptospiroz, atipikmikobakteri enfeksiyonları, tüberküloz (verem), histoplazmoz, toksoplazmoz enfeksiyonları verilebilir.

Bademcik iltihabı: Ağzın arka tarafında, boğazın ise üstünde yer alan lef düğümlerine bademcik denilmektedir. Bademcik iltihabının sebebi bakteriyel veya viral bir enfeksiyon olabilir. Strep boğaz  enfeksiyonu bademcik iltihabına neden olan yaygın durumlardan birisidir.

Mononükleoz (Öpücük hastalığı): Halk arasında öpücük hastalığı olarak anılan Mononükleoz bir tür bulaşıcı bir enfeksiyondur ve sebebi Epstein-Barr isimli bir herpes virüsüdür. Bu durum, boyun, koltuk altı veya kasıkta lenf düğümlerin şişmesi , boğaz, baş ağrısı, ateş gibi belirtilere neden olabilir.

Kanser: Boyun bölgesinde lenf bezi şişmesinin sebepleri arasında hodgkin lenfoma, hodgkin olmayan lenfoma, tiroid kanseri, yumuşak doku tümörü, nöroblastom ve tümör metastazları olabilir.

Lenfoma: Boyun bölgesindeki lenflerin şişmesinin sebebi vücutta meydana gelen herhangi bir kanser ve tümör olabilir. Bazen tümör direkt olarak lenf bezi tarafından da üretilebilir ve bu hastalık ise lenfoma olarak adlandırılır. Lenfoma durumunda hastanın lenf bezlerinde gözle görülür şişlik fark edilebilir.

Çocuklarda boyunda lenf bezi şişmesi: Yetişkinlere oranla çocuklarda farenjit, tonsillit, rinit gibi viral veya bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonları daha çok görülür. Bu durumlar ise çocuklarda lenf bezlerinde şişliğe sebep olabilir.

Boyunda Lenf Bezi Şişmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Boyun ve bölgesinde lenf bezleri şiştiğinde Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoruna gidilmelidir.

Boyunda Lenf Bezi Lenf Nodu Şişmesi Nasıl Geçer?

Doktor teşhis sonrasında uygun olan gerekli antibiyotik veya antiviral ilaçları yazar. Boyunda lenf bezi şişmesinin en yaygın sebebi enfeksiyondur ve eğer sebebi enfeksiyon ise şişliğe ek olarak ağrı, ateş, kızarıklık ve hassasiyet görülebilir. Bu durumda uygulanacak tedavi ise bu enfeksiyona neden olan bakteri veya virüsü yok etmek amaçlı kullanılan ilaçlar olacaktır. Bu ilaçlar sayesinde enfeksiyon ortadan kalkacak ve şişlikler azalmaya başlayacaktır. Şunu akılda tutmak gerekir ki şişliklerin kısa bir sürede tamamen ortadan kalkması genellikle mümkün olmaz. Bu durumda hasta tedavi sonrası üç hafta beklemelidir. Boyundaki lenf bezlerinin şişliği genellikle iki veya üç hafta sürmektedir. Ancak bu süre geçmesine rağmen şişler geçmemiş veya daha da çoğalmışsa doktora gidilmelidir ve doktor  gerekli görürse lenflerin ultrasonografisi incelemesini yapabilir.

Boyundaki lenf bezlerindeki şişliğin sebebi eğer iyi huylu tümör veya kanser ise, tümör alınmadan veya kanser tedavisi yapılmadan lenflerdeki şişliğin inmesi zordur. Eğer doktor uygun görürse hastaya kemoterapi tedavisi uygulayabilir ve bu şekilde lenf bezlerindeki şişliğin inmesi mümkün olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.