Boyun Sertleşmesi, Ense Sertliği Neden Olur Nasıl Geçer?
Boyun; kaslar, tendonlar, kemikler ve bağ dokulardan oluşur. Bunlar başı desteklemek ve birçok yöne hareket etmesini sağlamak için birlikte çalışır. Boyun yaralandığında, darbe aldığında veya aşırı kullanıldığında sertleşebilir veya ağrılı hale gelebilir. Boyun sertliği sıklıkla kaslardan biri gerildiğinde meydana gelir. Sertlik bir veya daha fazla omur yaralandığında da gelişebilir. Boyun sertliği, kişi boynunu veya kafasını hareket ettirmeye çalıştığında ağrılı hale gelebilir. Genellikle boyun sertliği küçük bir yaralanma veya kazadan kaynaklanır.
Boyun, Ense Sertliği Neden Olur?
Çoğunlukla, boyun sertliği yanlış pozisyonda uyumaktan kaynaklanır. Vücut gevşediğinde kişi yanlış bir pozisyonda uyursa boyundaki sinir üzerindeki kasları iterek gerilebilir.
Bu kişi doğru destekli yastık olmadan uyuduğunda veya iki ya da daha çok yastıkla uyuduğunda da meydana gelir. Bütün vücut için yeterli yerin olmadığı koltuk üzerinde akşamüstü şekerlemeleri de boyunda sertliğin bir nedeni olabilir.
Bunun dışında, boyunda sertlik gelişmesine neden olan diğer durumlar yazı yazarken boynu sürekli bir tarafta tutmak, çok uzun süre telefonda konuşmak vb.dir. Dahası, televizyon izlerken veya kitap okurken doğru pozisyonda oturmamak da kişinin boyun sertliği yaşamasına yol açabilir.
Tüm bilgisayar ekranına bakmak boyun etrafındaki kasların aşırı gerilmesine neden olabilir. Çok uzun süre araba kullanmak veya telefona bakmak da aynı etkiye sahip olabilir. Sürekli telefonunuza bakmak boynunuza gerginlik yükler.
Gece uyku pozisyonu da boynunuzu etkiler. Yan tarafınıza veya sırtüstü yatmak boynunuzda yüzüstü yatmaktan daha az gerginlik oluşturur. Yüzüstü yatarken boynunuz uzun süre gergin kalır ve bu da ağrıya ve boyun sertliğine neden olabilir.
Kireçlenme. Bu sıklıkla yaşla ortaya çıkan eklemlerinizdeki yıpranma ve aşınmadan kaynaklanır. Boynunuz dahil birçok eklemde kısıtlı hareket ve sertliğe yol açabilir.
Eklem iltihabı. Bu bağışıklık sistemi hastalığı eklemlerinizi etkiler ve boynunuza zarar verebilir. Bu hasar genellikle boyunuzun üst tarafında şiddetli boyun ağrısı ve sertliğiyle sonuçlanabilir.
Sinir sıkışması. Sinir sıkışması omurilik kanalı veya bel fıtığı daralması olan eklem iltihabından kaynaklanabilir. Eğer sinir sıkışması yaşarsanız, kollarınıza ve belki bacaklarınıza yayılan boyun sertliği yaşayabilirsiniz.
Duygusal stres. Stres altındayken kaslarınız gerginleşebilir. Boyun sertleşmesi sıklıkla stresli hissettiğiniz erken belirtisidir.
Fibromiyalj. Bu hastalık ağrılı kas ve eklemlerle ilişkilidir. Kaslar boyun sertliğiyle sonuçlanarak sıkışabilir.
Kas spazmı. Kas spazmı sinirleriniz kaslarınıza sıkışma mesajı gönderdiğinde ortaya çıkar. Boynunuzdaki kas spazmı boyun sertleşmesiyle sonuçlanır.
Menenjit. Bazen boyun sertliği menenjit belirtisidir. Menenjit beyin ve omurilik üzerini kaplayan beyin ve omurilik zarı iltihabıdır. Virüs, bakteri veya mantar menenjite neden olabilir. Viral menenjit kendiliğinden iyileşebilir ancak bakteriyal ve fungal menenjit hayatı tehdit edici olabilir.
Boyun sertliği beyin iltihaplanması anlamına gelen ansefalit işareti de olabilir. Ancak ağrıyla birlikte eğer ateşlenme, kusma ve bulantı yaşarsanız yaşarsanız basit bir viral hastalık göstergesi veya beyin etrafında daha ciddi bir enfeksiyon göstergesi olabilir.
Diğer enfeksiyonlar. Boyun sertliği ateşe ek olarak, kusma ve ışık hassasiyeti nezle gibi basit bir viral enfeksiyonun işareti olabilir.
Ensede Sertlik Nasıl Geçer?
Ensede sertlik için Fizik tedavi doktoruna gidilir. Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygular.
Ağrı kesiciler
Ağrı kesiciler yaşanılan probleme geçici bir çözüm oluşturur ancak hızlı rahatlama sağlar ve ağrıyı keser. Boynunuzdaki şişlik ve iltihaplanmayı azaltmak için aspirin gibi ağrı kesiciler denenmelidir. Boyu sertliği durumunda ibuprofen ve acetaminophen gibi reçetesiz ağrı kesiciler ağrıyı geçirmede etkilidir.
Sıcak Su Torbası
Ensenize sıcak su torbası tutmak da sertliğin ve ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.
Stresten Uzak Durun
Stres ense sertliğinin bir numaraları nedenlerindendir. Doktorun verdiği antidepresanı kullanabilirsiniz.
Egzersiz
Başınızı aşağı, yukarı, sağa sola oynatmak gibi basit esneme egzersizleri gerçekleştirin. Bunları yavaşça yapın.