Brakial Pleksus Yaralanması Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Brakial Pleksus Nedir Anatomisi Tedavi Ve Önerileri

0 370

Brakial Pleksus Yaralanması Nedir?

Brakiyal pleksus omuz, kol ve el için hareket ve his sağlayan bir sinir ağıdır. Brakiyal pleksus yaralanması bu sinirler gerildiğinde, darbe aldığında veya en ciddi vakalarda omurilikten ayrıldığında meydana gelir.

Brakial Pleksus Yaralanması Neden Olur?

Temas sporları: Futbol, basketbol gibi sporları yaparken oyuncularla çarpışma sırasında brakial pleksusta yaralanma görülebilir.

Zor doğumlar: Brakial pleksus yaralanması her 1.000 doğumdan 1.5’inde ortaya çıkar. Genellikle zor bir doğum sırasında bebeğin boynu yana gerildiğinde meydana gelir.Bu yaralanma, ilgili kolun kısmen duyusal ve / veya motor fonksiyon kaybına neden olur.

Yeni doğanlarda da brakial pleksus yaralanmaları görülebilir. Bu durum normal kilonun üzerinde olan bebek doğumu, ters doğum, doğumun çok uzun sürmesi gibi nedenlerle meydana gelebilir. Bebeğin omuzları doğum kanalı içinde sıkışırsa, brakial pleksus felci riski artar. Daha sıklıkla Erb felci olarak adlandırılan durumda üst sinirler yaralanır.

Travma: Yaralanmanın birçok türü – motorlu taşıt kazaları, düşmeler veya kurşun yarası dahil – brakial pleksus yaralanmalarıyla sonuçlanabilir.

Tümörler ve kanser tedavileri: Tümörler brakial pleksus içinde veya brakial pleksus boyunca gelişebilir ancak brakial pleksusa baskı yapar veya sinirlere yayılır. Göğüse radyasyon tedavileri de brakial pleksus hasarına neden olabilir.

Özellikle futbol ve güreş gibi temas sporlarına katılmak veya yüksek hızlı motorlu taşıt kazanlarında yer almak brakial pleksus yaralanması riskinizi arttırır.

Brakial pleksus yaralanmaları sinirlerin ayrılmasından veya gerilmesinden meydana gelir. Bu durum travmadan sonra veya zor doğumlar sırasında ortaya çıkabilir.

Brakial Pleksus Yaralanması Belirtileri Nelerdir?

Brakial pleksus yaralanması şiddetine ve yaralanmanızın bölgesine göre yaşanılan belirtiler değişiklik gösterebilir. Bu yaralanmanın bazı genel belirtileri şunlardır:

  • Kolunuzda veya omzunuzda güçsüzlük ve hissizlik
  • Şiddetli ağrı
  • Felçli kol
  • Tamamen hareket kaybı veya kolunuzda, elinizde veya omzunuzdaki belirli kasları kullanamama

Brakial Pleksus Yaralanması Nasıl Teşhis Edilir?

Durumunuzu teşhis etmek için doktorunuz belirtilerinizi değerlendirecek ve fiziksel muayeneye başvuracaktır. Brakiyal pleksus yaralanmasının şiddeti ve kapsamını teşhis etmeye yardım etmek için şu testlerden bir veya daha fazlasını yaptırmanız gerekebilir:

  • MRI taraması veya CT taraması gibi görüntüleme testleri
  • Sinir fonksiyonu ve elektriksel aktiviteye karar vermek için testler, elektromiyogram ve sinir iletim çalışması dahil
  • Boyun ve omuz bölgesinin röntgeni

Brakial Pleksus Tedavisi

Tedavi yaralanmanın şiddeti, türü, yaralanma ortaya çıktıktan sonra geçen zaman gibi birçok faktöre bağlıdır.

Yalnızca gerilen sinirler kısa sürede tedavi olmadan iyileşebilir.

Doktorunuz kaslarınızı ve eklemlerinizi doğru şekilde çalıştırmak, hareket çeşitliliğin devam ettirmek ve eklem tutulmasını önlemek için fizik tedavi tavsiye edebilir.

Brakiyal pleksus için doktor sinirlerini onarmak için ameliyat kararı alırsa; yaralanmadan sonra 6-7 ay içinde yapılmalıdır. Bundan daha geç yapılan ameliyatlar daha düşük başarı oranına sahiptir.

Sinir dokusu yavaş şekilde büyür, bu yüzden ameliyatın tam faydasını görmek yıllar alabilir. İyileşme sürecinde egzersiz programıyla eklemlerinizi esnek tutmalısınız. Elinizin içe kıvrılmasını önlemek için sabitleyici kullanılabilir.

Brakial Pleksus Yaralanması Türleri Nelerdir?

Brakial pleksus yaralanmaları sinirlerin ne kadar kötü şekilde hasar gördüğüne göre şu şekilde sınıflandırılır;

Avülsiyon. Sinir kökü omurilikten tamamen ayrılır. (en şiddetli türü)

Nörapraksi. Sinirler gerilir (en az şiddetli türü)

Ruptüre. Sinirin bir kısmı yırtılır.

Nörom. Yara dokusu kendini onardığından gerilen sinir üzerinde oluşur.

Brakial nevrit. Bu hiçbir nedenin tanımlanamadığı en nadir sendromdur. Parsonage-Turner sendromu olarak da adlandırılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.