Büllöz İmpetigo Ne Demek Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

İmpetigo Nedir İmpetigo Hastalığı Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 548

İmpetigo  Ne Demek?

İmpetigo; ciltte yaralara sebep olan bulaşıcı ve bakteriyel cilt enfeksiyonudur. Bu durum çoğunlukla küçük çocuk ve yenidoğanlarda görülmektedir. Ancak impetigo olununan kişiyle temas sonucu herkese bulaşabilir. İmpetigo genellikle 2 ve 6 yaş arası genç çocuklarda ortaya çıkar.

Eğer çocuğunuzda özellikle burun ve ağız çevresinde kırmızı yaralar varsa bu durum impetigoya işaret edebilir. Bu sorun bakteri sebepli oluşup kolayca yayılan bir cilt enfeksiyonudur. Genellikle bebek ve küçük çocuklarda görülse de yetişkinleri de etkilemektedir. İmpetigo genellike yüz, burun, ağız, el ve ayaklarda görülmektedir. Bu kızarık yaralar patlar ve bal rengi kabuklanır.

İmpetigo genellikle staphylococcus aureus bakterileri sebepli oluşmaktadır. Bu enfeksiyon çok ciddi değildir ancak bazen komplikasyon geliştirebilir. Topikal antibiyotikler kullanımı impetigo yaralarını 7 ila 10 gün içerisinde iyileştirmektedir. Impetigo yaraları kendi kendine 2 ila 4 hafta içerisinde geçmektedir ancak antibiyotik kullanımı olmazsa komplikasyon gelişme riski yükselmektedir.

İmpetigo yaralarının başka insanlara yayılmasını önermek için antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Çocukların impetigo bulaşıcılığı geçene kadar (yaklaşık olarak tedaviye başlandıktan 24 saat sonra) okula gitmemesi, evde kalması önemlidir.

İmpetigo Nedir?

İmpetigo oldukça bulaşıcı bakteriyel bir cilt enfeksiyonudur. İmpetigo; cildin dış katmanlarında, epidermiste staphylococcus aureus veya streptococcus pyogenes gibi bakteriyel enfeksiyonlar sebepli oluşup yüz, kol ve bacakları etkilemektedir.

İmpetigo enfeksiyonu genellikle küçük kesiklerde, böcek ısırıklarında veya egzama gibi döküntülerde (cilt çatlaklarında) başlar. Ancak sağlıklı ciltte de hiç bir şey yokken oluşabilir.

İmpetigo sağlıklı ciltte ortaya çıktığında birincil; cilt çatlağında ortaya çıktığı zaman ise ikincil impetigo olarak adlandırılmaktadır.

İmpetigo  Belirtileri Nelerdir?

İmpetigo enfeksiyonu belirtileri; ciltte kızarıklığın yanında pembe veya kırmızı yaralar ile başlar. Bu yaralar her yerde oluşabilse de genellikle yüz, kol ve bacaklarda görülmektedir. Bu yaralar irinle doludur, birkaç gün sonra patlar ve kalın bir kabuk oluşturur. Sık sık kaşıntıya sebep olsa da kaşımak bu yaraların yayılmasına sebep olabilir.

İmpetigo Neden Olur Risk Faktörleri Nelerdir?

İmpetigo; yüz, boyun, kol ve bacakları etkileyen oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur.

İmpetigoya sebep olan iki bakteri vardır: streptococcus pyogenes and staphylococcus aureus.

İmpetigo riskini arttıran faktörler şunlardır:

  • Yaş: İmpetigo enfeksiyonu genellikle 2 ila 5 yaş arası çocuklarda görülmektedir.
  • Kalabalık ortam: İmpetigo okullarda kolayca bulaşmaktadır.
  • Ilık ve nemli hava: İmpetigo enfeksiyonu sıklıkla yaz aylarında yaşanmaktadır.
  • Bazı spor türleri: Cilt teması gerektiren spor faaliyetlerinde (futbol veya güreş gibi) yer almak impetigo enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırır.
  • Cilt çatlağı: İmpetigo enfeksiyonuna sebep olan bakteriler cilt içine genellikle çatlak, ısırık ve sıyrık gibi yaralardan girmektedir.
  • Eğer kişide egzama, böcek ısırığı veya mantar enfeksiyonu gibi cilt problemleri varsa impetigo enfeksiyonu oluşma riski yüksektir.
  • Diyabet veya bağışıklığı güçsüz olan yetişkinlerde impetigo yaşanma riski yüksektir.

İmpetigo Nasıl Tedavi Edilir?

İmpetigo; genellikle çocuklarda görülen bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonun sebebi; streptococcus pyogenes ve staphylococcus aureus bakterileridir. Belirtileri ise tedavi olmadan geçebilir ancak bu durum impetigo türüne ve belirtilerin şiddetine bağlıdır. İmpetigo enfeksiyonu genellikle herhangi bir tedavi uygulanmadan 2 veya 3 hafta içerisinde kendi kendine iyileşmektedir.

Ancak; tedavi önerilir çünkü tedavi hem hastalığın süresini kısaltacak hem de kişiden bir başka kişiye yayılmasını engelleyecektir.

İmpetigo için uygulanacak ana tedavi yöntemleri; antibiyotik krem veya tabletlerdir. Bu ilaçların genellikle 1 hafta kadar kullanılması zorunludur.

Topikal Antibiyotikler

Topikal antibiyotikler direkt olarak cilt üzerine uygulanmaktadır. Doktor Bactroban gibi bir mupirosin merhemi reçete edebilir. Merhem uygulamadan önce, yaralar hafifçe çıkarılmalıdır ki böylece antibiyotikler cildin içine nüfus edebilir.

Topikal antibiyotik uygulanmadan önce cildin etkilenen bölgelerini ılık, sabunlu suyla iyice yıkamak önemlidir. Mümkünse krem uygularken lateks eldiven kullanılmalıdır. Uygulama sonrası eller iyice yıkanmalıdır.

Bu tedavinin 7 gün içerisinde yanıt vermesi beklenir.

Oral Antibiyotikler

Oral antibiyotikler; impetigo daha yaygın olduğunda veya hasta topikal antibiyotiklere cevap vermediğinde reçete edilmektedir.

İmpetigo Bitkisel Tedavisi

Beyaz Sirke

Ciltteki yaraların iyileşmesini hızlandırmak için cildin ya su ya da antibiyotik kullanarak yıkanıp temiz tutulması önemlidir. Beyaz sirke ile kendi antibiyotik solüsyonuzu hazırlayabilirsiniz. Beyaz sirke enfeksiyonun yayılmasını önleyerek yaraların kurumasını sağlayacaktır.

  • 2 bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyin.
  • Bir pamuk yardımı ile bu karışımı yaralar üzerine sürün.
  • Sonrasında cildi kurulayın ve merhemi sürün.
  • Ardından bölgeyi gazlı bez ile örtün.
  • Enfeksiyon geçinceye dek günde 2 veya 3 kez bu uygulamayı tekrarlayın.

UYARI: Yara bölgesini yıkarken hassas davranın.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı bakteriyel enfeksiyonun yayılmasını önler. Ayrıca çay ağacı yağındaki güçlü bakteri karşıtı ve iltihap sökücü özellikler enfeksiyon ile savaşır ve belirtileri dindirir.

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı içine birkaç damla çay ağacı yağı damlatın. Bunu direkt olarak yaralar üzerine sürün ve 20 ila 30 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Bu yöntemi günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Büllöz İmpetigo Nedir?

İmpetigo, basit yüzeysel ve büllöz impetigo olmak üzere 2 türe ayrılır. Büllöz impetigo olarak adlandırılan diğer tür kolayca patlayabilen ciltte büyük kabarcıklara sebep olur. Çok nadir rastlanılır ve çoğunlukla bebeklerde görülür.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.