Çene Altında Ağrı İçin Hangi Doktora Başvurmalıyım

Çene Altında Ağrı Çene Altı Ağrısı Nedenleri Tedavisi

0 307

Çene Altında Ağrı Neden Olur Nasıl Geçer?

Çok sık karşılaşılmasa da çene altında ağrı zaman zaman karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Sinüzit ve lenf bezi şişmesi, çene altı ağrısına neden olabilecek faktörler arasındadır. Çene altında ağrı şikayeti adına Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Çene Altı Ağrısı Neden Olur?

Lenf Bezi Şişmesi

2 adet iri lenf bezi çene altında yer almaktadır. Lenf bezlerinin görevi hastalıklarla savaşmaktır. Yüz bölgesinde baş gösteren iltihaplanmalar, bu bölgede yer alan lenf düğümlerini uyaracaktır. Lenf düğümleri bu duruma tepki olarak şişecektir. Bunun sonucu olarak kişi çene altında ağrı hissedecektir.

Tükürük Bezi İltihabı

Ağız etrafında birden fazla tükürük bezi mevcuttur. Mevcut olan bu tükürük bezlerinin iltihaplanması halinde çene altında ağrı hissedilecektir.

Diş Apsesi

Ağız hijyenine dikkat edilmezse, düzenli diş fırçalanmazsa, ağzın içerisinde bakteriler üreyecektir. Bu bakteriler diş köküne ulaşabilmektedir. Böyle bir durumda vücut karşı tepki olarak apse üretecektir. Böylelikle bakterilerin vücut içerisindeki dağılımını engelleyecektir. Alt çenede baş gösteren diş apseleri bu bölgede ağrıya sebebiyet verebilmektedir.

Brukizm

Brukizm diş gıcırdatma olarak tanımlanır. En önemli çene ağrısı sebeplerinden birisidir. Uzmanların ortak görüşüne göre, stresin bu rahatsızlığın oluşumunda büyük bir payı bulunmaktadır.

Sinüs problemleri 

Çene eklemi civarında yer alan sinüsler, içi havayla kaplı boşluklardır. Herhangi bir virüs ya da bakteriyle karşılaşan sinüsler, çeneye basınç uygulayacaktır. Bu durumda mukus oranın artmasıyla çene altı ağrısı meydana gelecektir.

Trigeminal nevralji: 

Sinir üzerinde basınç oluşmasına verilen isimdir. Bu durum yalnızca alt çene ile kalmayıp, yüz bölgesinin büyük bir kısmında ağrı hissedilmesine yol açar. Bu duruma sıkça rastlanılmaktadır.

Osteomiyelit (Kemik iliği iltihabı):

Herhangi bir enfeksiyonun vücuda girmesiyle beraber kemikleri ve bağlantılı dokulara tesir eden bir haldir. Kan dolaşımına dahi karışan bir enfeksiyon türüdür. Bu bağlamda çene altı ağrısı söz konusu olabilmektedir. Bunun birlikte ateş ve yüz şişliklerine yol açabilmektedir. Çeşitli antibiyotikler ile bu durumun çözümü mümkün olabilmektedir. Lakin bazı durumlarda iltihabın tesir ettiği kemiklere cerrahi operasyon gerekebilmektedir.

Kalp krizi:

Bu durum sadece çene ağrısına sebebiyet vermez. Sırt, göğüs ve kol gibi pek çok yerde hissedilebilecek ağrılara yol açabilir. Son derece tehlikeli bir problemdir. Bilhassa kadın bireylerin sol alt çenesinde ağrı hissine sebep olabilmektedir. Nefes almada güçlük, göğüs problemleri ve mide bulantısı en bilinen habercilerindendir.

Diş Problemleri:

Dişlerdeki boşluklar, kaviteler, diş eti rahatsızlıkları ve apse problemleri çene altı ağrısına neden olabilmektedir.

Çene  Altı Ağrısı Nasıl Geçer?

Söz konusu ağrının giderilmesi adına evde gerçekleştirebileceğiniz birtakım yöntemler bulunmaktadır.

Sorunlu bölgeye soğuk baskısı uygulanabilir. Buz torbaları bu konuda yardımcı olacaktır. Buzluktan çıkarılan buzlar temiz bir beze sarılır. Bu bez çeneye tutulur.

Bazı durumlarda sıcak uygulamalar da faydalı olabilmektedir. Temiz bir bez sıcak su ile ıslatılır. Ardından sorunlu bölgeye uygulanır. Bu işlem, gergin çene kaslarını gevşetmeye ve ağrının dindirilmesine yardımcı olacaktır. Bez sürekli aynı sıcaklıkta kalmayacağından işlem esnasında birkaç kez sıcak su ile ıslatmak gerekebilir. Yahut sıcak su torbası kullanılabilir.

Eczanelerden kolaylıkla ısı ya da buz paketleri satın alınabilmektedir. Soğuk veya sıcak fark etmeksizin, gerçekleştirilecek uygulamadaki ısı düzeyi cilde zarar vermeyecek aralıkta olmalıdır!

Şikayetçi olunan eklem bölgesine masaj uygulanabilir. Parmakların yardımıyla çene eklemlerinin yer aldığı kulağınızın çene ile birleştiği kısma nazikçe masaj yapılır. Sorunlu bölgeye bir miktar baskı uygulamakta yardımcı olabilmektedir. Merkezi hareketler ile masaj uygulaması gerçekleştirilir. Aynı esnada çeneyi açmak ve kapatmak sureti ile eklemlere egzersiz yaptırılabilir. Boyun kaslarının çene ağrısına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla buradaki kaslara da masaj yapılması ağrının dindirilmesi sağlayabilmektedir.

Reçete gerektirmeyen çeşitli ağrı kesiciler de kısa süreli fayda sağlayabilir. Eczacınıza danışarak en doğru ağrı kesiciyi temin edebilirsiniz.

Çene Altı Ağrısı Tıbbi Tedavi Yöntemleri

Kas gevşeticiler

Diş doktoru, çene kaslarını gevşetmek adına kas gevşetici kullanımı önerebilir. Fakat bu ilaçların temporomandibular eklemlere tesir edemediği bilinmektedir.

Botoks enjeksiyonlar

Deri altı tedavi tekniklerinden birisi de kozmetik botoks enjeksiyonlarıdır. Çene kaslarına uygulanmaktadır. Botoksta yer alan botulinum toksini, çene kaslarını gevşetmeyi sağlar. Ek olarak temporomandibular eklemlere dayalı olan çene ağrılarını dindirebilmektedir. Lakin bu enjeksiyonların bir müddet sonrasında yeniden gerçekleştirilmesi gerekbilmektedir.

Çene ameliyatı

Oldukça nadir hallerde çene ameliyatı gerekebilmektedir. Bu tedavi tekniğine çoğunlukla çene ekleminde bulunan yapısal problemlere dayalı ağrılarda başvurulmaktadır.

Belirtilen yöntemlerin haricinde gerçekleştirilebilecek teknikler aşağıdaki gibidir:

  • Acıya sebep olan hallerde antidepresan ilaç kullanımı,
  • Sinirle alakalı problemlerin giderilmesi adına topikal kapsaisin,
  • Şişliği ya da inflamasyonu dindirmek adına steroid enjeksiyonar,
  • Viral enfeksiyonların giderilmesi adına antiviral yöntemler,
  • Birtakım ağrı kesiciler,
  • Küme baş ağrılarının giderilmesi adına oksijen tedavisi veyahut reçete edilecek bazı ilaçlar,
  • Migren için çeşitli tansiyon ilaçları,
  • Diş içerisinde bulunan enfeksiyonlar için kanal tedavisi uygulamaları,
  • Ağrıya sebep olan kas kümelerini gevşetmek adını soğutucu sprey kullanımı,
  • Bölgesel uyuşma sağlayan enjeksiyon uygulamaları,
  • Tesir altında kalan kasları gevşetmek adına gerdirme ve gevşetme egzersizleri,
  • Anormal diş gıcırdatmalarını ve çene fonksiyonlarını engellemek bakımından uygulanacak hafif diyetler,
  • Akupunktur uygulaması ile beraber masaj uygulamaları,
  • Sırt ve boyun ağrılarını giderici bazı uygulamalar.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.