Gece Uykuda Boyun ve Ense Terlemesi Sebepleri Bitkisel Tedavisi

Ense Terlemesi Boyun Terlemesi Nedenleri Tedavisi

0 654

Ense Terlemesi Neden Olur, Gece Uykuda Boyun ve Ense Terlemesi Sebepleri Bitkisel Tedavisi

Özellikle uyku esnasında ense ve boyun kısmında görülen terleme problemlerinin temel sebebi olarak uyku apnesi sendromu gösterilmektedir. Bunun yanı sıra hipertioidi yani troid bezlerinin çok çalışması gibi durumlarda ense terlemesini tetikleyebilmektedir.

Terleme, vücudun ısı değişikliğini karşı bir savunma sistemi gibi düşünülmeldir. Vücut terleme yoluyla ısı dengesini sağlamaktadır. Keza vücutta toplanan toksinlerin dışarı atılması da böylelikle gerçekleşmiş olur. Vücutta yer alan ter bezlerinin çalışması halinde ense terlemesi görülecektir.

Terleme kişinin kendi isteği dahilinde çalışan bir olay değildir. Terlemeyle beraber ürik asitler ve toksinler tuz ile birlikte vücuttan atılır. Söz konusu işlevi idame ettirenler ise ter bezleridir. Bu bezleri iki başlıkta incelemek mümkündür. Bunlar ekrin ve apokrindir. Bilhassa boyun, ense, koltuk altı ve avuç içinde sık bir şekilde apokrin bulunmaktadır. Vücudun genelini kapsayan ter bezleri ise ekrin olarak tanımlanmaktadır. Anormal derece terleme yaşanıyorsa bu hiperhidroz rahatsızlığının belirtilerinden biri olabilmektedir.

Ense Terlemesi, Boyun Terlemesi Neden Olur?

Ense terlemesinden şikayetçi olan bireylerde ilk olarak şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve tirot hormonun miktarı kontrol edilir. Uyku apnesi ve obezite rahatsızlıkları da bu duruma neden olabilen başlıca unsurlardandır. Belirtilenlerin haricinde kaygı, stres ve korku hallerine bağlı psikolojik durumlarda anormal ense terlemesine neden olabilmektedir.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliği de bu durumun en bilinen sebeplerindendir. Şayet ense ve baş kısmında aşırı terleme oluyorsa D vitamini eksikliğinden şüphelenilir..

Fazla Kilo, Obezite

Bilhassa fazla kilolardan şikayetçi olan bireylerde ense terlemesine daha sık rastlanılmaktadır. Fazla kilosu olan bireyleri sıcak hava ve yoğun iş hayatı zorlayacaktır. Bu durumda ense terlemesi gözlemlemek mümkündür. Apokrin ter bezleri sık bir biçimde ense bölgesinde yer aldığından burada aşırı terleme gözlemlemek mümkündür.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Bunlara ek olarak çeşitli rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacıyla alınan ilam veyahut hormonlarda ense terlemesine yol açabilmektedir. Bu faktörler boyun bölgesinde de terlemeye neden olabilmektedir.

Sempatik Sistemin Aşırı Çalışması

İfade edilenlerin haricinde halkın küçük bir kesiminde rastlanılan sempatik sistemin aşırı çalışması bu duruma tesir edebilmektedir. Söz konusu problem doğuştan kişide gözlemlenmektedir. Nedeni ise henüz saptanamamıştır. Stres, sıkıntı, merak gibi durumlarda fazla aktivite gösterecektir.

Psikolojik Nedenler

Ruhsal olarak devamlı endişe ve kaygı durumu sinir sistemini devamlı uyaracaktır. Ense terlemesinin en sık karşılaşılan nedeni stres, depresyon ve psikolojik nedenlerdir. Kişinin gün içerisindeki ve sosyal faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek bir sorundur. Yaşam kalitesini düşürmesinden ötürü çoğu kişi bu durumdan şikayetçidir. Bu durumdan muzdarip olan birey, sorunun sürekli olarak tekrar edeceğini düşünecek ve daha fazla terleyecektir. Böylelikle sonu olmayan bir sarmala girmesi olasıdır.

Uykuda Ense ve Boyun Terlemesi Neden Olur?

Uyku esnasında boyun ve ense terlemesi sürekli olarak ve yüksek oranda baş gösteriyorsa sorunun kaynağı saptanmalıdır. Pek çok farklı faktör bu durumu tetikleyebilmektedir. Ancak en sık rastlanılan faktörün uyku apnesi sendromu olduğu ifade edilmektedir. Hipertiroidi gibi problemler de uykuda boyun ve ense terlemesine yol açabilmektedir.

Ense Terlemesi, Boyun Terlemesi Nasıl Geçer?

Tedaviye geçilmeden evvel sorunun kaynağı belirlenmelidir. Eğer sorunun kaynağı bir hastalıkla bağlantılı ise hastalığın giderilmesi sağlanır. Hastalık tedavi edilince ense terlemesi de geçer. Eğer aşırı terlemenin nedeni belirlenemiyor ise doğuştan kaynaklı olabilir.

Ense Ve Boyun Terlemesi İçin Bitkisel Çözümler

Adaçayı

Adaçayı ter bezlerinin daralmasına yardımcı olarak terlemeyi azaltır. Ayrıca, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olan magnezyum ve B vitamini bakımından zengindir.

  • 2 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı kuru adaçayı yaprağı ekleyin ve kaynatın. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın ve daha sonra temiz bir bezi buya batırıp bunu ensenize, boynunuza sürün. Bu tedaviyi birkaç gün boyunca günde en az 3 kez uygulayın.
  • Ayrıca 1 tatlı kaşığı adaçayını bir bardak sıcak suda 5 dakika bekletebilirsiniz. Biraz limon suyu ekleyin ve bu çayı günde 2 veya 3 kez için

Elma sirkesi

Elma sirkesi, ense, boyun terlemesi için doğal çözümlerdendir. Terleyen bölgeye elma sirkesi sürmek terlemeyi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, elma sirkeli su içmek vücudun pH seviyesini dengeleyip, bu sorundan kurtulmakta etkili rol oynar.

  • Temiz bir pamuğu elma sirkesine batırıp bunu ense bölgenize koyup bantlayın. Ertesi sabah ensenizi yıkayıp bu bölgeye talk pudrası serpin.
  • Diğer bir seçenek ise, 1 yemek kaşığı ev yapımı elma sirkesi ile biraz balı bir bardak su içinde karıştırın. Aşırı terleme ile mücadele etmek için günde bir kez aç karnına içilmelidir.

Karbonat

Karbonat da ense, boyun terlemesinin geçmesine yardımcı olabilir.

  • 1 tatlı kaşığı karbonat ile biraz suyu karıştırıp macun yapın.
  • Bunu ensenize boynunuza sürün. 15-20 dk sonra durulayın. Bunu haftada birkaç kez yapın.
  • Alternatif olarak, eşit miktarda karbonat ve mısır nişastasını karıştırın ve bir şişe içinde saklayın. Bunu zaman zaman ensenize ve boynunuza serpin.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.