Colles Kırığı Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi
El bileğimizin hemen üstünde bulunan kol kemiklerine ulna ve radius denir. Bu kemiklerden birinde veya ikisinde oluşan kırık, colles kırığı olarak adlandırılır. En yaygın kırık çeşitlerinden biri olan colles kırıkları, Ortopedi uzmanı tarafından tedavi edilir.
Colles Kırığı Neden Olur?
El bileğinin tam üzerinde, ön kol dediğimiz bölgede iki kemik yer alır. Çeşitli faktörler nedeniyle bu kemiklerden biri ya da her ikisi kırılabilir. İşte bunun tıptaki adı colles kırığıdır. Çoğunlukla, kolun üzerine düşmekten kaynaklanır. İnsan düşerken kendisini korumak amacıyla refleks olarak elini kullanır. Fakat bu sırada açık elinin üzerine düşer ve colles kırığı meydana gelir. Öte yandan kayak, bisiklet ve araba kazalarında travma sebebiyle buna rastlanabilir.
Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir?
- Bilekte şiddetli ağrı
- Bilekte şişme
- Özellikle bileği esnetirken ağrı hissetme
- Bilekte morarma
- Bilekte hassasiyet
- Ağır nesneleri tutamama veya kaldıramama
- Hareket kısıtlılığı
- El bileği, parmaklarda hissizlik
- Elde, parmaklarda uyuşukluk
- Bilekte şekil bozukluğu oluşması
Colles Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?
Colles kırığı, uygulanan tedavilerle biraz düzelir ancak tamamıyla iyileşmesi 1 yıl veya daha fazla bir zaman gerektirebilir.
Colles Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavide kırık kemik uçları bir araya getirilir. Tam iyileşme sağlanana kadar böyle sabit durmalıdır. Bunun için genelde bileği ve kolu alçıya alarak hareketsizleştirmek tercih edilir. Şiddetli bir kırık mevcutsa kemiklerin bir arada tutulabilmesi için hasta ameliyat edilebilir. Bu operasyonda vidalardan veya pimlerden yararlanılır.
Ameliyat
Bilek kırığı ciddi durumdaysa bunu düzeltmek cerrahi yöntemle mümkündür. Ameliyat sonrasında hasta, bir alçı veya atel takacaktır. Bu, ağrıyı dindirmek ve bileği hareketsiz hâle getirmek için önemlidir.
Colles Kırığının Ameliyatsız Tedavisi
Kemik uçları yer değiştirmediyse, atel ya da alçı uygulaması yapılır. El bileği alçıya alınan kişi belli aralıklarla kontrole gitmelidir. İyileşme sürecinin seyri, düzenli röntgen çekilerek takip edilir. Alçı genelde 6 hafta kalır.
Fizik Tedavi
Kırığın derecesine göre, fizik tedavi önerilmesi muhtemeldir. Fizyoterapist tarafından gösterilecek egzersizler, bilek gücünüzü geri kazanmanızda büyük rol oynayacaktır. Kas kırığı olanlarda alçı nedeniyle uzun müddet hareketsiz kalmak çeşitli sorunlara yol açabilir. Eklemlerde sertleşme buna örnektir. Fizik tedavi, eklem ağrısını ve sertliğini engeller. Hasar gören eklemler için özel egzersizler uygulanır. Bunlar motor becerileri artırır ve kas problemlerinin önüne geçer.
İlaç Tedavisi
Ağrınız varsa doktorunuzun onaylaması şartıyla ağrı kesici kullanabilirsiniz. Kırık için ameliyat olduysanız tetanoz aşısı yapılır ve antibiyotik tedavisi alınır.
Beslenmenize Dikkat Etmelisiniz
İyileşme sürecinde bol bol, D vitamini bakımından zengin gıdalar yenmelidir. Yeşil yapraklı sebzelerin ve yağlı süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmelidir. Kalsiyum içeren ürünlerle beslenilmelidir. Her gün güneş ışığı almaya özen gösterilmelidir. En büyük D vitamini kaynaklarının başında güneş ışığı gelir.
Bunun yanında kemik iliği bakımından zengin hayvan kemiklerinden yemek ve çorba tüketmekte son derece faydalıdır.
Colles Kırığı İçin Risk Faktörleri, Colles Kırığı Kimlerde Görülür?
- Jimnastik, güreş, hokey ve futbol gibi sporlarla uğraşanlar
- Kas zayıflığı yaşayanlar, düşmeye neden olabilecek farklı bir rahatsızlığı olanlar
- Kemik erimesi (osteoporoz) hastalarıD vitamini ve kalsiyum eksiklikleri
- Yaşlılık
- Buzda veya karda yürümek
- Zayıf kas gücü ve düşük kas kütlesi
- Tekerlekli paten, kayak ve benzeri aktivitelerde bulunmak
- Elinin üstüne düşmek, özellikle çocukların başına daha fazla gelen bir olaydır.