Ellerde Kaşıntı Neden Olur?
Ellerde kaşıntı; egzamadan, alerjiye, karaciğer hastalıklarına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. El kaşıntısına çoğu zaman ellerde kızarıklık, kabarma ve şişme eşlik edebilir.
Ellerde Kaşıntı Neden Olur?
İlaçların Yan Etkileri
Antibiyotik, mantar karşıtı veya narkotik ilaçlar da yan etkisi olarak elde kaşıntıya sebep olabilmektedir.
Egzema (Dermatitis)
Egzema veyahut egzemanın değişik formları avuç içi ve elde ciddi kaşıntıya yol açabilir. Yoğun kimyasal, alerjik reaksiyonlar, stres ve cilt enfeksiyonları ve ciltte kuruluk da egzemaya sebep olabilir.
Uyuz
Uyuzlar, cildi etkileyen; avuçlarda ve parmaklar arasında çok şiddetli kaşıntılı kırmızı döküntülere neden olan bir böcekten kaynaklanabilir. Kaşıntıya genellikle etkilenen bölgedeki kabarıklıklar veya nodüller eşlik edecektir.
Alerji
Alerji; eller dâhil vücudun birçok farklı yerinde ciddi kaşıntılara sebep olabilir. Alerjik reaksiyonlar bazı yemek, ilaç ve böcek ısırmaları dahil çeşitli alerjenlerden tetiklenebilir. Antihistaminler; alerjinin belirtilerini azaltmak için verilebilir.
Sedef Hastalığı
Eğer el ve avuç içlerinizde kızarıklık ve kabarmaların yanında kaşıntı yaşıyorsanız bu sedef hastalığının bir belirtisi olabilir.
Kuru Cilt
Kuru ciltte; avuç içinde kaşıntıya sebep olabilir. Kuruluktan kaynaklanan kaşıntıdan kurtulmanın en etkili yolu eli sürekli nemlendirmektir. Hindistancevizi yağı; ellerin nemli olmasını sağlar ve kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Kontakt Dermatit
Dermatit; ciltte enfeksiyon olması anlamına gelir. Farklı birçok dermatit şekli olabilir. Kontakt dermatit ise en yaygın olanıdır. Cildi tahriş eden bir madde ile temas ettiğinde (tahriş edici kontakt dermatit) veya ellerde kaşıntıya neden olabilecek bir alerjik reaksiyonunu (alerjik kontakt dermatit) tetikler. Su, sabun, deterjan, bazı losyonlar, lateks, hayvan kılı ve benzeri ile temas etmek ellerde probleme neden olabilecek sebeplerden bazılarıdır.
İç Hastalıklar
Ellerdeki kaşıntının bir diğer sebebi ise iç hastalıkların bir göstergesi olabilir. Bunlar arasında; karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği, demir eksikliği, kansızlık, tiroid problemleri, kanser, lenfoma ve lösemi bulunur. Bu kaşıntı genellikle tüm vücudu etkiler.
Böbrek Yetmezliği
Böbrek yetmezliği başladığında toksinler vücuttan gerekli şekilde atılamadığı için bu ciltte kaşıntıya sebep olabilir.
Lenfoma
Lenfoma bir çeşit kan kanseri olup kaşıntı belirtileri gösterebilmektedir. Diğer belirtileri arasında; ateş, kilo kaybı ve bitkinlik sayılabilir. Bu hastalık aynı zamanda; Non-Hodgkin veya Hodgkin lenfoma olarak da adlandırılır.
Ellerde Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Cildiye doktoruna gidilir. Cildiye doktoru öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygular.
Ellerde Kaşıntı Nasıl Geçer? Doğal Bitkisel Çözümler
Limon
Limon; ciltteki kaşıntılar için uzun süre kullanılan bir yöntemdir. İçinde bulunan sitrik ve asedik asit sayesinde antiseptik, anestezik, iltihap sökücü ve tahriş önleyici özellikler gösterir.
- Taze 2 limonun suyunu çıkarın.
- Bunu biraz pamukla avuç içlerinize uygulayın.
- Kurumasını bekledikten sonra durulayın.
- Kaşıntı geçinceye dek bunu günde 2 kez tekrarlayın.
UYARI: Bu hassas cilde sahip insanlar için uygun değildir.
Karbonat
Karbonat; eldeki kaşıntıdan kurtulmak için en etkili doğal yöntemlerden diğeridir. Karbonat; iltihap sökücü özelliklerden dolayı rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan doğal bir asit nötrleştirici görevi görür.
- 3 yemek kaşığı kaşığı karbonat ile 1 yemek kaşığı suyu karıştırarak macun kıvamına getirin. Bu karışımı etkilenen bölgelere uygulayın ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu yöntemi günde bir kez yapın.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi; antiseptik, kaşıntı karşıtı ve mantar karşıtı özellikleri sayesinde ellerdeki kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olur.
- Biraz pamuğa elma sirkesi damlatın Bunu kaşınan ellerinize sürün, yarım saat bekletin ve ılık su ile durulayın. Birkaç gün boyunca günlük olarak uygulayın.
Aloe Vera Jeli
Aloe vera; mükemmel iltihap sökücü, anti bakteriyel ve mantar karşıtı özelliklere sahiptir. Dahası; içinde bulundurduğu E vitamini sayesinde cildin nemlenmesini sağlayarak kaşıntıyı azaltır.
- Aloe vera yaprağından jelini çıkarın. Bunu ellerinize sürün ve 15 dakika bekletin. Ardından ılık su ile durulayın. Bu yöntemi günlük olarak uygulayın.
Kekik
Kekik içerisinde; anestezik ve iltihap sökücü özelliklere sahip olan önemli miktarda timol içerir. Timol sinir liflerini uyuşturabileceği gibi, aşırı kaşıntının neden olduğu iltihaplanmayı da azaltabilir.
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekiği 2 bardak sıcak su içine koyun.
- Bunu kaynatın ardından soğumaya bırakın.
- Sonrasında süzün.
- Temiz bir havlu ile bunu kaşınan ellerinize uygulayın.
- Gerek duydukça tekrarlayın.
- Kalan kısmını bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Nane Yağı
Nane yağı; iltihap sökücü, antiseptik, analjezik ve sakinleştirici özellikleri sayesinde dermatit, sedef hastalığı veya stres kaynaklı kaşıntıyı geçirir.
- 3 veya 4 damla nane yağını 1 yemek kaşığı zeytinyağı, hindistancevizi veyahut badem yağıyla karıştırın. Bu karışımı ellerinize masaj yaparak derinlemesine nüfus etmesini sağlayın. Bu yöntemi; günlük olarak bir veya iki kez tekrarlayın.