Coombs Testi Nedir?
Coombs testi, kandaki kırmızı kan hücrelerine saldıran antikorları bulmak için yapılır. Coombs testi, kırmızı kan hücrelerine yapışabilecek ve kırmızı kan hücrelerinin çok erken yok olmasına neden olabilecek antikorları arar. Antikorlar; bağışıklık sistemi tarafından üretilen proteinlerdir. Normalde bu antikorlar, bakteri ve virüs gibi yabancı maddelere yapışıp yok edilmesinde görevlidir.
Antibiyotikler bağışıklık sisteminin bir parçası olup vücuttaki mikroplarla savaşır. Ancak bazen hata yapıp bakteriler yerine vücuttaki yararlı hücrelere saldırabilirler. İşte Coombs testi; kırmızı kan hücrelerine saldıran bu antikorların kontrolü için yapılmaktadır.
Direkt Coombs Testi Ve İndirekt Coombs Testi Nedir?
Coombs testi bir çeşit kan testidir ve kaşifi Robin Coombs’un ismini almıştır. İki tür Coombs testi vardır: Direkt Coombs Testi ve İndirekt Coombs Testi. Direkt Coombs testinde kırmızı kan hücrelerine bağlanan antibiyotikler bakılmaktayken, İndirekt Coombs testinde kanda sıvı kısmında serum adı verilen yüzen antikorlara bakılır.
Her iki tür Coombs testi de kırmızı kan hücrelerini yok eden antibiyotikler incelenir.
Direkt Coombs Testi Ve İndirekt Coombs Testi Neden Yapılır?
Coombs testi; sarılık, kansızlık, lupus veya mononükleoz gibi bir tıbbi problemlerin teşhis edilmesine yardımcı olmak için yapılmaktadır. Gebelerde ise bu test; antikorların bebeğinin kırmızı kan hücrelerine saldırabileceği endişesi olması halinde yapılabilir. Kan nakli yapılacaksa iyi bir eşleşme olması adına kanı kontrol etmek için Coombs testi yapılabilir.
Coombs Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Normal Sonuçlar
Coombs testinin normal bir sonucu; negatif sonuç olarak adlandırılır. Bu, hücrelerin topaklanmadığı ve kırmızı kan hücrelerine karşı antikorlarınız olmadığı anlamına gelir.
Normal değer aralıkları testin yapıldığı farklı laboratuvarlar arasında değişmektedir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı örnekleri test eder. Test sonuçlarınızın doğru yorumlanması için doktorunuzla konuşun.
Direkt Coombs Testi Anormal Sonuçları
Anormal (pozitif) direkt Coombs testi, kırmızı kan hücrelerine karşı hareket eden antikorlara sahip olduğunuz anlamına gelir. Bunun nedeni ise şunlar olabilir:
Kırmızı kan hücreleri üzerinde antikorlara neden olabilecek koşullar şunlardır:
Otoimmün hemolitik anemi: Otoimmün hemolitik anemi (AHA) bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi kırmızı kan hücrelerini (alyuvar) yok ettiği bir tür hastalıktır. Bu nadir hastalık normal olarak vücudu virüslerden veya diğer enfeksiyonlardan koruyan proteinler kendi kırmızı kan hücrelerine yanlışlıkla yapıştığında ortaya çıkar.
Kronik lenfositik lösemi ve diğer bazı lösemiler: Kronik lenfositik lösemi (KLL) kan ve kemik iliğini etkileyen bir tür kanserdir.
Eritroblastosis fetalis (yenidoğan hemolitik hastalığı olarak da adlandırılır) denilen yenidoğanlarda görülen kan hastalığı, anne ve bebeğin farklı kan gruplarına sahip olduğu anlamına gelir.
Enfeksiyöz mononükleoz: Enfeksiyöz mononükleoz (mono) genellikle Epstein-Barr virüsünün (EBV) neden olduğu bir grup belirtiyi ifade eder. Genellikle gençlerde görülür ancak her yaşta da görülebilir. Bu virüs tükürük yoluyla yayılır, bu yüzden bazı insanlar buna “öpüşme hastalığı” der.
Mikoplazma enfeksiyonu: Mikoplazma ile enfeksiyon, antibiyotiklerin yok edemediği bir bakteri türü.
Frengi: Sifiliz, Treponema pallidum olarak bilinen bir bakteri türünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (STI).
Sistemik lupus eritematoz: Bir otoimmün hastalık ve en yaygın lupus tipi
Uygun olmayan kan türleri arasında nakil sonucu reaksiyon
İlaç zehirlenmesi; kırmızı kan hücreleri üzerinde antikora neden olabilecek bir başka olası durumdur.
Test sonucu, özellikle yaşlı kişilerde net bir neden olmaksızın anormal olabilir.
İndirekt Coombs Testi Anormal Sonuçları
Anormal (pozitif) indirekt Coombs testi sonucu, özellikle de kan nakli sırasında vücudun yabancı gibi göründüğü kırmızı kan hücrelerine karşı hareket edecek mevcut olabilecek antikorlar anlamına gelir.
Yaş ve şartlara bağlı olarak eritroblastosis fetalis; kan nakli için kan eşleşmesi olmaması veya otoimmün reaksiyon veya ilaç zehirlenmesine bağlı hemolitik kansızlık olduğu anlamına gelebilir.
Eritroblastozis fetalis: Eritroblastozis fetalis ile doğan bebeklerin kandaki bilirubin seviyeleri yüksek olabilir ve bu da sarılığa yol açabilir. Bu durum ise; bebek ve annenin ( Rh faktörünün pozitif veya negatif ya da ABC) farklı tür kana sahip olmasından kaynaklanır. Bu durumda; doğum esnasında annenin bağışıklık sistemi bebeğin kanına saldırır. Bu sorun dikkatli şekilde takip altına alınmalıdır çünkü sonucunda hem anne hem de bebeğin ölümüne sebep olabilir. Gebe bir kadın doğum öncesi bakım sırasında antikorları kontrol etmek için indirekt Coombs testi yapılır.
Uyumsuz kan eşleşmesi (kan bankalarında kullanıldığında)