CPK (Kreatin Fosfokinaz )Nedir ?
Kreatin fosfokinaz (CPK) vücuttaki bir enzimdir. Temel olarak kalp, beyin ve iskelet kaslarında bulunur. Kas dokusu çeşitli nedenlerden dolayı hasar gördüğünde Kreatin fosfokinaz (CPK) enzimi kana karışır. CPK yüksekliği genellikle kalp ve diğer kasların hasar görmesinden kaynaklanır. CPK testi yapmak için, kolunuzdaki damardan kan alınır.
CPK Normal Değerleri Nasıldır?
CPK normal değeri şöyledir;10 ila 120 (mcg/L) Ancak normal değerler farklı laboratuvarlar arasında küçük değişiklikler gösterebilir.
CPK (Kreatin Fosfokinaz) Testi Nedir?
Enzimler vücudunuzun doğru çalışmak için ihtiyaç duyduğu protein kompleksleridir. Kreatin fosfokinaz olarak adlandırılan enzim kas fonksiyonu için çok önemlidir. CPK izoenzim testi kan dolaşımınızda bu enzimin düzeyini ölçmek için yapılan bir testtir.
Bu enzim 3 bölüme ayrılabilir:
- CPK 1: temel olarak beynimizde ve akciğerlerimizde bulunan.
- CPK 2: temel olarak kalbimizde bulunan.
- CPK 3: iskelet kaslarımızda bulunan. CPK inzoenzim testi bu enzimlerin kanınızdaki düzeyini kontrol eder. Bu da doktorunuza vücudunuzun hangi alanının zarar gördüğünü belirlemesine yardımcı olur.
CPK Kan Testi Neden Gerçekleştirilir?
Kandaki CPK seviyesi çok yüksek olduğunda bu durum genellikle kalp, beyin veya kas dokusunun çeşitli nedenlerden hasar görmüş olması anlamına gelir. Örneğin, bir kas hasar gördüğünde CPK kan dolaşımına sızar. Hangi CPK türünün yüksek olduğunu tespit etmek, doktorun hangi organın zarar gördüğünü belirlemesine yardımcı olur.
Bu test genellikle kalp krizi riskiniz olduğunda acil müdahale odasında yapılır. Doktorunuz şu sebeplerle de bu testi talep edebilir:
- Kalp krizi teşhisi
- Göğüs ağrısının sebebinin bulmak
- Kas veya kalp dokusunun ne kadar hasar gördüğünü bulmak
- Dermatomiyozit, polimiyozit ve diğer kas hastalıklarını saptamak
- Kötü huylu hipertemi ve cerrahi sonrası enfeksiyon arasındaki farklı belirlemek
- Erken dermatomiyozit ve polimiyoziti saptamak
- Kas distrofisi geni taşıyıp taşımadığınıza karar vermek (Duchenne)
Kreatin fosfokinaz (CPK) testi kişinin kas iltihaplanmasını, ciddi kas hasarını saptamak veya eğer kişi koyu idrar, kas ağrısı veya kas zayıflığı gibi belirtiler yaşıyorsa rabdomiyoliz teşhisi için yapılabilir. CPK testi doktor tarafından tek başına veya bunun yanında kreatin, BUN veya elektrolit testleri gibi ek kan testleriyle istenebilir. İdrar miyoglobini doktorun talep edebildiği diğer bir testtir.
CPK Testi İçin Hazırlık
CPK testi diğer kan testlerine benzerdir. Herhangi bir açlık veya özel hazırlık gerektirmez. Kan testinizi planlamadan önce doktorunuza kullandığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçları bildirmeniz önemlidir. Bazı maddeler CPK yükselişine neden olabilir, Bunlar:
1. Kolesterol düşüren ilaçlar
2. Steroidler (Kortizon ilaçları)
3. Mantar karşıtı ilaç olan Amfoterisin B.
CPK Yüksekliği Neden Olur, CPK Yüksekliği Kimlerde Görülür?
Aşağıdaki durumları yaşayan kişilerde CPK testi yüksek çıkabilir:
- Beyin yaralanması veya felci
- Miyopati (Miyopati (Kas hastalığı), kas liflerinin çeşitli nedenlerden dolayı işlevini yerine getiremediği, kaslarda güçsüzlüğe yol açan bir kas hastalığıdır.)
- Kalp krizi
- Elektrik şoku
- Rabdomiyoliz (Rabdomiyoliz, kas dokusundaki hasar nedeniyle, iskelet kası dokusunda bozulma meydana gelmesidir.)
- Alkol krizi
- Akciğer dokusu ölümü
- Kan distrofileri
- Hipo veya hipertirodizm
- Kalp krizi sonrası kalp krizi iltihabı
- Dermatomiyozit veya polimiyozit
- Kalp kası iltihabı
CPK Seviyesi Doğal Yollarla Nasıl Düşürülür?
Bazı hastalıkların gelişme riskini önleyebilecek belirli gıda ve besinler mevcuttur. Bu gıdalar, bitkiler ve vitaminler CPK düzeyinin yükselmesini yol açan hastalıkları önlemeye yardım edebilir.
Daha fazla yeşil çay için. Yeşil çay birçok sağlık faydasına sahiptir. Kolesterolü düşürme ve CPK düzeyini düşürmede oldukça etkilidir.
Kolesterolü düşürdüğü bilinen gıdalar tüketin. Kolesterol seviyesini düşürmeye yardım eden gıdalar kalp hastalıklarını da önlemeye katkı sağlar. Kalp hastalığı yüksek CPK seviyesinin en yaygın sebeplerinden biridir, yani eğer kalbinizi hastalıktan uzak tutabilirseniz CPK seviyenizi de düşürebileceksiniz. Çözünebilir lif bakımından zengin gıdalar tüketin: yulaf, elma, havuç, brokoli, baklagiller ve erik kurusu bağırsaklarınızın çok fazla kolesterol emmesini engeller.
Ceviz ve badem tüketin: Bu kuruyemişlerin günlük tüketimi LDL kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcı olur.
Haftada 2-3 enginar tüketin: Enginar vücut işleyişinize ve kolesterol salınımına katkı sağlar böylelikle kolesterolünüzü düşürür.
Daha fazla sarımsak tüketin. Sarımsak kalp sağlığını korumasıyla bilinir. Günde 1 diş sarımsak yiyebilirsiniz. Eğer sarımsak çiğneyemiyorsanız eczanelerde satılan sarımsak takviyelerini de alabilirsiniz..
C vitamini alımınızı arttırın. C vitamini bağışıklık sistemi fonksiyonlarını korumasıyla bilinen bir antioksidandır. Kalp sağlığını sürdürmede önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir kalp düşük CPK seviyesi anlamına gelir. Günde en az 45 mg C vitamini tüketmeye çalışın.
Magnezyuma yüklenin. Magnezyum eksikliği CPK düzeyinde yükselmeye sebep olan kas kramplarına veya spazmlarına neden olabilir. Takviye alarak veya kabak, elma, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum zengini besinlerle günde 50 gr magnezyum almayı deneyin.