D Vitamini Normal Değeri Kaç Olmalı? D Vitamini Eksikliği Kilo Vermeyi Etkiler mi, Kilo Yapar mı
Vücutta en sık görülen vitamin problemlerinden birisi D vitamini eksikliği olup, dünyada 1 milyar insanın D vitamini eksikliği yaşadığı bilinmektedir. D vitamini eksikliğinin zararlarından biri de bu durumun kilo vermeyi güçleştirmesi ve kilo almayı kolaylaştırmasıdır.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- Kas ağrısı: Vücutta sürekli olarak yaşanan kas ağrıları nedenini anlaşılması güçtür. Ancak araştırmalar göstermiştir ki kronik kas ağrısı problemi olan kişilerin yaklaşık %71’inde D vitamini eksikliği olduğu görülmüştür.
- Depresyon
- Çok sık hastalanmak: Vücutta birçok önemli işlevi olan D vitamininin bir diğer görevi ise bağışıklık sistemini güçlü olmasını sağlayarak vücudu bakteri ve virüslere karşı korumaktır. Vücutta D vitamini eksikliği olduğu durumlarda kişi grip ve soğuk algınlığı gibi sürekli hasta olabilir.
- Bitkinlik ve halsizlik
- Sürekli sırt ve kemik ağrısı çekmek
- Vücutta yaraların geç iyileşmesi: Vücutta D vitamini eksikliği olduğunda oluşan yaralar daha geç iyileşmektedir.
- Saçlarda dökülme
- Kemik erimesi: Vücutta D vitamini kalsiyum ve kemik metobolizmasını çok etkiler. Özellikle de yaşlılarda D vitamini eksikliği olması durumunda kemik erimesi görülme ihtimali yüksektir.
D Vitamini Eksikliği Kilo Yapar mı?
Diyetisyen Taylan Kümeli bu konuda şu bilgileri veriyor:
Kilo vermeye yol açan faktörlerin başında vücuttaki D vitamini eksikliği olduğu yapılan araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Bu sebeple de kilo vermek isteyen kişiler öncelikle vücutlarındaki D vitamini seviyesini ölçtürmelidir. Vücutta D vitamini eksikliği durumunda kaslar çok hızlı yorulduğundan kas metobolizması bozulur. Bozulan kas metobolizması vücutta enerji tüketimini kötü etkilediğinden vücutta yağlanma riski artar.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Ölçülür, Tespit Edilir?
Vücutta D vitamini eksikliği olup olmadığı yapılacak kan tahlili ile kolayca anlaşılmaktadır. Vücuttaki D vitamini eksikliği 25 OH vitamin D veya Hidroksi vitamin testi olarak da bilinen D 25-hidroksi D vitamini testi ile anlaşılmaktadır. Yapılacak bu test sayesinde vücutta vitamin D3 depolarına ve kandaki D vitamin seviyesine bakılır. Kandaki D vitamini seviyesi:
- 40-60 ng/ml ise normal,
- 20-30 ng/mL arasındaysa yetersiz,
- 20 ng/mL’nin altındaysa D vitamini yetmezliği olarak kabul edilir.
Prof. Dr. Canan Karatay D vitamini normal değerinin 100 olduğunu bildiriyor
D Vitamini Kaç Olmalı?
Diyetisyen Aysun İpek anlatıyor:
Vücuttaki D vitamini seviyesi mutlaka ölçtürülmelidir. Vücuttaki normal D vitamin seviyesi 40 ile 60 ng/ml arasındadır. Kandaki D vitamin seviyesi eğer 20 ve altındaysa bu durum D vitamin eksikliği var demektir. Eğer seviye 21 ila 29 arasındaysa durum D vitamin yetersizliği olarak adlandırılırken bu seviye 30 ve üzerinde ise vücuttaki D vitamini yeterli demektir. Vücuttaki D vitamini seviyesi 150’den yüksekse vücutta D vitamini zehirlenmesi var demektir. Yılda 1 kez mutlaka kandaki D vitamini seviyenizi ölçtürmelisiniz.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vücutta D vitamini eksikliği olması durumunda yapılacak en iyi şey güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki vücuttaki D vitamininin %90-95’i deriye gelen güneş ışınlarından elde edilmektedir.
Vücutta özellikle de el, yüz ve kollar haftada en az 2-3 kez 5-15 dakikalık seanslar halinde güneş ışığına maruz bırakılması vücuttaki D vitamini seviyesini yükseltir.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi Ne Kadar Sürer?
D vitamini eksikliği tedavisi doktorun uygulayacağı tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin eğer kişiye verilen takviye aşırı düşükse tedavi 1 yıl bile sürebilir. Eğer tedavi yüklemeli takviye şeklinde yapılırsa, bir diğer deyişle tedaviye başlandığı dönemde 50,000 IU’luk bir yükleme yapılırsa ve sonrasında yaşa bağlı olarak verilecek takviyeler belli dozajlarda verilmesi sürdürülürse tedavi 8 haftada bitecektir.
D Vitamini Eksikliği İçin Ne Yeyip İçmeli?
Üstte de bahsettiğimiz gibi vücuttaki D vitamini eksikliğini azaltmak için etkili olacak en iyi yöntem güneş ışını maruziyetidir. Güneş dışında vücuttaki D vitamini seviyesini normale çevirecek şey D vitamini açısından zengin olan besinleri tüketmektir. D vitamini açısından zengin besinler arasında şunlar bulunur:
- Süt
- Ayran
- Peynir
- Yoğurt
- Tereyağı
- Somon
- Uskumru
- Ton balığı
- Tereyağı
- Yumurta sarısı
- Isırganotu
- Mantar
- Tatlı patates
- Balık yağı
- Maydanoz
- Yonca
- Yulaf
- Karaciğer