Damak Acıması Neden Olur?
-
Sıcak, Tahriş Edici Besinler Tüketilmesi
Birçok insanda sıcak bir kahve içildiğinde veya gerçekten acı ve baharatlı bir şeyler yendiğinde damakta ağrı yaşanır. Bunun sebebi ise damağın hassasiyetidir. Hassas olan damak; sıcak bir şeyler yendiğinde veya içildiğinde kolayca zarar görür. Bu zarar sonucunda oluşan ağrı birkaç gün sürebilmektedir. Bu tür vak’alarda hemen soğuk bir şey yeyip tüketilmesi faydalı olacaktır.
-
Ağız Enfeksiyonu
Damak ağrısının birçok farklı enfeksiyonel sebebi vardır. Bu yüzden enfeksiyonlar tedavi edildiğinde ağrı ortadan kalkacaktır. Bu enfeksiyon türleri bakteriyel veya viral olabilmekte ve damakta enfeksiyon oluşuma sebep olabilmektedir. Boğaz ağrısı,sinüs enfeksiyonu, stafil, gingivostomatit, pamukçuk, soğuk algınlığı ya da diğer ilgili bakteriyel enfeksiyonlar damak bölgesinde ağrıya neden olabilen sebepler arasındadır.
-
Ağız Kanseri
Damak ağrısının en ciddi sebebi ise ağız kanseri olabilir. Bu kanser yalnızca damak ağrısı değil tüm ağızda ağrıya yol açmaktadır. Ağız kanseri; melanom ve lenfoma olmak üzere iki gruba ayrılır. (bademcikler bölgesinde ve dil tabanında oluşan) ve her ikisi de damakta ağrıya neden olabilir.
Ağız Kanseri Tedavi Seçenekleri:
Radyoterapi: Kanserli hücreleri öldürmek için yüksek enerjiye sahip x-ışınları kullanılır.
Ameliyat: Kanserli hücrelerin çıkarılmasını ve gerekirse tüm çevre dokuları çıkarma işlemi gerçekleştirilir.
Kemoterapi: Kanserli hücreleri öldürmek için güçlü ilaçlar kullanılır.
-
Damakta Aft Çıkması
Aft; ağızda yumuşak doku veya diş etinde oluşan küçük lezyonlara verilen isimdir. Damakta aft çıkması; bulaşıcı değildir ve dil yüzeyinde oluşmaz. Ancak konuşurken ağrı ve yemek yerken zorluğa sebep olur. Damak aftı çoğu vakada herhangi bir tedavi olmaksızın 1 hafta içinde iyileşmektedir.
Tedavi seçenekleri:
Fluocinonide (Vanos, Lidex), amlexanox (Aphthasol) ve benzokain (Anbesol) gibi aktif maddeler içeren reçeteli veya reçetesiz olarak alınabilen ilaçlar; aft ağrısının hızlı şekilde geçmesine yardımcı olmaktadır.
-
Ağız Yanması Sendromu
Ağız yanması sendromu; dil,dudak,damak,diş etleri,yanak içleri,ağız arkası veyahut boğazda meydana gelebilen kronik ve ağrılı yanma hissidir.
Damak Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?
Damak ağrısının birçok sebebi olabilir. Bunlar: ağız içini etkileyen farklı türde alerjiler, diş apsesi, diyabet, kulak enfeksiyonu, perimenopoz, menopoz, oral pamukçuk, uygun olmayan protezler, vitamin eksikliği, uçuklar, mineral eksikliği, baharatlı ve sıcak yiyecekler tüketilmesi, sigara kullanımıdır.
Damak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Diş doktoruna gidilir.
Damak Ağrısına Doğal Tedavi Yöntemleri
Karanfil ve Karanfil Yağı Uygulaması
Damakta oluşan ağrı için kullanılabilecek en etkili bitki karanfildir. Damakta oluşan ağrı bölgesine sürülecek 1 tatlı kaşığı karanfil yağı; damaktaki ağrı ve iltihabın azalmasına yardımcı olacaktır. Dahası; 10 tane karanfil 1 bardak su içinde 10 dakika kaynatılıp tüketilmesi de damaktaki ağrıyı azaltacaktır. Karanfil; damak ve diş etleri uyuşturarak ağrıyı azaltır. Karanfil; diş çürüğü konusunda da oldukça faydalıdır.
Kekik
Damak ağrısı için kullanılacak bir diğer bitki ise kekiktir. 1 bardak sirkeli su içinde bir tutam kekik ve bir tutam kimyon yaklaşık 10 dakika bekletilir. Sonrasında bu su ile gargara yapılır. Bu yöntem diş eti iltihaplarını iyileştirir ve ağız içindeki ağrıyı azaltır. Bu yöntem düzenli olarak yapıldığında ağızda ağrı kalmayacaktır.
Kolonyalı Pamuk
Damak ağrısı; kolonyalı pamuk yöntemi ile de geçebilmektedir. Biraz pamuk üzerine biraz kolonya dökülür. Sonrasında bu pamuk damakta veyahut diş etlerinde ağrıyan bölgeye bastırılır. Bir süre bekletilen pamuk çıkarılır ve ağız ılık su ile yıkanır. Bu şekilde ağızdaki iltihap ve enfeksiyonlarda iyileşme görülür.
Aloe Vea Jeli
Bir tane aloe vera yaprağı alınır ve dikey şekilde kesilir. Sonrasında içindeki jel çıkarılır. Bu jel 1 hafta kadar damağa sürülür. Bu ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.