Damakta Diş Çıkması Nedenleri Ve Tedavisi
Damakta diş çıkması, anormal bir durumdur ve nadir de olsa görülebilmektedir. Bu durumda ilk olarak bir Ortodontist uzmanına görünmelisiniz çünkü damakta diş çıkması ortodontik tedavi gerektirmektedir. Damakta diş çıkması genellikle genetik nedenlerden meydana gelir.
Damakta Diş Çıkması Durumunda Ne Yapmalıdır?
Damakta diş çıkması durumunda bir Ortodonti uzmanına gidip muayene olmalısınız. Ortodontist uzmanı öncelikle damaktan çıkan dişin doğal diş mi yoksa fazladan bir diş mi olduğunu tespit eder. Bunun için en iyi teşhis yöntem Panaromik röntgendir ve bu röntgenin sonucuna bakılarak öncelikle dişin pozisyonu görülür. Sonrasında bu diş eğer doğal dişlerden biriyse yerine yerleştirilmesi için ortodontik tedavi uygulanır veya damakta çıkan dişin direkt olarak çekilmesi gerekebilir. Eğer diş fazlalıksa yani doğal dişlere ek olarak çıkıyorsa genellikle çekilmesi gerekmektedir.
Dişin çıkış yeri normal değilse hastaya Ortodontik tedavisi uygulayacaktır. Doktor gerek görürse tel tedavisi de uygulanabilir. Üst damakta çıkan dişin damağın hangi bölgesinde ve hangi diş olduğuna bağlı olarak tedavi şekli belli olacaktır. Örneğin eğer diş gömülüyse veya tam çıkmamışsa hastaya lokal anestezi verilerek işlem yapılacaktır. Diş eğer başka bir diş üzerinden çıkmışsa yani çıkan diş ağızdaki diş düzenini bozuyorsa dişin çekilmesi gereklidir.
Damakta Diş Çıkması Tedavi Edilmezse Nelere Sebep Olur?
Ağızda üst ve alt olmak üzere iki tane damak bulunur. Damağın çeşitli görevleri vardır. Tükettiğimiz besinlerin tadını damak ve dilimizde bulunan duyular sayesinde algılarız. Ayrıca ağzımızdaki damak sayesinde konuşur ve yutkunuruz. Damak ek olarak ağızdaki düzeni sağlar ve damakta oluşan ufak bir problem kişiye büyük rahatsızlık verip, hayat konforunu düşürebilir. Bu problemlerden biri olan damakta diş çıkması kişide ağrıya sebep olurken aynı zamanda dişlerde çarpıklığa da yol açabilmektedir. Damakta diş çıkması durumunda tedavi geciktirilir veya yapılmazsa sonradan çıkan dişler çarpık şekilde çıkacaktır ve dişlerde çürükler de görülecektir. Bu durum yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de geçerlidir.
Damakta Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Damakta diş ameliyatı ortodonti doktoru tarafından yapılır. Bu ameliyat genellikle 10 ila 15 dakika gibi kısa sürmektedir. Ameliyat ilk olarak hastanın ağzının uyuşması için ağzın her bölgesine 2-3 iğne vurulur. Uyuşma işlemi tamamlandıktan sonra damak eti neşterle kesilir ve oradan çıkan diş çekilir. Diş çekimi sonrasında neşterle kesilen damak dikilir. Bu işlem yoğun uyuşturucu altında yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Damak dikildikten sonra ameliyat tamamlanır ve sonrasında hastanın bir süre çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler yememesi tavsiye edilir. Bu ameliyatta atılan dikişlerin sonradan alınmasına gerek kalmaz çünkü kendiliğinden dökülür ve dikiş yeri kendiliğinden iyileşir.