Dil Çatlaması Neden Olur Nasıl Geçer?
Dil, insan vücudunda çok önemli bir organdır. Dilin birçok işlevi vardır: besinlerin tadını almaya, çiğnemeye ve yutmaya yardımcı olur. Ayrıca dil, vücuttaki en güçlü kas grubunu içerir. Ayna önünde dilinizde ilk defa çatlak olduğunu görmek oldukça can sıkıcı olabilir.
Dil Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?
Biyotin Eksikliği
Biyotin vücut metabolizmasında ve yağ sentezinde çok önemli rol oynayan B vitamini ailesine aittir. Bu vitaminin eksiklikleri dilin çatlamasına neden olabilir. Ayrıca cilt kuruluğu, saç dökülmesi, akne, deri dermatiti, zayıf tırnaklar, yorgunluk, gri cilt ve ciltte solgunluk gibi başka belirtiler de yaşanabilir.
Folik Asit
Folik asit eksikliği de dilde çatlak ve ağrı gibi dil sorunlarına neden olabileceği başka bir vitamindir. Eksikliği çoğunlukla aşırı alkol tüketimi, kötü beslenme ve uzun süreli antibiyotik kullanımı ile oluşur.
Zengin folat kaynakları yapraklı sebzeleri, karaciğer, tavuk eti, baklagiller, yumurta, turunçgiller ve tahıllardır. Yetişkinler günde en az 400 mikrogram folik asit tüketmesi önerilir, hamile ve emziren anne vücudu bundan daha fazlasına ihtiyaç duyabilir.
Ağızda Pamukçuk
Oral pamukçuk kandidiyaz olarak da bilinir. Mantar enfeksiyonu sonucu ağızda gelişen bir enfeksiyondur. Dilin çatlaması bu ağız enfeksiyonunun belirtileri arasındadır.
Dil Kanseri
Evde uygulanan yöntemlere dirençli ve uzun süre devam eden dil şişlikleri veya lezyonlar kanserin bir belirtisi olabilir. Dil kanseri, baş ve boyun tipi kanserler arasındadır. Yırtılmalar etrafındaki alanlar, büyümeden dolayı ağrı verebilir.
Down Sendromu
Down sendromu, doğum öncesi çocuklarda fiziksel ve zihinsel sorunlara neden olan genetik bir bozukluktur. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan çocukların dillerin çatlak, düz yüz, kısa boyun ve kollar gibi ayırt edici özellikleri vardır. Ayrıca, kişiden kişiye değişen zihinsel engeller de yaşayabilirler.
Tütün ve Alkol Kullanımı
Tütün, dil üzerinde çatlaklara neden olan çeşitli enfeksiyonlara yol açabilen papillaların iltihaplanmasına ve genişlemesine neden olur. Alkol tüketimi de çatlakların gelişmesinde önemli bir rol oynar. İlk olarak, başka bir neden olan dehidrasyona (vücudun susuz kalması) neden olur. Aynı zamanda tadı reseptörleri tahriş eder.
Sjögren Sendromu
Sjögren sendromu dilin çatlamasına neden olan bir başka sorundur. Vücudun kendi nem üreten bezlerine saldırdığında yaşanan bir durumdur. Etkilenen genel bezler, ağızda ve vücudun diğer kısımlarında bulunan gözyaşı ve tükürük bezlerini de içerir.
Vücudun Susuz Kalması
Vücut susuz kaldığında DA dilin çatlaması mümkündür. Ayrıca, ağızda yetersiz nem olduğunda dil üzerindeki oluklar veya çatlaklar daha belirgin hale gelir. Susadığınızı hissettiğinizde, vücudun zaten susuz olduğunu gösterir. Sık sık su tüketin.
Dil Çatlakları Ve Yarıkları Nasıl Geçer?
Dilinizde çatlaklar ve yarıklar uzun süredir geçmiyorsa bir Cildiye doktoruna başvurun. Doktorunuz bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak da dildeki çatlakların geçmesine yardımcı olabilirsiniz.
Vitamin Takviyeleri Alın
Doktorunuz, dilinizdeki çatlakların biyotin eksikliğinin bir sonucu olduğunu doğruladıysa, vitamin takviyeleri alabilirsiniz. Alternatif olarak, almanız gereken diğer gıdalar arasında yumurta, tavuk eti, karnabahar gibi biyotin bakımından zengin gıdalar sayılabilir.
Gliserin Uygulayın
Gliserin, çatlayan bir dilin neden olduğu rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olan sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca daha fazla çatlamayı önlemek için dil ve dudağın nemlendirilmesine yardımcı olur. Dilinize gliserin sürün.Diliniz iyileşene kadar bu yöntemi günde 2 kez kullanabilirsiniz.
Karbonat
Karbonat, güçlü antibakteriyel özellikleri ile çatlayan bir dil için etkili bir doğal ilaçtır. 1 bardak su içinde 1 tatlı kaşığı karbonatı döküp karıştırın. Hızlı bir iyileşme sağlamak için her sabah ve gece bu karışım ile gargara yapın.
Bal
Bal, çatlak dilin enfeksiyonlardan arındırılmasının yanı sıra bal, çatlağın etrafında koruyucu bir bariyer oluşturur ve böylece daha hızlı ve daha az acı verici bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Çatlayan dil üzerine biraz bal koyun ve 1 saat kadar bekleyin.
Oksijenli Su
Oksijenli su, çatlak dilin içinde ve çevresindeki ölü dokuların çıkarılmasına yardımcı olarak temizleme görevi görür. Aynı zamanda yara iyileşmesine yardımcı antiseptik özellikleri içerir. 1 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı oksijenli suyu (% 3) karıştırın. Bu karışımı ağzınıza dökün ve yaklaşık 30 saniye boyunca güzelce bekletin ve sonrasında tükürün. Bu durulama dilini iyileştirmenin yanı sıra ağzınızı temizlemek için birkaç günlüğüne günde en az 3 kez uygulayın.
Aloe Vera Jeli
Çatlamış dil için en iyi bitkisel ilaç aloe veradır. Bu, ağzın hassas dokularını korur. Aynı zamanda tat tomurcuklarını arttırır. Her gün çeyrek bardak aloe vera suyu için. Ağzınızı aloe vera suyu ile de yıkayabilirsiniz. Ağzınızın etrafında saf aloe vera jel uygulamak için bir pamuklu çubuk kullanın. Bir süre bekletin ve sonra soğuk su ile durulayın. Bu yöntemi günde 2 kez tekrarlayın.