Dilate Kardiyomiyopati Nedir?
Kardiyomiyopati; kalp kasında zayıflama, gerilme veya başka bir yapısal problemin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dilate kardiyomiyopati, kalp kasının zayıflayıp genişlediği bir durumdur. Bu durumun sonucunda kalp, bedenin geri kalanına yeterince kan pompalayamaz. Kardiyomiyopatinin birçok türü vardır. Dilate kardiyomiyopati ise en sık görülen şeklidir.
Dilate Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?
Dilate kardiyomiyopati durumunda hasta hiç belirti yaşamaz veyahut çok küçük belirtiler yaşar. Kalp fonksiyonları iyice kötüleşen kişiler belirtiler hissedilmeye başlanır. Dilate kardiyomiyopati belirtileri her yaşta görülebilir. Belirtiler arasında şunlar vardır:
- Nefes darlığı
- Bacak ve ayakların şişmesi
- Yorgunluk (aşırı yorgunluk hissi), egzersiz yapamama
- Sıvı tutma ile ilgili kilo alımı, öksürük ve tıkanıklık
- Anormal kalp ritimleri (aritmi) nedeniyle göğüste çarpıntı
- Baş dönmesi
- Halsizlik
Kan yoluyla kan pıhtıları vücudun içinden daha yavaş akar. Bir kan pıhtısı koparsa, akciğerlere (pulmoner emboli), böbreğe (böbrek embolisine), beyine (serebral emboli veya felç) veya bacaklara (periferal emboli) taşınabilir.
Dilate Kardiyomiyopati Sebepleri Nelerdir?
- Çoğu dilate kardiyomiyopati vakası idyopatiktir yani tam nedeni bilinmemektedir.
- Bazen viral hastalık sebepli oluşabilmektedir.
- Bazense genetik olarak yaşanmaktadır. Dilate kardiyomiyopati hastalığı %30’u genetik sebepli olarak ortaya çıkmaktadır.
- Kalp kapakcık hastalığı (valvüler kardiyomiyopati)
- Alkolizm (aşırı alkol tüketimi, alkolik kardiyomiyopati)
- Kalbi etkileyen uyuşturucu kullanımı
- Tiroit hastalığı
- Koroner arterlerin daralması veya tıkanması ile oluşan kalp hastalığı
- Yüksek tansiyon
- Diyabet, tiroid hastalığı veya hepatit
- Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi kalbi yoran ilaçlar
- Kalbin uzun bir süre boyunca çok hızlı attığı anormal kalp ritimleri
- Otoimmün hastalıklar
- Doğum sonrası kadınlar (peripartum kardiyomiyopati)
- Hamileliğin son ayında veya bebeğin doğmasından sonraki 5 ay içinde olan kadınlarda
- Kurşun, arsenik, kobalt veya cıva gibi ağır metallere maruz kalma
Dilate Kardiyomiyopati Nasıl Teşhis Edilir?
Dilate kardiyomiyopati; sağlık geçmişi, fiziksel muayeneye ve diğer testlere göre teşhis edilir. Spesifik testler arasında kan testleri, elektrokardiyogram (EKG), göğüs röntgeni, ekokardiyogram, egzersiz stres testi, kardiyak kateterizasyon, BT taraması, MRI taraması ve radyonüklid çalışmaları sayılabilir.
Bazen kardiyomiyopatinin nedenini belirlemek için miyokardiyal biyopsi yapılabilir. Miyokardiyal biyopsi sırasında kalpten küçük doku örnekleri alınır ve kardiyomiyopatinin nedenini belirlemek için bu dokular mikroskop altında incelenir.
Dilate Kardiyomiyopati Tedavisi
Doktorlar genellikle dilate kardiyomiyopatiyi ilaç ile tedavi ederler. Belirtilere bağlı olarak, iki veya daha fazla ilaç kullanmanız gerekebilir.
Kalp yetmezliği ve dilate kardiyomiyopati tedavisinde yararlı olduğu kanıtlanmış ilaçlar şunlardır:
Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri: ACE inhibitörleri; tansiyonu düşürmek, kan akışını iyileştirmek ve kalbin görev yükünü azaltmak için kan damarlarını (vazodilatör) genişleten ve damar sertliğini hafifleten bir ilaç türüdür. ACE inhibitörleri kalp fonksiyonunu geliştirebilir. ACE inhibitörleri yan etkiler; düşük tansiyon, kanda beyaz kan hücresi düşüklüğü, böbrek veya karaciğer problemleridir.
Anjiyotensin II reseptör blokerleri: Bu ilaçlar, ACE inhibitörlerinin yararlı etkilerinin çoğuna sahiptir ve ACE inhibitörleri kullanılamayan kişiler için iyi bir alternatif olabilir. Bu ilacın yan etkileri ise ishal, kas krampları ve baş dönmesidir.
Beta blokerler: Beta blokerler; kalp atış hızınızı yavaşlatır, tansiyonu düşürür ve vücut tarafından üretilen ve kalp yetmezliğini kötüleştiren ve anormal kalp ritimlerini tetikleyebilen stres hormonlarının zararlı etkilerini önler. Beta blokerleri kalp yetmezliğinin belirtilerini azaltabilir ve kalp fonksiyonlarını iyileştirebilir. Yan etkileri arasında baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü vardır.
İdrar sökücüler: Genellikle su hapları denilen idrar sökücüler vücuttaki fazla sıvı ve tuzun atılmasını sağlar. İlaçlar ayrıca akciğerlerdeki sıvıyı azaltarak daha rahat nefes alınmasını sağlar.
Digoksin: Digitalis olarak da bilinen bu ilaç, kalp kas kasılmalarını güçlendirir. Ayrıca kalp atışlarını yavaşlatır. Digoksin; kalp yetmezliği belirtilerini azaltabilir ve hareketliliği arttırır.
Kan sulandırıcı ilaçlar: Doktorunuz kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olmak için aspirin veya varfarin (Coumadin) dahil olmak üzere farklı ilaçları reçete edebilir. Bu kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri aşırı morarma veya kanamadır.
Dilate Kardiyomiyopati Komplikasyonları
Dilate kardiyomiyopati komplikasyonları şunlardır:
- Kalp yetmezliği: Sol ventrikülden kalbe olan kan akışındaki azalma kalp yetmezliğine yol açabilir.
- Kalp kapağı regürjitasyonu: Sol ventrikülün genişlemesi kalp kapakçıklarının kapanmasını zorlaştırabilir. Bu da geriye doğru kan akışına neden olduğu için kalbin kan pompalama gücünü düşürebilir.
- Ödem (Sıvı Birikimi): Akciğer, karın, bacak ve ayaklarda sıvı birikimi olabilir.
- Anormal kalp ritmi (aritmi): Kalp yapısındaki değişiklikler ve kalp odalarındaki basınç değişiklikleri aritmiye sebep olabilir.
- Ani kalp durması: Dilate kardiyomiyopati kalp atışının aniden durmasına sebep olabilir.
- Kan pıhtıları (emboli): Sol ventrikülde kan birikmesi; kan akışını hayati organlara bölebilir, felç ve kalp krizine sebep olabilir ve veya diğer organlara zarar verebilir.
Dilate Kardiyomiyopati Nasıl Önlenir?
Sağlıklı yaşam alışkanlıkları dilate kardiyomiyopati etkilerini önler veya en aza indirir:
- Sigara içmemek.
- Alkol tüketmemek.
- Kokain ve diğer narkotik uyuşturucuları kullanmamak.
- Sağlıklı beslenmek.
- Sağlıklı kiloda olmak.
- Doktor tavsiyesi ile düzenli egzersiz yapmak.
- Yeterince uyuyup, istirahat etmek.