Diş Eti Apsesi Neden Olur Nasıl Geçer
Diş eti apsesi, diş etlerinin iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Diş eti apsesi; diş kökünde çürüme sebepli diş etinde meydana gelen şişliğe verilen isimdir. Bu apse aslında diş etinde meydana gelen iltihaplanma nedenli oluşmaktadır. Ciddi ağrıya sebep olabilen diş apsesi; diş etinde şişliğe sebep olan iltihabın alınması ile tedavi edilmektedir. Diş apsesinde en büyük sebep diş eti olduğu için tedavisi geciktirilmemelidir.
Diş Eti Apsesi Belirtileri Nelerdir?
- Diş ağrısı
- Diş ve diş etinde hassasiyet
- Diş etinde kızarıklık
- Ağızda kötü koku
- Sert besinler ısırıldıktan sonra diş etinde kanama
- Soğuk veya sıcak içecek ve yiyecekler tüketildiğinde dişte hassasiyet
- Ağzı açmada zorluk
- Yutkunmada zorlanma
- Uyku düzensizliği
- Vücutta genel hastalık hissi yaşama
Diş Eti Apsesi Neden Olur?
Diş apsesinin nedenler şunlardır:
- Diş fırçalamama sebepli ağızda hijyensizlik
- Diş doktoruna gitmemek
- Ailede diş apsesi olması
Diş Eti Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş etinde meydana gelen apsenin teşhis ve tedavisi için öncelikle bir Periodontolog yani diş eti uzmanına gidilir. Uzmanın yapacağı teşhis sonucunda apsenin şiddetine göre uygun tedavi yöntemi ayarlanır. Diş eti apsesi diş taşı temizliği gibi basit şekilde tedavi edilebilirken bazen küretaj ve flap operasyonu gibi farklı yöntemlerin uygulanması gerekli olabilir. Ayrıca diş eti apsesinde bu saydığımız tedavi yöntemlerine ek olarak doktor uygun görürse antibiyoktik kullanımı da lazım olabilir.
Diş etinde meydana gelen apse için genellikle ilk tedavi yöntemi olarak ilaç tedavi uygulanmaktadır. Uzman doktor apse teşhisinden sonra antibiyotik kullanımı ile apsede 2-3 hafta içinde iyileşme sağlanmaktadır. İkinci bir yöntem ise ciddi apseler için cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Bu tür apselerde ilaç tedavisi cevap vermediğinden cerrahi müdahaleye gerek duyulur. Bu işlemde öncelikle hastaya lokal anestezi uygulandıktan sonra diş apsesine delik açılır ve içindeki iltihap boşaltılır. Boşalan iltihap sayesinde hastada hızlı bir rahatlama görülür.
Kendini en çok diş eti ağrısı olarak belli eden diş eti apsesinde ağrı yaşanmadan birkaç gün önce ağızda şişlikler oluşmaktadır. Birkaç gün içinde içi iltihapla dolan yerde meydana gelen şişlikler nedeniyle hasta yemek yiyemez hale gelir. Bu yüzden de hastada iştahta azalma görülür.
Diş eti apseleri iki çeşittir. Bunlardan birincisi diş kökünde meydana gelse de diş etinde belirir. İkincisi ise diş etinde meydana gelen apsedir ki bu apse vakaları daha çoktur. Her iki diş eti apsesi için doktorlar öncelikle ilaç tedavisi uygulamaktadır.
Diş Eti Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ağızda meydana gelen hastalıklar genelde çok dikkate alınmaz. Fakat diş eti apsesi gibi ağızda oluşan problemler mikroorganizma üremesine yol açar ve ağızdan vücuttaki diğer bölgelere yayılır. Bu sebeple vücutta birçok hastalık oluşma riski yükselir.
Önemi büyük olan diş eti apsesi tedavisi yapılmadığında diş kayıplarından dutun da eklem romatizması ve hatta kalp kapakçığı iltihabına bile yol açabilir.
Diş etinde meydana gelen apseler kendiliğinden iyileşmezler. Kendinden iyileşir düşüncesi ile diş eti apsesini tedavisiz bırakmak çene kemiklerinin bile etkilenmesine yol açar. Hatta tedavisinde geç kalınan diş eti apseleri dişlerde kayıba da yol açmaktadır. Diş eti apsesi için zaman kaybedilmeden tedavi olunmasında büyük fayda vardır.