Diş Eti İltihabına Hangi Antibiyotik Kullanılır?
Doğal bir diş eti pembe renklidir. Diş eti dişleri sabit tutar ve muhafaza eder. Sağlığı yerinde olan diş etleri dokunma ya da fırçalama esnasında kanamamalıdır. Gingivitis adı verilen diş eti iltihaplanmasına ağız bakterileri sebep olmaktadır. Bu problem çoğunlukla ağız temizliğinin tam sağlanmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Diş aralarındaki boşluklarda bakteri tutunması ve bölgeyi tahriş etmesiyle diş eti iltihabına neden olmaktadır.
Diş eti çizgisinin alt kısımlarına giren bakteriler nedeniyle diş etinde apse ve iltihap problemleri baş göstermektedir. Tedavinin geciktirilmesi sonucunda enfeksiyonun yayılma olasılığı vardır ve bunun da sonucunda söz konusu dişin çekilmesi gerekebilmektedir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
- Diş etlerinin şiş ve kırmızımsı bir hal alması,
- Fırçalamanın veyahut diş ipi uygulamasının ardından görülen kanamalar,
- Plak ve beyaz lekelerin diş eti üstünde gözlemlenmesi,
- Rahatsız edici ağız kokusu,
- Diş köklerinin zayıflaması,
- Ağız içinde kötü bir tat hissedilmesi,
- Diş etinde ve aralıklarında iltihaplanmalar gözlemlenmesi,
- Yemek yeme esnasında güçlük çekilmesi,
- Diş düşmesi,
- Diş eti bölgelerinde iltihaplı şişlikler gözlemlenmesi (apse)
- Diş etlerinde görülen kanamalar,
- Diş etlerinde ağrı hissedilmesi,
- Ağız içinde bozuk para tadı hissedilmesi,
- Yutkunmada ve konuşmada zorluk çekilmesi,
- Ateş yüksekliği.
Diş Eti İltihabının Nedenleri
Ağız Bakımı Yapmama
Düzenli dişleri fırçalamama, ağız temizliğine dikkat etmeme dişlerde tartar ve plağa bunun sonucunda diş eti iltihaplarına yol açmaktadır. Plak oluşumu çoğunlukla şeker ve nişastanın zararsız ağız bakterileriyle tepkimeye girmesi ile gerçekleşmektedir. Diş üzerinde gözlemlenen plaklar giderilmediği takdirde diş eti çizgisinin alt kısmında bakteri çeken bir plağa dönüşmekte ve sert bir yapıya bürünebilmektedir. Bakteriler için bir koruma tabakası oluşturan tartar, diş eti çizgisince tahriş oluşumuna yol açmaktadır.
Genetik
Diş problemleri kalıtsal nedenlere dayandırılabilmektedir. Aile bireyleri ve akrabalarda diş eti iltihaplanması görülen bireylerde bu sorunun görülme olasılığı yüksektir.
İlaçların Yan Etkileri
Bazı ilaçlar da yan etki olarak diş etinde iltihaba yol açabilir. Birtakım ilaç türleri tükürük salgısını azaltmaktadır. Bu nedenle diş etinde enfeksiyon olasılığı yükselmektedir. İlaçların yan etkisi olan ağız kuruluğu, diş eti iltihabı için zemin hazırlamaktadır.
Sigara Kullanmak
Sigara kullanmak da diş eti iltihabının nedenleri arasında yer alır. Sigara içilmesi gerek diş etlerindeki yaranın iyileşme sürecini geciktirme gerekse dokunun zarar görmesi bakımından etkili bir faktördür. Tartar ya da plak dişlerde kaldığı müddetçe diş etini tahriş etmeye ve diş etinde iltihaplanmalara yol açmaktadır. Bir süre son diş etleri şişecek ve kolay kanayan bir hale gelecektir. Bunun yanı sıra diş çürüğü problemleri de gözlemlenebilmektedir. Tedavi geciktirildiği takdirde diş çekilebilmektedir.
Hormonsal Değişimler
Doğum kontrol hapı kullanılması, gebelik ve adet takviminde aksamalar gibi hormonal farklılıklar diş eti hassasiyetini artırmakta ve direncini düşürmektedir. Hassasiyeti artan diş etleri kolay iltihaplanabilmektedir.
Hastalıklar
Kanser, diyabet, HIV ve lösemi benzeri rahatsızlıklar, bireylerin bağışıklılık sistemini güçsüzleştirerek diş eti iltihabına zemin hazırlamaktadır.
Diş Eti İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Diş eti iltihabı probleminde diş hekimliğine müracaat edilmelidir.
Diş İltihabı İçin Hangi Antibiyotikler Kullanılır?
Diş eti iltihaplanması veyahut diş ile alakalı iltihabi problemlerde yalnızca antibiyotik kullanımı yeterli olmamaktadır. Öncelik, diş eti iltihaplanmasına yol açan kaynak ortadan kaldırılmasıdır. Dolayısıyla diş taşı temizliği yaptırılmalı ve doğru diş temizliği bilgisine sahip olunmalıdır.
Yine de doktorunuz şu antibiyotikleri reçete edebilir;
- Largopen Antibiyotik
- Klorhex antibiyotik
- Augmentin antibiyotik
- Dolorex ağrı kesici
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Bu problemde öncelikli olarak detaylı bir diş taşı temizliği yaptırılmalıdır. Buna ek olarak bireye ağız temizliği hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Bu unsurlar yerine getirildiğinde kişi kontrol için hekimliğe davet edilir. Şayet olumlu bir ilerleme kaydedilememiş ise diğer yönteme başvurulmaktadır. Bu yöntem küretajdır.
Diş eti oluğunda bulunan enfekte artıkların ve bakteri plağının diş kök yüzeyi üzerinden kazınması işlemi “küretaj” olarak isimlendirilmektedir. Söz konusu uygulamanın genel manada cerrahi bir uygulama olduğu söylenememektedir. Fakat bu cerrahiye hazırlayan bir tekniktir.
Günümüzde direkt olarak diş eti iltihabını giderici bir antibiyotik, ilaç ya da krem benzeri bir ürün bulunmamaktadır.
Bazı antibiyotik ve preparatlar yumuşak doku enfeksiyonu durumlarında kullanılabilmektedir. Bunlar tedaviye yardımcı olmak amacı ile kullanılmaktadır.
Küretaj uygulamasında sağlıklı bir kök hücre meydana getirilmektedir. Böylelikle diş kökünden uzaklaşmış olan diş etinin tekrar köke yapışması sağlanmaktadır. Bu bağlamda arada bulunan diş eti ceplerinin yok edilmesi hedeflenmektedir.
Flap operasyonu
Küretaj işleminden beklenen sonuç alınamadığı takdirde cerrahi yola başvurulmaktadır. Bu yolda diş eti cepleri yok edilmektedir. Bu cerrahi yola flap operasyonu adı verilmektedir.
Diş eti koltuğunda gerçekleştirilen müdahalede bölgesel anestezi uygulanmaktadır. Kişinin bilinci yerindedir. Hareket etmesi ve konuşması mümkündür.
İnşâAllâh kimyasallara, sıkıntılı maddelere kalmadan sirke, kekik vs. ile kurur; ardından da dişi çektireceğim inşâAllâh