Diş Kemiği Erimesi Nasıl Önlenir, Tedavileri Nelerdir ?
Dişi destekleyen kemiklerin küçülmesi durumunda diş kemik erimesi meydana gelmektedir. Dişte meydana gelen kemik erimesi sonucunda ise diş oyuğu içinde dişler oynamaya başlamaktadır. Bu durumun tedavi edilmediği durumda da dişi destekleyen kemik kalmadığı için diş kaybı görülmektedir.
Diş kemik erimesi sonucunda diş eti hastalıkları, kemik erimesi, peridontal problemler ve tip II diyabet hastalığı görülebilir. Diş kemik erimesinin erken teşhis edilip özen gösterilmesi durumunda ameliyat gerekmeden tedavi edilmesi mümkündür. Bu durum teşhis edilen hastalar beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmelidir. Diş kemik erimesinin ilerlemesi durumunda ise ameliyat olmadan tedavi edilemez. Bu yüzden diş kemik erimesi şüphesi olması halinde mutlaka doktora gidilmelidir.
Diş Kemiği Erimesi için Tıbbi Tedavi
Kemik Grefti Tedavisi
Kemik grefti vücutta bir yerden alınan kemik dokusu başka bir yere kaynaştırılması işlemidir. Vücutta zaten erimiş olan kemik tedavi edilemeyebilir. Bu yüzden bu noktada kemik grefti yapılması uygun olmaktadır. Günümüzde diş kemik erimesinin kesin tedavi yöntemi kemik greftidir. Kemik grefti ameliyatından sonra yaralar 2 haftada iyileşmektedir. Ancak ameliyat sornasında kesin iyileşme için 6 ay beklenmesi gerekmektedir.Kemik grefti ameliyatının 3 tipi vardır. Bu yazımızın devamında bu 3 yöntemden bahsedeceğiz. Gerekli olması durumunda doktor uygun olan ameliyat tipini belirleyecektir.
Östrojen Hormonu Tedavisi
Östrojen hormonu kemik yapısında bulunan minerallerin korunmasına ve bu sayede kemik erimesini yavaşlatmaya ve hatta önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu hormon ayrıca kemik kırılmaları ve kalp hastalıklarına da iyi gelmektedir. Östrojen hormonu sadece doktor reçetelediği durumda kullanılmalıdır. En yaygın östrojen takviyeleri arasında Estrace, Premarin, Alora, Climara, Estraderm ve Vivelle-Dot bulunmaktadır. Uygun takviyeye ve tedavi süresine doktor karar verecektir.
Otojen Kemik Greftisi
Otojen kemik greftisi vücutta çene ve diğer bölgelerinden kemik alınıp diş kemiğinin eridiği yere doğrudan aktarılır. Aktarılan kemik dokusu çoğalmaya başlar ve önceden kaybedilen kemik dokusunun yerine geçer. Bu yöntemde genellikle kemik iliği kullanılması tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise diş kemik erimesi için nakledilen dozun kişinin kendi vücudundan olduğu için vücudun bu dokuyu tanıması ve yabancı görmemesidir. Yani doku ret edilme ihtimali düşüktür.
Xenogreft Kemik Grefti Tedavisi
Xenogreft kemik grefti tedavisinde ise Otojenin tam tersi kullanılan madde insan vücudundan elde edilmemektedir. Bu madde osteokondüktif hidroksilapatit olarak adlandırılmaktadır. Bu madde doğal kemikte yenilenmeyi sağlar ve insan dışı donörlerden elde edilir. Xenogreft kemik grefti kemiği çevreleyen bölgede destekleyen kemiğin yeniden oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu tedavide biyo cam gibi materyaller kullanılmaktadır.
Diş Kemik Erimesi Nasıl Önlenir?
Ağız Hijyenine Dikkat Edin
Diş kemik erimesinin ve dolayısıyla diş kaybının engellenmesi için ilk dikkat edilmesi gereken şey ağız hijyenidir. Diş kemik erimesi tedavisinde kullanılan kemik grefti tedavisi oldukça maliyetlidir. Bu tür masraflara girmemek için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Bunun için de dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Dişler fırçalandığında dişlerdeki plaklar temizlenecek ve diş eti çekilmesi ve diş kemik erimesi gibi problemlerin önüne geçilecektir. Ayrıca diş ipi kullanılması da önemlidir. Diş ipi diş fırçasının giremeyeceği yerleri temizlemede bir numaradır. Ek olarak diş teli kullanan kişiler mutlaka ortodontik diş fırçası tavsiye etmelidir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı Listerine gibi gargara ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Düzenli Olarak Diş Doktoruna Gidin
Dişlerin düzenli olarak temizlenmesi için düzenli olarak diş doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Diş kemik erimesinin en yaygın sebebi diş çürükleridir. Dişlerde çürük oluşmasını engellemek için ise en az 6 ayda bir kez diş doktoruna gidilmelidir. Ayrıca diş röntgeni çektirmek de yararlı olabilir.
Florürlü Diş Macunu Kullanın
Florür diş sağlığı için gerekli olan mineralleri içermektedir. Bu yüzden diş macunları içerisinde florür maddesi bulunmaktadır. Florür vücuda doğrudan alınması durumunda vücutta sağlık problemleri görülebilir. Bunun yerine florür içeren diş macunları ile dişlerinizi günde 1 kez fırçalamanız iyi olacaktır. Fakat 10 yaşından küçük çocukların florür içeren diş macunları kullanması uygun değildir.
Bol Bol Kalsiyum Alın
Vücutta diş dahil kemik sağlığı için en faydalı madde kalsiyumdur. Diş sağlığını iyileştirmek için bol kalsiyumlu besinler tüketmek veya kalsiyum hapları kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede kemiklerin kırılma ihtimali ve diş kemik erime ihtimali azalmaktadır. Kalsiyum açısından zengin olan besinler arasında süt, ıspanak, yoğurt, peynir ve soya sosu sayılabilir. Bu tür besinlere alerjisi olan kişiler kalsiyum hapları da kullanabilir. Kalsiyum haplarını kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra birer hap şeklinde alabilirsiniz.
D Vitamini Alın
Diş sağlığına iyi gelen bir diğer madde ise D vitaminidir. D vitamini ise en çok güneş ışınları ile alınmaktadır. Vücudunuzu güneşe maruz bırakarak bol bol D vitamini alabilirsiniz. Ofis gibi kapalı mekanlarda uzun süre çalışan kişilerin vücudunda D vitamini eksikliği görülebilir. Kandaki D vitamini seviyesini kan testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Kan testinde D vitamini eksikliği çıkan kişiler doktora danışarak D vitamini takviye hapları kullanabilir.