Dolaşım Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir Nasıl Anlaşılır?

Dolaşım Bozukluğu Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 6.219

Dolaşım Bozukluğu Ne Demek?

Dolaşım, vücudumuzda kanın dolaşması ile meydana gelir. Dolaşım sistemindeki bir sorun veya tıkanıklık nedeni ile bu dolaşımın sekteye uğramasına, bozulmasına dolaşım bozukluğu denir. Dolaşım bozukluğunun yaygın belirtileri vücudun belirli bölgelerinde uyuşma hissi, soğuk el ve ayaklar, baş dönmesi, halsizlik, saç dökülmesi, kuru cilt, ödem, baş ağrısı, kas krampları, bacaklarda ağrı ve düzensiz kalp ritmidir. Sigara içmek, kötü beslenme alışkanlığı, işte uzun süre oturmak, aşırı kafein tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok faktör dolaşım bozukluğuna neden olabilir. Aynı zamanda dolaşım bozukluğu, hamilelik, diyabet, yüksek kolesterol, tiroit hastalığı, yüksek kan basıncı, sinir hastalıkları, dar ya da takalı kan damarı, besin alerjiler, anemi gibi medikal durumlardan da kaynaklanabilir.

Dolaşım Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

El ve ayaklarda uyuşma: Özellikle el ve ayaklar olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde uyuşma hissi dolaşım bozukluğu işareti olabilir.

Soğuk eller ve ayaklar: Doğru kan akışı sağlıklı vücut sıcaklığı sağlar. Kan akışı sekteye uğradığında, vücut normal ısısını sürdüremez bu da el ve ayaklarda soğumaya neden olur. Dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bu durumda kan kolaylıkla parmaklar ve parmak uçları gibi vücudun uzak kısımlarına geçiş yapamaz.  Hücrelerde azalan oksijen miktarı el ve ayaklarda soğumaya yol açar.

Sürekli halsizlik ve yorgunluk: Halsizlik fiziksel çaba ve birçok ilacın yaygın yan etkisidir. Ancak, sürekli yorgun ya da halsiz hissetmek vücudun farklı bölgelerine yetersiz kan akışını da gösterebilir.

Zayıf bağışıklık sistemi ve yavaş iyileşme: Zayıf dolaşım sistemi bağışıklık sisteminiz üzerinde doğrudan etkiye sahip olacaktır. Zayıf dolaşım sebebiyle vitaminler ve mineraller yeterli miktarda ve zamanında dağıtılamaz. Zayıflamış bağışıklık sistemi ile sık hasta olabilirsiniz, yaralarınızın iyileşmesi uzun zaman alabilir.

Ani saç dökülmesi: Dolaşım bozukluğu besin maddesi eksikliğinden ani saç kaybına da neden olabilir Saç derisi gerekli besin maddelerini doğru miktarda alamadığında, saç zayıflar, kurur ve hızlı bir şekilde dökülmeye başlar.

Ereksiyon bozukluğu: Erkeklerde dolaşım bozukluğu üreme organlarına kan akışının azalmasına yol açarak ereksiyon bozukluğuna sebep olabilir.

Cilt solgunluğu: Cildiniz ya da dudaklarınız mavileşiyorsa, kandaki düşük oksijen seviyesinin ya da dolaşım bozukluğunun açık göstergesidir.  Kanınızdaki düşük oksijen seviyesi rengi parlak kırmızıdan koyuya değiştirir. Bu gözler etrafındaki cildi ve dudakları mavi gösterir. Parmaklarınız ve parmak uçlarınız bile hafif morarmış bir görünüme sahip olacaktır.

Göğüste ağırlık ya sıkışma: Kalbiniz vücudunuza kan pompalamaktan sorumludur ancak doğru bir şekilde çalışabilmesi için yeterli kan akışına ihtiyaç duyar.  Arterlerden kalbinize akış azlığı göğüs sıkışmasına neden olur.

Dolaşım Bozukluğu İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Dolaşım bozukluğu için Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne gidilir.

Dolaşım Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç: Dolaşım bozukluğunu çözmeye yardımcı birçok ilaç bulunur. Bu ilaçlar doktor reçetesiyle alınabilmektedir. Doktor kanın pıhtılaşmasını önleyen ve normal kan akışı sağlayan kan sulandırıcılar antikogonlar yazabilir.

Ameliyatlar: Ciddi durumlarda kan akışını geliştirmek ve arterlerden pıhtıyı kaldırmak için ameliyata başvurulur. Bazı durumlarda ameliyat hastanın hayatını kurtarmak için gereklidir. Bu yüzden başından önleyici tedbirleri almak iyi olacaktır.

Takviyeler: Doktor E,A, B kompleks vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum tavsiye edebilir. Bu takviyeler kan dolaşımınızı geliştirmeye yardım edebilir.

Egzersiz

İyi bir kan dolaşımı sağlamak için en iyi yol egzersizdir. Ağır güç gerektiren egzersizler yapmaya gerek yoktur. Basit ve hafif aeorobik egzersizleri kan akışını geliştirmek için yeterlidir.

  • Haftada en az 5 kez minimum 30 dakika yürüyün
  • Haftada birkaç kez yüzme, bisiklet, koşu, trekking ve benzer aktivitelere katılın
  • Sabahları 15 dakika basit el ve ayak egzersizleri yapın

Masaj

Düzenli masaj kanın tıkalı alanlara hareket etmesini sağlar. Tüm vücudu rahatlatıcı masaj kan akışına olanak sağlayan damarları açar.

  • Biraz zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ya da badem yağı ısıtın. Birkaç damla biberiye yağı da ekleyebilirsiniz.
  • Nazik ancak sıkı hareketler kullanarak ellere, bacaklara bileklere ve vücudun diğer bölümlerini ovalayın.
  • Biraz bekleyin, sonra ılık duş alın.
  • Bunu haftada birkaç kez yapın.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.