Dorsalji Hastalığı Ne Demek Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir?

Dorsalji Nedir Belirtileri, Çeşitleri Nedenleri Ve Tedavisi

0 47.722

Dorsalji Hastalığı Nedir?

Dorsalji, vücudun omurga sütununda, sırt bölgesinde yer alan kaslar, sinirler, kemikler, eklemler ve diğer yapılarında meydana gelen orta ve yoğun şiddete ağrıya denir. Dorsaljinin tam anlamı bel ağrısı, sırt ağrısı ve omurga ağrısıdır. Bu ağrı çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Ayrıca yalnızca belli bir alanda olabildiği gibi, sırtın, omurganın tamamına da yayılabilir. Hatta ağrı ile birlikte karıncalanma, uyuşma, sırtta yanma ve batma hissi gibi semptomlar da yaşanabilir.

Dorsalji Nedenleri Nelerdir?

  • Stres. Dorsaljinin en sık karşılaşılan nedeni stres, üzüntü ve depresyondur. Stres ve depresyon omurganın her iki tarafındaki kasların gerilmesine neden olup dorsaljiye yol açar.
  • Kemik erimesi
  • Bel fıtığı
  • Disk kayması
  • Dorsal omurgada kireçlenme( spondiloz)
  • Omurganın enfeksiyonu
  • Metabolik kemik hastalıkları
  • Sırt ve bel bölgesine darbe alınması
  • Lumbago (Bel ağrısı)
  • Kifoz (Kamburluk)
  • Lordoz (Belde omurganın aşırı bir eğriliği olduğu bir durumdur.)
  • Siyatik ağrısı

Dorsalji Belirtileri Nelerdir?

Dorsalji belirtileri, bu durumun nedenine bağlı olarak kişiden kişiye göre değişir; Dorsaljinin yaygın belirtilerinden bazıları sırt veya boyun ağrısı, pozisyon değiştirmekte zorlanma, oturma pozisyonundan kalkarken zorlanma, eğilirken zorlanma, bazı durumlarda ayağa kalkmakta ve yürümekte zorlanmadır.

Dorsalji Çeşitleri Nelerdir?

Ağrı ve hasarın bulunduğu yere bağlı olarak, Dorsalji aşağıdaki türlere ayrılır;

Lomber Dorsalji (Bel Bölgesinde Dorsalji)

Bu durum Dorsaljinin en yaygın türüdür ve bel omurgasında ağrıya neden olur. Lomber omurga (bel omurları) vücutta en çok kullanılan yapılardandır ve dolayısıyla zamanla aşınma ve yıpranma yaşanıp bel bölgesinde dorsalji ile karşılaşılabilir.

Servikal Dorsalji (Omurga Bölgesinde Dorsalji)

Bu tip Dorsalji, servikal omurganın yaralanması veya dejenerasyonu nedeniyle boyunda görülür ve boynunda ağrıya neden olur. Servikal omurganın sinir kökleri bu durumdan etkilenirse, o zaman ağrı, kol ve ellere de yayılır, ayrıca kollarda, ellerde uyuşma ve karıncalanma görülebilir.

Servikotorasik Dorsalji (Göğüs Omurgasında Dorsalji)

Bu tip Dorsalji serviks omurgasında ve göğüs omurgasında meydana gelen dorsalji türüdür.

Lumbosakral Dorsalji

Bu tür Dorsalji, bel omurgası ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelir.

Torakolumbar Dorsalji

Bu tür Dorsalji hem göğüs hem de bel omurgasını kapsar. Bu durum üst sırt ağrısı veya bel ağrısına neden olabilir.

Dorsalji İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Dorsajiden muzdaripseniz tedavi için Nöroloji bölümüne gitmelisiniz. Nörolog teşhis için MR, röntgen çektirmenizi isteyebilir ve bunun yanı sıra sinirlerin basınç altında olup olmadığını belirlemek için fiziksel muayene yapabilir. Nöroloji gerek görürse sizi fizik tedavi bölümüne yönlendirir.Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile kemik, sinir ve kas problemleri tedavi edilebilir.

Dorsalji Nasıl Tedavi Edilir?

Dorsaljinin hafif vakalarında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ile ağrı giderilebilir.  Sinirleri etkileyen ağrının geçmesi için doktor Neurontin veya Lyrica gibi sinir ilaçları reçete edilir. Ayrıca ağrı olan bölgeye günde 2-3 defa 15-20 dakika boyunca sıcak su torbası tutabilir veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres yapmak için buzluktan buz küpünü çıkarıp temiz bir beze sarın ve ağrıyan bölgeye tutun. Bazı ağrılara sıcak bazı ağrılara ise soğuk uygulama iyi gelir. Her ikisini de deneyip ağrıyı geçiren yöntemi bulabilirsiniz.

Hilterapi yöntemi Dorsalji ağrılarının geçmesi için kullanılan en son teknoloji yöntemlerdendir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.