E2 Hormonu Nedir?
“E2 olarak da bilinen Estradiol; gebelik boyunca yumurtalık, böbreküstü bezi ve plasenta tarafından üretilen bir kadınlık hormonudur. Estradiol hormonu kadınların üreme yılları boyunca en önemli hormonlardandır ve organ ve dokuların sağlığı üzerinde çok etkilidir. Üremek ve cinsel işlev açısından gerekli bir hormondur. Estradiol, östrojenlerin ana türlerinden biridir.
Bir östrojen türü olan estradiol kadın vücudundaki en önemli cinsiyet hormonudur . Bu hormon yumurtalık follikülleri tarafından salgılanır. Folliküller büyüdükçe ve her ay geliştikçe östrojen üretir. Estradiol testi kandaki estradiol oranını ölçmek için yapılır. Bu estradiol veya E2 testi olarak bilinir. Estradiol (veya E2) yumurtlamayı, döllenmeyi ve gebeliği kolaylaştırır. Aynı zamanda kolesterol seviyesini düzenleyerek kadınlarda kemik sağlığını güçlendirir.
Estradiol Seviyenizi Neden Ölçtürmelisiniz?
Estradiol (E2) testi kan örneğiyle yapılır. El veya kol damarlarınızdan kan almak için şiringa kullanılır. Doğurganlık seviyenizi tespit etmek için Estradiol E2 testi yapılır. Bu testi yaptırmanız için bir sebep ise yumurtalıklarınızın yumurta üretimi için gücünü saptamaktır. Bu test, yumurtalık tarafından üretilen östrojenin bir türü olan estradiol seviyesini ölçer. E2 kadınlarla üreme sitemi için kilit roldedir. Bu hormon aynı zamanda; rahmin, fallop tüpleri, vajinanın ve göğüslerin gelişimi için gerekli bir hormondur.
Estradiol Seviyesi Ne Zaman Ölçülür?
Adet döneminizin 3. gününde FSH seviyesi ile birlikte estradiol seviyenizi ölçtürürsünüz. Kolunuzdan kan alınarak yapılır. Bu kan testi, kan dolaşımınızdaki estradiol seviyesini ölçer.
Estradiol Testi Neden Yapılır?
E2 seviyenizdeki düşüklük veya yüksekliğinden kaynaklı problem yaşadığınızı düşünen doktorlar size bu testi yapabilir. Estradiol testi gerektiren durunlar şunlardır;
- Kısırlık: E2 düşüklüğü; kısırlıkta, aynı zamanda tedavi döneminde ve kısırlık tedavisi sonrasında yaşanabilir.
- Regl sorunları
- Yumurtalıkta tümör olması
- Jinekomasti , erkeklerde göğüs dokularında kanser yapmayan büyüme
- Menopoz belirtileri
- Göğüs kanseri
Bu testi kısırlık için yardımcı üreme teknolojisi desteği aldıysanız yaptırabilirsiniz. Veyahut boyunca doktorunuz hormon seviyenizi izlemek için bu test yapabilir. Gençlerde, bu test erken ergenlik tespiti için yapılabilir.
Estradiol Düzeyleri Ne Anlama Gelir Normal Estradiol Düzeyi Nedir?
Test sonuçları; yaşa, cinsiyete, hastalık geçmişine, test için kullanılan yönteme göre değişiklik gösterir. Test sonuçlarınız her zaman bir problem olduğu anlamına gelmez.
Sonuçlar cinsiyet ve yaşa göre değişkenlik gösterir. Normal estradiol seviyeleri şunlardır:
- Erkeklerde – 10 to 50 pg/mL (36.7 to 183.6 pmol/L)
- Kadınlarda (Menopoz öncesi) – 30 to 400 pg/mL (110 to 1468.4 pmol/L)
- Kadınlarda (Menopoz sonrası) – 0 to 30 pg/mL (0 to 110 pmol/L)
Normal değerler yapılan laboratuvarlara göre hafif değişiklikler gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçüm veya farklı testler kullanırlar. Test sonucunda değerleriniz düşükse, erken menopoz da denilen yumurtalık yetmezliği ya da hızlı kilo veya iştahsızlıktan kaynaklı östrojen seviyenizde düşüklük yaşıyorsunuzdur.
Eğer değerleriniz yüksekse, yumurtalıklarda, testislerde veya böbreküstü bezlerinde tümör olabilir demektir.
Yüksek estradiol seviyesi yumurtalıklarınızda problem olduğu anlamına gelebilir. Aynı zamanda estradioI FSH (yumurtalık uyarıcı hormonları) azaltıyor olabilir. Bu iki sonuç da; gebe kalmada, yumurtlamada sorunlara ve IVF’nin görevini azaltmaya yol açabilir. Nadir vakalarda, yüksek düzey estradiol yumurtalıkta tümör veya hipertansiyonun belirtisi olabilir.
Eğer estradiol seviyesi düşükse, bu polikistik over sendromu (PCOS) ya da hipopitüitarizm belirtisi olabilir demektir. Yeme bozuklukları yaşayan ya da dayanıklılık seviyesi düşük kadınlarda estradiol seviyesi düşük olabilir. Menopozdan sonra, estradiol seviyesi düşer.
Estradiol Test Sonuçlarımı Ne Etkileyebilir?
Doğum kontrol hapı veya hormon tedavisi görmek test sonuçları etkileyebilir, yüksek veya düşük çıkmasına yol açabilir.
Estradiol Test İçin Nasıl Hazırlanılmalı?
Doktorunuz, sizden test sonucunu etkileyecek ilaç kullanımlarınızı geçici olarak durdurmanızı söyleyebilir. Doktorunuza kullandığınız tüm ilaçlardan bahsetmeyi unutmayın. Bu tür ilaçlar:
- Doğum kontrol hapı
- Ampisilin ya da tetrasiklin gibi antibiyotikler
- Kortikosteroidler
- DHEA (takviye)
- Östrojen
- Zihinsel bozukluklar için kullanılan ilaçlar (fenotiyazin gibi)
- Testesteron
Doktorunuzla konuşmadan hiçbir ilacı almayı BIRAKMAYIN !
Estradiol Anormal Sonuçlar Ne Anlam İfade Eder?
Anormal estradiol seviyesiyle ilgili ortaya çıkabilecek sorunlar:
- Kızlarda erken ergenlik
- Erkeklerde göğüslerin anormal büyüklükte olması (Jinekomasti)
- Kadınlarda adet görmeme
- Rahmin fonksiyonlarında azalma ( yumurtalık hipofonksiyonu gibi )
- Klinefelter sendromu ve turner sendromu gibi genlerle ilgili problemler
- Hızlı kilo alımı veya kiloda düşüş
E2 Hormonu Nasıl Düşer?
- Alkollü içecekler içmeyin
- Süt ve süt ürünlerini tüketmeyi sınırlandırın
- Lifli besinleri tüketmeyi arttırın
- Günlük olarak spor yapın
- Çinko, selenyum ve magnezyum alımını arttırın
- Beslenme düzeninizde karbonhidratları azaltın çünkü çok karbonhidrat tüketmek östrojen hormonunun seviyesini arttırır.
- Mantar, kereviz, havuç, ıspanak ve üzüm gibi aromataz inhibitörlerin tüketimini arttırın.