Elma Mevsimi Ne Zamandır Hangi Mevsimin Meyvesidir

Elma Hangi Mevsimde Hangi Aylarda Yetişir Hasadı Yapılır

0 67

Elma Ne Zaman Çıkar?

Elma ülkemizde hem yazın hem de kışın severek tükettiğimiz güzel bir meyvedir. Bu güzel meyvenin sağlığa faydası saya saya bitmez.

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elma seralarda 4 mevsim boyunca yetiştirilebilir. Ancak normalde elma sonbahar ve kış meyvesidir. Bu yüzden özellikle sonbahar ve kışın elmayı tezgahlarda daha çok görmeye başlarız. Pek çok elma cinsi vardır. Elmalar cinsine göre Eylül, Ekim hatta Ağustos sonunda hasadı yapılır ve pazarda satışa çıkar.

Elma her mevsim yetişen bir meyve de olsa yazın aşırı sıcakları sevmemektedir ve daha çok kışın sert soğuklarına da alışıktır. Yazın elma ağaçları neredeyse hiç yetişmez veya çok yavaş gelişir. Bu yüzden elma ağacı için en uygun yer soğuk ılıman iklimdir. Sıcaklıkları yüksek olan Akdeniz Bölgesinde elma ağacı, deniz seviyesinden 800 metre yukarıda yetişmektedir.

Elmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Elmada bulunan C ve E vitaminler antioksidan etki göstererek vücutta bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Bu sayede vücudun hastalıklara karşı daha kuvvetli olmasını sağlamaktadır.
  • Elma oldukça yüksek bir lif kaynağıdır. Bu yönüyle elma vücudun tokluk süresini arttırarak kilo vermeye yardımcı olur. Büyük bir elmanın kalorisi yaklaşık olarak 95 kaloriyken, küçük bir elmanın kalorisi 60 kaloridir. Yani elma sayesinde vücudunuza az kalori alarak daha fazla kalori alımını engellemiş olursunuz.
  • Elmanın kabuğunda bulunan quercetin isimli anti-oksidan vücutta solunum problemlerini engellemektedir. Bu yüzden haftada en az 5 tane elma tüketmenizi tavsiye ederiz.
  • Elma kandaki kolesterolü düşürmeye de yardımcıdır. Uzmanlar günde 2 adet orta boy elma tüketmenin kolesterolü ortalama %16 oranında düşürdüğünü söylemekteler.
  • Elmada yağ, sodyum veya kolesterol bulunmamaktadır. Ayrıca posalı yapısı sayesinde tok tutan elma kilo kontrolü için çok yardımcıdır.
  • Elma şeker hastalığını da önler. Yapılan araştırmalar, elmanın kandaki glikoz seviyesini düşürdüğü için Tip 2 diyabet görülme riskini düşürdüğünü göstermektedir.
  • Elmanın içeriğindeki C vitamini, demir ve bor başta olmak üzere çeşitli faydalı bileşikler kemiklerin yapısını güçlendirmek için çok etkilidir.
  • Elma cilde de çok iyi gelmektedir. Elma cildi hem çok iyi nemlendirirken hem de derinlemesine temizlemektedir. Bunun için bir dilim elmayı cildinize suyu kuruyana kadar sürün.
  • Elma içeriğindeki sorbitol sayesinde kabızlık gibi bağırsak problemleri için de çok faydalıdır. İlaç kullanmak yerine elma sayesinde kabızlığınızdan doğal şekilde kurtulabilirsiniz.
  • Elma suyunda bulunan bol miktardaki A vitamini göz sağlığına iyi gelmektedir. Sadece görüşü  iyileştirmez aynı zamanda görme problemlerinin de oluşma riskini düşürür.

Elmanın Zararları Nelerdir?

Her yiyecek gibi elmanın da fazla tüketilmesi yanlıştır ve zararlıdır.

  • Elmanın aşırı tüketilmesi bağırsaklarda müshil görevi görerek şiddetli ishale neden olabilir.
  • Elmadaki şeker çok tüketildiğinde vücuda zararlıdır. Çünkü aşırı şeker vücudun sağlığı için de iyi değildir ve kilo alımına neden olmaktadır. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişiler elma tüketimini abartmamalıdır.
  • Elma tüketimi İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olanlar için iyi değildir. Bu kişiler elma tükettiklerinde şişlik veya karın ağrısı yaşarlar.
  • Elma tüketimi fazla olduğunda içeriğinde fazlaca bulunan fruktoz şekeri vücuda iyi gelmez. Fruktoz kandaki trigliserit oranını arttırıp kalp sorunlara yol açabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.