Emzirirken Adet Gecikmesi Adet Düzensizliği Olur mu?
Doğumun ardından görülen kanamaya nifas adı verilir. Emzirme döneminde ortaya çıkan bu kanama, 40 güne kadar devam edebilir. Başladığı andan itibaren giderek daha da azalarak kesilir. Tıp dünyasında bu duruma loşi denir. Kanamanın sebebi, doğumun ardından rahimden çıkmayan kalıntıların atılmasıdır.
Emzirirken Adet Gecikmesi Normal midir?
Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu bu konuda şu bilgileri vermektedir; Düzenli olarak emzirme sürüyorsa doğumdan sonraki 1 sene boyunca düzensiz adet kanamasının görülmesi normaldir. Bu dönemde gecikmeler yaşanabilir. Doğumun, sezeryan ya da normal yolla gerçekleşmiş olması bu durumu değiştirmez. Emzirme döneminin sona ermesi ile birlikte adet düzensizlikleri de ortadan kalkar. Nadir durumlarda emzirme sürecinin sonrasında da regl düzensizliği yaşayan kadınlar olabilir. Bu nedenle yaşanan her regl gecikmesi ya da düzensizliği, emzirme ile ilintili olmayabilir.
Emzirme sürecinde yaşanan regl gecikmelerinde hamilelik ihtimali de düşünülmelidir. Doğumun ardından kanamaların başlaması ve emzirmek, hamileliğe engel olan durumlar değildir. Bu nedenle yeni doğum yapılmış olmasına ya da emzirmeye güvenmek yerine korunma yöntemlerini kullanmak gerekir.
Emzirme sürecinde regl gecikmelerinin yaşanması hormonal bir durumdur. Emzirme işlemi sırasında göğüs uçları uyarıldığı için, salgılanan süt hormonu (prolaktin) miktarı artış gösterir. Böylece foliküllerin gelişmesini sağlayan hormonların üretimi azalır. Bu durum sonucunda regl gecikmeleri meydana gelir.
Emzirmeye devam eden kadınların çok azı düzenli regl olur. Bebek düzenli olarak emziriliyor ise birçok kadın düzensiz regl kanaması görür. Fakat bu gayet normal bir durum olduğu için endişeye kapılmaya gerek duyulmaz. Emzirme sürecinin sona ermesi ile birlikte regl kanamaları düzene girecektir.
Yaşanan her regl gecikmesi, emzirme sürecine bağlanmamalıdır. Çünkü gecikme, yeni bir hamileliğin de habercisi olabilir. Emzirme döneminde hamile kalmak mümkündür. Bu nedenle korunma yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilir.
Emzirirken Adet Düzenleyici, Adet Söktürücü İlaç Kullanılabilir mi?
Emzirme dönemi bitene kadar, hamilelik sürecinde olduğu gibi ilaç kullanılmaması daha doğru olacaktır. Çünkü birçok ilaç süt aracılığıyla bebeğin de bünyesine geçebilir. Bu durumda bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir. Bu nedenle çok gerekli olmadıkça hiçbir doktor ilaç yazmayı kabul etmez. Fakat bazı regl düzenleyici ilaçlar, yapılan araştırmalarla zararsız olduğunu kanıtlamıştır. Bu ilaçlar emzirme döneminde bulunan kadınlara reçete edilebilir.
Anneler, emzirme süreci tamamlanana kadar hekim önerisi almadan hiçbir adet söktürücü ya da hormon ilacı kullanmamalıdır. Yaşanan regl düzensizliği tiroid bozukluğu ya da prolaktin yüksekliği sebebiyle ortaya çıkıyorsa, hekim tarafından uygun bir ilaç reçete edilecektir. Tanısız regl düzensizlikleri ise emzirme süreci tamamlandıktan sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Doğum Sonrası Adet Döneminde Değişiklik Olur mu?
Doğum sonrasında düzenli emzirme süreci başladığı için regl düzensizlikleri ve gecikmeleri yaşanabilir. Ancak bu dönemin sona ermesi ile birlikte kadınların regl kanamaları hamilelikten önceki rutinine dönmektedir. Bazı kadınlarda ise yeni bir rutin ortaya çıkabilir. Bu rutin dahilinde kanamalar daha sık ya da daha seyrek, kanama miktarı ise daha fazla ya da daha az olarak kendini gösterebilir.
hocam 22 aylık bebegim var emziriyorm düzenli adetim düzensiz oluyor hep erken adet oluyordum arada 21 günde bir arada 16 günde bir ama hic gecikme olmamişti eşim geri cekilme yöntemiyle korunuyor adet olmam lazimdi 2 gun gecti oruc dan dolayi gunlük parol aliyordum parol geciktirirmi adeti birde zevk suyundan hamile kalinirmi acaba