Eozinofil Nedir
“Eozinofil beyaz kan hücresinin bir türüdür. Ezonfil EOS ve EO olarak da bilinir. EOS Eozinofil testi kandaki eozinofil miktarını ölçer. Hemogram EOS kan tahlili ise, tam kan sayımı testindeki EOS miktarını belirler.“
Kanımız, beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, plazma ve trombositler ismindeki birleşenlerden oluşur. Beyaz kan hücreleri vücudumuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Beyaz kan hücreleri, diğer isimleriyle lökosit, akyuvar veya WBC (White Blood Cell)dir. Beyaz kan hücreleri bakteri, virüs ve parazitlerle savaşıp, enfeksiyonları önler, hastalıklarla mücadele eder, hızla şifa bulmamıza yardımcı olur. Kanda beş farklı beyaz kan hücresi türü bulunur, ve bunların hepsi kemik iliğinde üretilir. Eozinofil (EOS)beyaz kan hücresinin bir türüdür.EOS Eozinofil testi kandaki eozinofil miktarını ölçer. Eozinofiller virüs ve bakterilerden ziyade vücuda giren alerjen maddelerle ve parazitlerle, iltihapla mücadele eder.
Her bir beyaz kan hücresi kan dolaşımında birkaç saatten birkaç güne kadar yaşar. Beyaz kan hücresinin bir türü olan eozinofiller vücuttaki dokularda birkaç haftaya kadar hayatta kalabilir. Kemik iliği, sürekli beyaz kan hücresi üretip, vücudun beyaz kan hücresi talebini karşılar. Vücudundaki beyaz kan hücrelerinin sayısı ve türü, doktorunuza genel sağlığınız hakkında bilgi verir. Beyaz kan hücresindeki yükselme, bedeninizde enfeksiyona ve hastalığa işaret edebilir. Bu yükselme genellikle vücudunuzun enfeksiyonlarla(iltihapla) savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi ürettiği anlamına gelir.
Normal Eozinofil (EOS) Değerleri Ve Yüksekliği Nedir?
Eozinofil sayısının normal değeri mikrolitre başına 500 hücreden azdır. (< 500 hücre/mcL)
- 500 – 1500 arası hafif yükseklik anlamına gelir.
- 1500 – 5000 arası orta şiddette yükseklik demektir.
- 5000’in üzeri ise şiddetli EOS yükselişi olarak değerlendirilir.
Eozinofil (EOS) Miktarı Nasıl Tespit Edilir?
Eozinofil (EOS) miktarını tespit etmek için doktor sizden ya hemogram yani tam kan sayımı ya da yalnızca WBC (beyaz kan hücresi) testi yaptırmanızı isteyecektir. Tam kan sayımı testi kanınızda beyaz kan hücresi sayısını, kırmızı kan hücresi sayısınız, trombositleri ve kandaki bulunan diğer değerler hakkında bilgi verir.
Beyaz kan hücresi testi ise yalnızca 5 farklı beyaz kan hücresinin miktarını gösterir, bu testte çıkacak olan beyaz kan hücresi türleri şunlardır; Eozinofiller, bazofiller, lenfositler, monositler ve nötrofillerdir. Bu testin yapımı çok kolaydır. Hemşirede damarınızdan kan örneği alıp, incelenmek üzere laboratuvara gönderir.
Eozinofil (EOS) Yüksekliği Neden Olur?
Beyaz kan hücresinde Eozinofil (EOS) miktarı şu durumlar yükselir;
- Vücudun alerjen bir maddeye maruz kalması
- Vücudun parazitlerle mücadele ediyor olduğu
- Parazitlerin neden olduğu enfeksiyon
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları ve çölyak hastalığı gibi iltihabik hastalıklar
- Şiddetli alerjik reaksiyonlar
- Egzama
- Bağışıklık sistemi hastalıkları (Özellikle Egzama, Crohn hastalığı, Lupus Ülseratif kolit gibi bağışıklık sistemini doğrudan ilgilendiren hastalık durumlarında)
- Astım
- Egzama
- Mevsimsel alerjiler
- Ülseratif kolit
- Kızıl hastalığı
- Lupus hastalığı
- Churg – Straus sendromu
- Eozinofilik kansızlık
- Hodgkin hastalığı
- İdiyopatik hipereozinofilik sendrom
- Crohn hastalığı
- Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak (Örneğin bazı antibiyotik türleri EOS seviyesini yükseltebilir)
- Organ nakli yapılan hastanın vücudunun organı kabul etmemesi
- Lösemi (kan kanseri) ve diğer bazı kanser türlerinde de kandaki eozinofil miktarı yükselebilir.
Eozinofil (EOS) Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Sağlıklı bir bedende eozinofil sayısının düşük olması beklenir. Ancak sayı normalden çok düşükse bu durum bir sorunun varlığına işaret edebilir. Kortizol vücut tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Aşırı stresli olmak, doğum kontrol hapı, kortizon ilacı kullanımı, kortizol salgılayan tümör, kan şekeri düşüklüğü, şiddetli karaciğer veya böbrek ve böbreküstü bezi hastalıkları, Cushing sendromu gibi durumlar vücutta çok fazla miktarda kortizon hormonunun salgılanmasına yol açabilir. Anormal derecede düşük bir eozinofil sayısı, aşırı kortizol üretimi sonucu veya alkol zehirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Eozinofil sayısının yüksek veya düşük olması günün saatine bağlı olarak da değişebilir. Normal koşullar altında eozinofil sayısı sabahları en düşük, akşamları ise en yüksek seviyededir.
Alerji hastalarının kullandığı ilaçlar da yan etki olarak eozinofil düzeylerini düşürmeye neden olabilir. Allerjenleri tedavi etmek için reçete edilen antihistaminikler bu kan hücrelerinin üretimini durdurma eğilimindedir.
Eozinofil Düşüklüğünün Diğer Nedenleri Şunlardır;
- Astım hastalığı
- Anemi , lösemi , kan kanseri, trombosit bozukluğu gibi kanla ilişkili hastalıklar
- Cushing sendromu. Cushing sendromu , vücudunuzda aşırı miktarda kortizol hormonu üretildiğinde ortaya çıkar .
- Adrenal Salgı Bezi (Böbrek üstü bezi) tümörü. Böbrek üstü bezde bir tümör varsa, vücudunuz çok fazla kortizol hormonu üretmeye başlar, böylece eozinofiller sayıca azalır.
- Kortizon ilaçlarının yan etkisi olarak.
- Endokrin problemleri : Addison hastalığı gibi hastalıklar da eozinofil sayısının düşük olmasına neden olabilir.
- Parazitoz (asalak hastalığı)
- Enfeksiyöz hastalıklar