Kürtaj Sonrası İltihap Kapma Enfeksiyon Belirtileri
Bebek aldırma, çocuk aldırma olarak da bilinen kürtaj istenmeyen gebeliğin sonlandırılmasıdır, rahim kazınarak içerisindeki gelişmekte olan bebek alınır. Her tıbbi işlemin bazı riskleri olduğu gibi kürtaj da da komplikasyon meydana gelebilir. Kürtaj sonrası en sık karşılaşılan durum enfeksiyon kapmadır.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Neden Olur Belirtileri Nedir?
Kürtaj sonrası enfeksiyon oluştuysa yüksek ateş, titreme, vajinadan gelen kötü kokulu akıntı, kasık ağrısı gibi çeşitli belirtiler meydana gelir.
Kürtaj uygun koşullarda, tıbba ve yasalara aykırı bir şey yapılmadan gerçekleştirilirse çoğu zaman enfeksiyon kapma durumu olmaz. Kürtajdan sonra enfeksiyonun sebepleri arasında; doktorun yazdığı antibiyotikleri kullanmamak veya cinsel ilişki sınırlamasına uymamak gibi faktörler bulunmaktadır. Ayrıca kürtajın steril bir alanda uygulanmaması da enfeksiyona yol açar.
Kürtajın ardından hasta enfeksiyon kaptıysa ağrısı ve kanaması olur. İlk 2 hafta içinde yoğun kanama oluyorsa veya kanama az olmasına rağmen 2 haftadan daha uzun sürdüyse doktora başvurulmalıdır. Kürtajdan sonra vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesi yaygın bir durumdur. Kandaki beyaz kürelerin artması, karın ağrısı ve ateş gibi şikayetler de görülebilir. Vakit kaybetmeksizin hemen doktora müracaat edilmeli, onun reçete edeceği antibiyotikler kullanılmalıdır. Hangi antibiyotiğin ne kadar kullanılması gerektiği bünyeden bünyeye farklılık gösterir.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Kısırlığa Neden Olur mu?
Kürtajdan sonra hasta enfeksiyon kaparsa ve bu enfeksiyon tüplere yahut rahim kanallarına yayılırsa kısırlık meydana gelebilir. Kürtaj olan bir kadın uzun süre denemesine rağmen yeniden hamile kalamıyor ise rahim filmi talep edilmelidir. Böylece rahimde ve tüplerde bir problem olup olmadığı netleştirilmelidir.
Kürtaj olanlar enfeksiyon kapmamak için doktorunun söylediklerini yerine getirmeli, cinsel ilişkiden ve denize girmekten kaçınmalı, temizliğe ve hijyene özen göstermelidir.
Kürtaj olduktan sonraki birkaç hafta denize ya da havuza girmek enfeksiyon riskini artırır.
Antibiyotik kullanmak kürtajın ardından enfeksiyon gelişmesini engelleyebilir. Kürtajdan sonra ilk 5 gün antibiyotik kullanımı ihmal edilmemelidir. Fakat ilaç alınmasına rağmen yine de operasyondan dolayı enfeksiyon meydana gelebilir.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Nasıl Önlenir?
Hamilelik sonlandırıldıktan sonra enfeksiyon yaşanma ihtimali mevcuttur. Bu durumun geçmişte daha çok yaşandığı bilinmektedir. Fakat kürtaj sonrası enfeksiyon bugün nadir rastlanan bir problem haline gelmiştir.
Kürtaj sonrası enfeksiyonun önlenmesi ve geçmesi için şunlar yapılabilir;
Kürtajdan sonra enfeksiyon oluşmaması için işlemin ardından ilk 1 hafta antibiyotik kullanmak önemlidir. Ayrıca doktor hastanın cinsel ilişkiye girmek için ne kadar beklemesi gerektiğini bildirecektir. Hastanın buna uygun hareket etmesi gerekir.
Kürtaj olduktan sonra enfeksiyon riskine karşı ilk 15 gün içerisinde havuza veya denize girmekten sakınılmalıdır.
Kürtaj işlemi tek kullanımlık aletler ile ve steril koşullarda deneyimli bir kadın-doğum uzmanı tarafından dikkatli bir şekilde uygulanırsa kürtaj sonrası enfeksiyon gelişmeyecektir. Tamamen sterilize edilmiş bir ortamda yapılması, kullanılan eldiven, örtü ve aletlerin de steril olması enfeksiyon riskini yok denecek kadar azaltır.
Hasta kürtaja hazırlanırken steril solüsyonlar kullanılarak vajina içi yıkanmalı ve işlem tek seferlik steril malzemelerle gerçekleştirilmelidir. Fakat gerekli bütün tedbirler alındığı halde bazen kürtajdan sonra enfeksiyon geliştiği de olur.
Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Nasıl Geçer?
Kürtaj işleminden sonra enfeksiyon oluşursa antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Genellikle bu tedavi yeterli olmaktadır. Fakat apse meydana geldiyse veya enfeksiyon ciddi ise kişinin hastaneye yatırılması gerekebilmektedir. Yukarıda belirtilen enfeksiyon belirtilerinin varlığı durumunda acilen doktora başvurulmalıdır. Kürtaj sonrası enfeksiyonda erken tedavi çok mühimdir. Tedaviye geç kalınırsa enfeksiyon başka organlara da yayılarak apse oluşmasına ve hatta kısırlığa sebebiyet verebilir.
Kürtajdan Sonra Kürtaj Sonrası Adet Kürtajdan Sonra Nezaman Adet Olunur Tıklayınız