Kürtaj Nedir?
Kürtaj, hamilelik dokusunun alınmasıdır. Bu dokular, rahimdeki fetus ve plasentadır. Kürtaj olduktan sonra, bir sonraki adetinizin yani regl tarihinizin ne zaman olacağını merak etmeniz normaldir. Bu işlemden sonra iyileşme süreci, insanın genel vücut sağlığına ve vücudunuza ne kadar iyi baktığınıza bağlıdır. Ayrıca, kürtaj yaptırdığınızda kaç aylık hamile olduğunuza da bağlıdır. Birkaç hafta ya da birkaç ay sonrasında vücudunuz normale dönebilir.
Kürtaj Sonrasında İlk Adet Ne Zaman Olur?
Kadınların büyük bir çoğunluğu, kürtaj yaptırdıktan 4 ila 8 hafta sonrasında ilk adetlerini görürler. Şayet 8 hafta geçtiyse ve siz hala adet olmadıysanız, sizi kürtaj yapan doktorunuza bu durumu bildirmelisiniz. Özellikle hala hamilelik belirtileriniz devam ediyorsa doktora danışmanız büyük önem taşır.
Bunlara ek olarak, kürtaj sonrasında doktorun tavsiye ettiği tarihten sonra cinsel ilişkiye girmelidir. Normalde, kürtaj sonrasında cinsel ilişkiden en az 6 hafta boyunca uzak durmalısınız, fakat bazen doktor bunu 2 hafta gibi bir süre de verebilir. Bir daha hamile kalmak istemiyorsanız, kürtaj sonrasında doğum kontrol yöntemi kullanmanız son derece önemlidir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi kürtaj sonrasındaki ilk adetiniz, normal adetlerinize benzeyebilir de benzemeyebilir de. Normal adetlerden daha hafif veya çok daha ağır geçebilir. Benzer olarak, yalnızca birkaç gün sürebilir ya da bir hafta veya daha uzun sürebilir. Bu iki aşırlıkta normal sayılmaktadır. Ayrıca, karın bölgesinde hafif kramplar hissedebilirsiniz. Fakat, eğer kürtaj sonrasında ilk adetiniz çok ağır geçiyorsa, pıhtılar oluşuryorsa ve aşırı ağrı yaşıyorsanız, acilen bir doktora görünmelisiniz. Aynı şekilde, eğer adet kanamanız açık koyu kırmızımsı kahverengi yerine, kırmızı renkteyse doktorunuza bunu belirtmelisiniz.
Her kadında, kürtaj sonrasında adet ve yumurtalama dönemleri değişiklik gösterir. Kürtajdan 2 hafta sonra hemen adet görebilirsiniz. Bazı durumlarda kürtajdan sonra adet görmeniz birkaç ay sürebilir. Adet döneminin döngüsünü belirleyen birkaç etmen vardır. Bunlar, kürtaj yaptırırken hamileliğin hangi ayında olduğunuz ve diğer hormonal değişikliklerdir.
Bu süre, eğer hamileliğin ilk 3 ayında kürtaj olunduysa, 4 ila 12 hafta arasında olabilir. Fakat, eğer kürtaj hamileliğin ileri aşamalarında gerçekleştiyse, ilk adet döneminizin gerçekleşmesi çok daha uzun sürebilir.
Kürtajdan Sonra Adet Gecikmesi, Adet Düzensizliği Ve Adet Görememe Gibi Durumlar Olur Mu?
Kürtaj sonrasında adet gecikmesi normal bir durumdur. Kürtaj çok karmaşık bir işlemdir ve vücudunuzun gebelikten kalan hormonları atması ve dengelemesi birkaç hafta alabilir. Bu hormonlar vücutta olduğu müddetçe, yumurtlama döneminizi bastırıcı özellik gösterecektir ve bu nedenle adet döneminiz gecikecek ve düzensizleşecektir. Bu nedenle kürtaj sonrasında adet döneminiz hakkında endişelenmeniz yersizdir. Bu durum zamanla eski haline dönecektir.
Ne Zaman Endişelenilmeli?
Normalde, kürtaj hayati tehlike taşımayan bir durumdur. Fakat bazı durumlarda doktorunuza danışmanız gerekebilir. İlk olarak, eğer kürtaj sonrasında ilk 8 hafta boyunca adet olmadıysanız bu sorun değildir. İkinci olarak, cerrahi kürtaj sonrasında, ilk adetiniz daha ağır ve uzun olursa ve akıntıda kötü bir koku var ise, bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Kürtaj sonrasında adet yaşamamanızın arkasında birçok neden olabilir ve bu nedenler ancak bir check up ile belirlenir. Kürtaj sonrasında adet olamama ya sebep olan basit nedenler şunlardır;
Kürtaj, vücudun normal hormon döngüsünü bozabilir. Daha sonra hormon düzeninizi tekrar sağlamak için bazı ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
Kürtaj, üzerinizde travmatik bir etki oluşturabilir ve aşırı stres altına girebilirsiniz. Stres, vücuttaki hormonal dengeyi bozabilir. Bu da adet döngünüzü kötü olarak etkileyebilir. Bu nedenle bu sorun, adetin gecikmesinde büyük bir rol oynar.
Polikistik over sendromu gibi bir sağlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz.