Ferritin Neden Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Yükseltilir, Soru: Ferritin Düşüklüğünün Kadınlarda Sınırı Nedir?
“Ferritin, hücrelerin içinde yer alan vücuda demir depolamakla görevli bir proteindir. Bu protein vücudun ihtiyacı olduğunda demiri kullanmasına izin verir. Ferritin testi, kanınızdaki demir miktarını dolaylı olarak ölçer. ”
Ferritin Testi Nedir?
Ferritin testi, kanınızdaki ferritin miktarını ölçer. Ferritin testi, doktorun vücutta ne kadar demir depolandığının anlaşılmasına yardımcı olur. Ferritin testinde ferritin düzeyinin normalden düşük olduğu ortaya çıkarsa, bu durum vücutta demir birikiminin az olduğunu ve demir eksikliği olduğunu gösterir.
Ferritin, vücuttaki başlıca demir depolama proteinidir. Bu yüzden de ferritin testi direkt olarak vücuttaki toplam demir emilim miktarını ölçer. Bu sebeple de ferritin düşüklüğü vücuttaki demir eksikliğinin belirtisidir. Normal şartlar altında ferritin seviyeleri, kanda mililitrede 12 ila 300 nanogram ve sırasıyla mililitrede 12 ila 150 nanogram aralığında olmalıdır. Eğer ferritin seviyesi bundan düşükse, bu demir dengesizliği belirtisidir.
Normal Ferritin Değerleri
- Yetişkin erkekler için 12 ila 300 ng / mL
- Yetişkin kadınlar için 10 ila 150 ng / mL
- Yenidoğanlarda 25 ila 200 ng / mL
- 1 aylık bebeklerde 200 ila 600 ng / mL
- 2-5 aylık bebeklerde 50 ila 200 ng / mL
- 6 aylık ila 15 yaş arası çocuklar için 7 ila 142 ng / mL
Ferritin Düşüklüğünün Belirtileri
Bitkinlik, baş dönmesi, güçsüzlük, baş ağrısı, çarpıntı, enerji kaybı, tırnak kırılmaları, gözlerin akının sararması cinsel güdüde azalma, asabiyet düşük ferritin düzeyine sahip kişilerin yaşayabileceği en yaygın belirtilerden bazılarıdır. Diğer nedenler ise şunlardır:
- Vücut ağrıları
- Halsizlik
- Asabiyet
- Cinsel isteksizlik
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Ciltte solukluk
- Kulakta çınlama
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
- Kaşıntı
- Saç dökülmesi
- Yutkunmada zorluk
- Tırnaklarda kırılmalar
- Kalp atışlarında hızlanma
- Kadınlarda uzun ve ağrılı geçen adet dönemleri
- Huzursuz bacak sendromu
- El veya ayak parmaklarında uyuşma (nöropatide)
- Güçsüzlük
Ferritin Düşüklüğü Sebepleri
- Ferritin düşüklüğünün sebepleri şunlardır:
- Beslenme bozuklukları (yeterli oranda demir vitamini almamak ya da demir emilimi için gerekli besinleri tüketmemek)
- Kan kaybı (İç ve dış yaralanmalardan olan ya da kan verme kaynaklı)
- Mide, yemek borusu ve kolon gibi kanserler kandaki ferritin seviyesini düşürebilir.
- Bağırsak problemleri ( çölyak hastalığı, crohn’s hastalığı, ülseratif kolit veya gluten duyarlılığı gibi)
- Bağırsak müdahaleleri (bağırsak ameliyatı ve bazı ender durumlarda kolonoskopi veya sigmoidoskopi)
- C vitamini eksikliği: C vitamini kandaki demirin emilimine yardımcı olur. Yeterli oranda C vitamini tüketmemek kandaki demir oranını düşünür. Bu da hem ferritin seviyesini düşürür hem de birçok sağlık problemine yol açabilir.
- Aktif tiroid veya hipotiroidizm hastalıkları
- Yüksek oranda steroidler veya steroidal olmayan iltihap sökücü ilaçların kullanılması sonucu mide kanamaları
- Alkolün çok kullanılması
- Karaciğer rahatsızlıkları hepatit ve siroz gibi.
- Ferritin seviyesini normalden düşük olması aynı zamanda düşük demir eksikliğinden kaynaklı anemiye yol açabilir. Anemi (Kansızlık) şu gibi durumlar sonucunda oluşabilir:
- Yeterli oranda demir içeren gıdalarla beslenmeme
- Yaralanmadan kaynaklı ağır kan kaybı
- Ağır geçen adet dönemleri
- Demirin emiliminin az olması
- Yutak, mide veya bağırsak kanamaları
Ferritin Düşüklüğü Tedavisi
Ferritin bir protein türüdür ve ana işlevi, demiri vücut hücrelerinde depolamaktır. Düşük ferritin seviyesi demir eksikliği anemisinin belirtisidir. Bu nedenle tedavi genellikle demir açısından zengin gıdaların tüketimini arttırmak ve demir seviyesi normale dönene kadar demir takviyeleri alınmasıdır.
Demir Ve Kan İlacı Kullanın
Ferritin çok düşük olduğunda doktor demir takviyeleri ve kan ilaçlarının kullanılmasını önerebilir. Demir alımının ise oranı genel olarak ferritin düşüklüğü seviyesine bağlıdır. Demir bağırsaklardan emilir. Ancak, demir takviyeleri tavsiye edilen miktarda alınmalıdır.
Demir Açısından Zengin Gıdalarla Beslenin
Demir açısından zengin gıdalar: Ferritin çok düşük olduğunda demir açısından zengin gıdalar tüketmek doğal bir çözüm yolu olabilir. Yüksek oranda demir içeren besinlerin günlük olarak tüketilmesi gerekir. Bunlar hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklı olabilir. En az bir hayvansal ve bir bitkisel kaynağı günlük olarak öğünlerinizde tüketmelisiniz. Aynı zamanda hayvansal kaynakları örnek olarak; et, tavuk, yumurta, balık ve ciğer olabilir. Bitkisel olanlar ise; bazı yeşil lifli sebzeler olan ıspanak, brokoli, kuru incir, buğday, kahverengi pirinç gibi tam buğdaylar demir açısından çok zengindir.
C Vitamini Kullanın
C vitamini demirin bağırsaklardan emilmesini sağlar ve bu yüzden de ferritin düşüklüğü C vitamini tüketilerek doğal olarak tedavi edilebilir. Portakal, kivi, greyfurt ve çilek gibi meyvelerde C vitamini açısından oldukça zengindir.
Yemekleri Demir Tencerede Pişirin
Demir tencerelerde yemek yapmak: Yiyeceklerinizi dökme demir kaplarda pişirmek yemeklerin demir değerini arttırır. Yüksek nem içeriğine sahip gıdalar, pişirilirken demiri kaptan kolayca emebilir.
Alkolden Uzak Durun
Alkol ve kafein vücuttaki demir emilimini engelleyeceği için bunları kullanmaktan kaçınmalısınız.
Daha Fazla Et Yiyin
Et, özellikle de kırmızı et demir açısından çok zengindir. Et demir açısından zengindir bu yolla demir ve ferritin seviyenizi de artırabilirsiniz. Demir seviyenizi artırmak için en iyi et ürünleri şunlardır: Sığır eti, kuzu, karaciğer ve yumurta.
Kalsiyumun demir emilim oranını etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle, eğer kalsiyum takviyeleri alıyorsanız demir açısından zengin yiyecekler yedikten sonra veya demir takviyesi aldıktan sonra en az 6 saat ara verip kullanmalısınız.