Fimozis Nedir?
Sünnet olmamış erkeklerde ve çocuklarda sünnet derisi penis başını kapatır. Tipik olarak sünnet derisi ihtiyaç duyulduğunda geri itilebilir. Sünnet derisi geri itilemediğinde bu durum fimozis olarak adlandırılır. Fimozis sünnet derisi yapışıklığı olarak da bilir.
Fimozisi olan bir erkekte penis ucu etrafında sıkı bir yüzük varmış gibi görünür. Bu alan şişebilir ve kızarabilir. İdrar yapma güçlüğü yaşanabilir.
Fimozis yaygın bir durumdur. İki türü vardır:
Fizyolojik fimozis yeni doğmuş bir erkek bebek için normal bir durumdur. Erkek büyüdükçe sünnet derisi geri çekilebilir hale gelir. Bu genellikle 7 yaşında meydana gelir fakat bazen daha fazla yıl da sürebilir.
Patolojik fimozis enfeksiyon, yara veya iltihaplanmanın sonucudur. Patolojik fimozis genellikle hijyen zayıflığından kaynaklanır. Eğer bu alanı sürekli ve tamamen yıkamazsanız postit veya balanit gibi enfeksiyonlar geliştirebilirsiniz. Bazen bu iki enfeksiyon birlikte meydana gelir. Diyabet gibi medikal durumlar erkekleri bu enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir.
Fimozis penise uygulanan lokal merhemlerle tedavi edilir. Daha ciddi vakalar ameliyat gerektirebilir.
Fimozis tedavi edilmezse kanama, enfeksiyon, ağrılı idrar yapma ya da idrarda güçlük ve ağrılı ereksiyon gibi belirtilere yol açabilir.
Fimozis tedavisi göz ardı edilmemelidir. Zaman içinde halka daha sıkı hale gelir ve tedavi zorlaşır. Fimozis yeni doğan erkek bebeklerde yaygındır çünkü penis ucunu kaplayan deri hala sıkı ve katlanabilirdir.
Fimozis Belirtileri Nelerdir?
Fimozis belirtileri şiddetine göre değişiklik gösterebilir.
Fimozisin yaygın belirtileri şunlardır:
- Kızarıklık, ağrı ya da şişme
- İdrar yaparken sünnet derisinin şişmesi
- Penis başında iltihaplanma
- Sünnet derisi altında kalın akıntı
- İdrar yapmada güçlük
- Sünnet derisini geri itememe
- Ağrı
- Penis ucunun şişmesi
Fimozis Nedenleri
Fimozisin sebebi bilinmemektedir. Fimozis sünnet olmamış yeni doğan bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin erkeklerde meydana gelir. Bu nedenle mutlaka çocukken sünnet olmalıdır.
Fimozis Risk Faktörleri Nelerdir?
Birçok faktör fimozis meydana gelme riskini arttırır. Ancak risk faktörü olan tüm erkek çocuklar ve yetişkin erkekler fimozise yakalanmaz. Risk faktörleri şunlardır:
- Sünnetsiz olmak
- Diyabet
- Bebeklerde sık pişik olma
- Hijyen zayıflığı
- Genç yaş
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Sünnet derisi enfeksiyonu
- Sünnet derisine sürekli sert dokunuşlar
- Sünnet derisini etkileyen travma
Fimozis Nasıl Tedavi Edilir?
Üç tedavi seçeneği vardır:
- Fimozis kendiliğinden geçecekse beklemeye devam edilir.
- Sünnet derisini esnetmeye yardımcı olmak için steroid krem kullanın.
- Sünnet derisini ameliyatla kısmen ya da tamamen aldırmak
Fimozis Tedavisi İçin Ek Bilgiler
Fimozisli hastalar sünnet derisini güç kullanarak geri çekmeye çalışmamalıdır.
Hafif fimozis vakaları sünnet derisini yumuşatan betamethasone %0.05 gibi steroid merhemle tedavi edilebilir. Merhem genellikle etkilenen alana 6 hafta boyunca günde 1 ya da 2 kez uygulanır. Bazen sünnet derisi esnetme egzersizleri yapmak katkı sağlayabilir. Doktor bu egzersizleri yapmayı hastaya öğretebilir.
Eğer fimozis bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik ya da mantar kıran ilaçlar reçete edilebilir.
Daha ciddi fimozis vakaları sünnet derisinin tamamen alındığı ameliyat prosedürü olan sünnet gerektirebilir.
Preputioplasty diğer bir tedavi seçeneğidir. Bu prosedür sünnet derisini esnetmeyi ya da kesmeyi kapsar.
Steroid kremlerle tedavi 100 çocuktan 50’sinde başarılıdır.
Fimozis ameliyatı genellikle sünnet olarak tanımlanır. Sünnet derisinin tamamının ya da bir parçasının alınmasını kapsar. Eğer sünnet derisinin bir kısmı kaldırılırsa kalan sünnet derisi sıkı hala gelebilir ya da penis başına yeniden yapışabilir. Bu durum sünnet derisi tamamen kaldırıldığında görülmez. Ameliyat çocuklarda genel anestezi altında yapılır. Yetişkinlerde lokal anestezi kullanarak da yapılabilir.