Gebelikte Bebeğin Çok Hareket Etmesi Normal mi Dr Cevaplıyor

Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olmasının Sebepleri Nelerdir?

0 23

Anne Karnında Bebek Neden Çok Hareketlidir?

Anneler bebek ne zaman hareket eder? diye merak ederler ve bunu hissedecekleri günü sabırsızlıkla beklerler. Hamileliğin 18. haftasından sonra bebeğin hareketleri yavaş yavaş hissedilmeye başlanır. Eğer bu ilk hamileliğiniz ise bebeğinizin hareketlerini 18. hafta ile 24. hafta arasındaki zaman diliminde fark edeceksiniz. Onun içinizde kıpırdadığını hissettiğiniz an, tarifi imkansız bir mutluluk yaşayacaksınız. Düşünmesi bile çok güzel değil mi? Annelerin çoğuna göre bebeğin ilk hareketleri sanki bir kelebek kanat çırpıyormuş gibi narin ve yumuşaktır. Belirgin değildir fakat yine de bebeğin yaptığı o nazik dokunuş, verdiği o ince mesaj anne tarafından net olarak hissedilir.Gebelik döneminin sonlarına yaklaştığınızda ise hareketler sert ve can yakıcı olabilmektedir.

Bebek anne karnında bazen daha sık aralıklarla hareket eder. Bu durum bir problem olduğuna işaret etmez. Aksine bebeğin iyi beslendiğini, amniyon sıvısının yeterli düzeyde olduğunu ve bol oksijen aldığını gösterir. Fakat bebeğinizin hareketleri aşırı derecede artarsa ya da her zamankinden çok daha az hissetmeye başlarsanız doktorunuza haber vermeyi asla ihmal etmemelisiniz.

Hamilelikte Bebek Hareketleri Ne Ölçüde Olmalıdır, Bebek Çok Hareketli Hiperaktif mi Olacak?

Prof. Dr. İsmail Çepni anlatıyor;

Anne karnındaki bir bebek gün içinde en az 20 kere hareket ediyorsa bu durum onun iyi olduğu anlamına gelir. Hareket sayısı daha fazla da olabilir. Hatta günün farklı zaman dilimlerinde olmak üzere 10 defa hareket etmesi yeterli görülmektedir. Ancak eğer bebeğin gün içindeki hareketleri 10’un altındaysa Fetaldistress belirtisi olabilir. Fetaldistress bebeğin sıkıntıya girmesi demektir.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu anlatıyor;

Bebeğin 4 saat içerisinde en az 10 defa hareket etmesi beklenir. İdeal olan budur. Fakat hareket sayısı daha az ise doktorunuza başvurmanız gerekir. Buna ilaveten anne karnındaki bebeğin çok hareket etmesi onun hiperaktif olacağını göstermez. Öte yandan bebeğin hareketleriyle cinsiyeti arasında bir ilişki yoktur.”

Dr. Havva Pars anlatıyor;

“Gebeliğin ilk haftalarından sonra anne, bebeğinin hareketlerini yavaş yavaş ve seyrek aralıklarla hissetmeye başlar. Bebek büyüyüp geliştikçe tekmelerin şiddeti ve sıklığı artar. Yani sağlıklı bir hamileliğin 2. trimesterinden sonra böyle olur. Bilimsel araştırmalara göre 3. trimesterde bebekler saatte ortalama 30 defa hareket etmektedir.

Bebek büyümeye devam ettikçe hareketlerinde de artış olur. Özellikle gebeliğin 32. haftası olduğunda bebeğin hareketleri iyice yoğunlaşır ve bundan sonraki haftalarda daha sık ve yoğun olarak hissedilir. Bebeğiniz hareket ederken organlarınızı sıkıştırabilir. Nitekim sert tekmeler attığında da canınız biraz yanacaktır. Fakat onun bu ufak yaramazlıkları sizi iyice heyecanlandıracaktır. Siz ona kavuşacağınız günü iple çekiyorsunuzdur ve görünen o ki bebeğiniz de aynı duyguları taşıyordur! Tıbbi açıklaması bir tarafa, onun bu kadar çok hareket etmesini duygusal açıdan böyle yorumlamak sanırız yanlış olmayacaktır. Anne karnındaki bebeğin hareketleri günün belirli saatlerinde fazlalaşır. Örneğin bebekler sabahları daha hareketlidir. Bir uyuyup bir uyanırlar. Eğer hareketlerinin kesildiğini hissederseniz hemen endişelenmenize gerek yoktur, tatlı bir uykuya dalmış olabilir. Ayrıca bebekler etraftan gelen seslere de kayıtsız kalmazlar. Gürültü, bebeğin hareketlerini artıran bir faktördür.”

Anne Karnında Bebek Neden Çok Hareket Eder?

  • Anne adayının hormonlarındaki değişimden bebekte etkilenir ve bebekte çok hareketlilik meydana gelebilir.
  • Bazı yiyecekler örneğin tatlılar bebeğe enerji verip hareketi artırabilir.
  • Anne adayında görülen duygu durum bozuklukları stres, bebeği de etkileyip bebek aniden hareketlenebilir.
  • Çok gürültülü, sesli ortamda bebek bu duruma tepki olarak hareket edebilir.
  • Genellikle hamileliğin sonlarına doğru bebek hareketlerinde artış görülür.
  • Bebeğin anne babası anne karnında hareketli ise bebek de genetik olarak onlara çekmiş olabilir.

Bebeğimin Hareket Sayısını Saymalı mıyım? Doktor Havva Pars Anlatıyor

Hamileliğinizin 28. haftasından itibaren bebeğin hareketlerini takip etmeniz önerilir. Böyle yapmanız, gelişiminin normal olup olmadığını anlamanıza yardım edecektir. Fakat bu, bebeğin sağlığıyla ilgili kesin bilgi vermez. Hareket sayısı normal olan bebeklerde de bazen birtakım rahatsızlıklar görülebilmektedir. Ancak hareket etmesi bebeğin hayatta olduğunun en büyük göstergesidir. Bebeğinizin günde kaç kez hareket ettiğini yazmanız ve bunu her gün düzenli olarak tekrarlamanız yararlı olacaktır.

Sayıyı tespit edebilmek için bebeğinizin en hareketli olduğu zaman dilimini kollayın. Bebekler genelde annenin bir şey yemesinden sonra hareketlenir. Özellikle tatlı gıdalar onların hareketlerini tetikler. Bebeğinizin hareketlerini saymak için rahat bir sandalyeye oturun ya da sol tarafınıza yatın. Uygun pozisyonu aldıktan sonra bebeğinize kulak verin, bakalım bir dakika içinde kaç defa hareket ediyor? Bunu belirleyip not alın. Anlattığımız uygulamayı rutin olarak devam ettirin. Hareket sayısının azaldığını veya anormal şekilde arttığını gözlemlerseniz doktorunuzu bilgilendirin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.