Ayakta Kırmızı Noktalar, Lekeler Çıkması Neden Olur Nasıl Geçer

Bacaktaki Kırmızı Noktalar ve Beneklerin 12 Nedeni ve Tedavisi

0 55

Bacaktaki Kırmızı Noktalar Neden Çıkar?

Bacaklarda, ayaklarda kırmızı noktalar, benekler ve lekeler böcek ısırması, kullanılan ilaçların yan etkisi, gıda alerjisi, ürtiker gibi pek çok nedenden dolayı meydana gelebilir. Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. 1-2 hafta boyunca bu lekeler kaybolmazsa Cildiye doktoruna gitmelidir.

Bacaklarımda ve Ayaklarımda Kırmızı Noktalar Lekeler Var Neden Oldu?

Böcek Isırığı

Bacaklar ve ayakta görülen kırımızı nokta gibi lekelerin nedeni böcek ısırığı olabilir. Bu böcekler arasında sivrisinek, pire, bit, yatak böcekleri ve akarlar olabilir. Böcek ısırığı durumunda görülecek ilk belirti de çoğunlukla kaşıntı olmaktadır. Buna ek olarak bazen eğer birden fazla böcek ısırması olmuşsa bacaklarda kızarık noktalar ya da kırmızı yumrular oluşabilir.

Alerji

Alerji de vücutta bacak ve ayaklarda kırmızı nokta şeklindeki şişliklere sebebiyet verebilir. Alerjinin sebepleri arasında ise kullanılan deterjan, duş jeli ya da kullanılan ilaçlar olabilir çünkü bu maddelerin içindeki herhangi bir madde kişide alerjik reaksiyona yol açabilir. Ayrıca bacak ve ayaktaki kırmızılıklar bilinmeyen bir gıda alerjisi ve başka türlü bir hassasiyetin sonucu olabilir. Bu durumda gözlem yapıp sebebi tespit etmek gereklidir.

Ter Alerjisi (Kolinerjik Ürtiker)

Tıpta kolinerjik ürtiker olarak bilinen ter alerjisi durumunda vücutta aşırı terleme ve buna bağlı olarak vücut ısısının artması meydana gelmektedir. Bu durumda vücutta görülen belirtilerin başında bacak ve ayaklarda kırmızı lekeler oluşması söz konusudur. Kilometrenin ürtiker durumunda doktor hastaya çoğunlukla antihistaminik ilaçlar reçete etmektedir.

Egzama

Egzama hem yetişkin ve hem de çocuklarda çok sık görülen bir hastalıktır. Diğer adı atopik dermatit olan egzamada ciltte pul pul bir görüntü, kuruluk, kaşıntılı kırmızı lekeler ve yumru benzeri şişlikler görülmektedir.

Sedef Hastalığı

Ciltteki hücrelerin normalden çok daha hızlı şekilde çoğalmasına sebep olan cilt hastalığına sedef hastalığı adı verilmektedir. Sedef hastalığının en yaygın sebebinin genetik olduğu bilinmektedir ve bu hastalık kronik bir hastalıktır. Sedef hastalığında bacak ve ayaklarda kırmızı noktaların görülebilir.

Kurdeşen

Cildin alerji, güneş ışığı ya da başka kimyasallar gibi dış faktörler ciltte kurdeşen oluşumuna sebep olabilir. Ciltte kurdeşenli bölgeye temasta bulunulduğunda ciltte kaşıntı ve şiş kırmızı lekeler de hissedildiğinden diğer cilt hastalıkları ile karıştırılma ihtimali yüksektir. Kurdeşenin bacaklarda ve vücudun diğer yerlerinde oluşabilir. Kurdeşen oluşumunu nedenleri arasında tüketilen gıdalar, kullanılan ilaçlar, böcek ısırması, polen alerjisi ve lateks sayılabilir. Ayrıca mononükleoz,soğukalgınlığı,hepatit,sinüzitvebazıotoimmünhastalıklar sonucunda da kurdeşen oluşabilir.

İlaçların Yan Etkileri

Özellikle de Artrit benzeri sitotoksik ilaçların kullanılması durumunda kişinin bacaklarında kırmızı renkte yumru ve lekelere yol açabilir. Bunlar ilacın yan etkileri arasındadır. Ayrıca bu durum cilt altında da kanamaa olduğunu da işaret ediyor. .

Kıl Kökü İltihabı (Folikülit)

Folikulit yani kıl koku iltihabı vücudun herhangi bölgesinde görülebilir. Özellikle bacakta meydana gelebilecek kıl kökü iltihabında kırmızı noktalar halinde kızarıklıklar görülebilir. Bu durumun tedavsi antibiyotiklerle mümkündür.

Keratosis Pilaris (Tavuk Derisi Görünümü)

Bir tür cilt hastalığı olan keratosis pilaris durumunda ciltte beyaz ve kırmızı renkte pürüzlü leke ve yumrular oluşmaktadır. Bu lekeler çoğunlukla uyluk ve kollarda görülür.

Schamberg Hastalığı

Schamberg hastalığı vücutta bacaklarda kırmızı lekeler görülmesiyle başlayan bir hastalıktır. Diğer bir deyişle, bacaklarınızdaki kırmızı lekelerin sebebi bu hastalığın ilk evresi olabilir.

Eritema Nodozum

Eritema noduzum hastalığı deri altındaki yağ hücrelerinde meydana gelen iltihaplanmayı ifade eden bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık çok nadir görülür ve belirtileri arasında bacakta kırmızı lekeler, ağrı ve ateş bulunur.

Kan Benleri

Bacaklardaki kırmızı noktalar kan beni de olabilir. Vücutta damarların dolaştığı yerde yani vücudun her yerinde oluşabilmesi muhtemel olan kan benlerinin içerisinde bol miktarda kan bulunduğu için renkleri kırmızı olmaktadır.

Bacaktaki ve Ayaktaki Kırmızı Noktalar Lekeler Nasıl Geçer?

  • Bacağınızdaki, ayaktaki kırmızı noktalardan mustaripseniz Cildiye doktoruna gitmelisiniz. Doktor öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
  • Doktor hastalığın nedenine göre ilaç tedavisi uygulayacaktır. Genellikle alerji ilaçları, kortizonlu kremler bu sorunun tedavisinde kullanılır.
  • Bacak ve ayakta meydana gelen kaşıntı, şişlik ve kızarıklığı gidermek için kalamin losyon tercih edilebilir.
  • Bacak ve ayaktaki kırmızı noktaların kaynağı sedef hastalığı veya egzama ise, lekelerin üzerine direkt olarak  badem veya jojoba yağı kullanabilirsiniz. Bu tür faydalı ve etkili yağlar egzama ve sedef hastalığı belirtilerini dindirmeye yardımcıdır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.