Hamilelikte Protein Kaçağı Nedir?
Gebelikte protein kaçağı böbreklerde ve idrarda gözlemlenen bir sağlık sorunudur. Böbreklerden protein sızması nedeniyle idrarda bulunan protein düzeyi artar. Buna Proteinüri (protein kaçağı) denir. Normalde idrardaki protein miktarı oldukça düşüktür. Protein seviyesinin yükselmesi bir rahatsızlıktır. Fakat hamilelerin idrarında düşük oranlarda proteine rastlanabilir. Gebelik esnasında idrarda proteinin desilitre başına yaklaşık 15-30 mg olması normaldir. İdrarda yer alan protein miktarının 30 mg’dan fazla olması anne adayı ve bebek için risk oluşturur. Söz konusu fazlalık, hamilelikte protein kaçağı (proteinüri) meydana geldiğini gösterir.
Hamilelikte Protein Kaçağı Neden Olur?
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Böbrek hastalıkları
- HELLP sendromu (hemoliz, yüksek karaciğer enzimleri ve düşük trombosit sayısı)
- Gebelik zehirlenmesi
- Dehidrasyon
- Duygusal stres
- Aşırı soğuğa maruz kalma
- Ateş
- Aşırı egzersiz
Artrit, yüksek sıcaklığa maruz kalma, diyabet, yorucu egzersiz ve ilaçlar gibi bazı durumlar idrarda protein olasılığını artırabilir. Ayrıca diyabet, kalp hastalığı, romatoid artrit, orak hücreli anemi, lupus ve kronik böbrek hastalıkları gibi bazı tıbbi durumlar da riski artırabilir.
Hamilelikte Protein Kaçağı Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte protein kaçağı kontrol altına alınmazsa bu durum bebekte erken doğuma veya gelişim geriliğine neden olabilir.
Hamilelerde Protein Kaçağı Belirtileri Nelerdir?
- İdrarın köpürmesi
- Yüz bölgesinde şişkinlik
- Bulanık görme
- Ellerin ve ayakların şişmesi
- Geçmeyen baş ağrısı
- Sürekli yorgun ve bitkin hissetme
- Kaburganın alt tarafında aşırı ağrı
- Mide ekşimesi
Gebelikte protein kaçağı belirtileri ile karşılaşmak yüzde yüz bu hastalığın varlığını göstermez. Kesin tanı için bir uzmana başvurulmalıdır. Hekiminiz idrarınızda protein kaçağı olduğunu düşünürse bir tetkik isteyecektir. ’24 saat idrarda protein kaçağı’ olarak adlandırılan bu test, şüphelenilen ihtimalin doğruluğu hakkında net bilgi sunacaktır.
Hamilelerde protein kaçağı tespit edilirse gebelikte kullanılabilecek zararsız antibiyotikler reçete edilir.
Hamilelikte Protein Kaçağı Tedavisi
Hamilelik döneminde protein kaçağı yaşayan anne adaylarının düzenli olarak muayene edilmeleri gerekir. İhtiyaç duyuluyorsa yakın takip için kişinin hastaneye yatması istenebilir. Belirli aralıklarla çeşitli kan tahlilleri uygulanır ve anne adayının durumu izlenir. Öte yandan protein kaçağının tedavisi için birtakım ilaçlar yazılır.
Hamilelikte Protein Kaçağı Olanlar Nasıl Beslenmelidir?
- Yüksek oranda şeker içeren gıdalardan, paketli yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.
- Tuz tüketimi sınırlandırılmalı ve tansiyonun dengede kalması sağlanmalıdır.
- Yeterli ve düzenli beslenilmeli; aşırı kilo almaktan da uzak durulmalıdır.
- Kesinlikle alkol tüketilmemeli, kafeinli şeyler en aza indirilmelidir.
- Meyve-sebze yemeye özen gösterilmelidir. Günlük beslenme programında farklı meyvelere ve sebzelere yer verilerek vitamin ve mineral ihtiyacı giderilmelidir. Bilhassa yaban mersini, kırmızı üzüm, çilek, ahududu, kızılcık, dut ve karadut gibi yoğun antioksidan barındıran meyveler tercih edilmelidir.
- İdrarınızda protein kaçağı olduğu için daha az protein almanız gerekmez. Hamilelik sürecinde her gün 80-100 gram oranında protein tüketmeniz önemlidir.
- Cıva bakımından fakir, omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar yenmelidir. Haftanın 2-3 günü bu tür balıklardan tüketmeniz önerilir. İstavrit ve hamsi bunlardandır.
- Yoğurt, peynir ve süt gibi kalsiyum zengini besinlerden bir günde tükettiğiniz miktar minimum 2-3 porsiyon olmalıdır.
- Yatak istirahati tavsiye edilmediyse buna gerek yoktur. Fakat doktorunuzun verdiği talimatları yerine getirmeniz ve âni hareketler yapmamanız son derece mühimdir.