Genzim Yanıyor, Ağrıyor Ne Yapayım?
Geniz, burnun arka kısmına verilen addır. Dolayısıyla genizde meydana gelen yanma, burunla ilgili bir sorunun habercisidir. Geniz yanmasına paralel bazı başka belirtiler de görülmektedir. Burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve hapşırma bunlara örnektir. Tüm bunların bilinen en yaygın sebebi ise alerjilerdir.
Geniz Yanması Neden Olur?
Alerji
Genellikle alerji temelli olan genizde yanma hissi, soluma yoluyla vücuda giren alerjen bir maddenin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bilindiği gibi polenler, küf ve burun spreyleri veya parfümler sıklıkla alerjik etki yapar. Hatta bazı bireylere haşlanmış yumurtanın kokusu bile alerji yapabilir. Bu yüzden geniz yanmanız varsa, önce alerjinizi tetikleyen şeyleri öğrenmeli ve bunlardan uzak durmalısınız.
Hava Kuruluğu
Solunum yolumuzun belli bir nem dengesi vardır. Bu denge bazı etkenlerle bozulabilir. Solunum yolu yeterli neme sahip değilse genizde yanmalar baş gösterebilir. Çok yüksek ya da çok düşük sıcak havanın aniden kuru hava ile birleşmesi sonucu solunum yolu nemi azalabilir. Klimalar da bu durumu tetikleyebilir.
Sinüzit
Geniz yanmasının bir diğer nedeni de sinüzittir. Buna bazı çevresel faktörler sebep olur. Sigara dumanı olan, sisli ve tozlu olan, ya da havasız olan ortamlarda sinüzit hastalarında geniz yanması şikayeti ortaya çıkar.
İlaçların Yan Etkisi
Tedavi için tercih edilse de, dokuların tahriş olmasına neden olduğundan bazı burun spreyleri geniz yanmalarına yol açabilir. Doktor muayenesi esnasında yalnızca şikayetinizden değil kullandığınız ilaçlardan da bahsetmelisiniz.
Soğuk Algınlığı
Geniz yanmalarının en yaygın nedenlerinden biri soğuk algınlığıdır. Böyle bir durumda hissedilen geniz yangısı grip ya da nezle öncesinde meydana gelir. Bu da bir üst solunum yolu enfeksiyonunun habercisidir. Soğuk algınlığı, virüslerin neden olduğu geçici bir enfeksiyon da olsa solunum yolunu olumsuz yönde etkiler ve çok sık rastlanan bir hastalıktır.
Hava Yoluyla Alınan Tahriş Edici Özellikli Maddeler
Ağır kimyasal içeren bazı gazlara, sigara vb. tütün mamullerinin neden olduğu dumanlara uzun süre maruz kalan bir kişide geniz yanması şikayeti kaçınılmazdır. Bazen farkına bile varmasanız da bu gibi zararlı maddelere maruz kalabilirsiniz çünkü bu maddelerin koku veya rengi olmayabilir. İşte bu gibi durumlarda geniz yanması hissi bir alarm işlevi görüp sizi uyaracaktır.
Geniz Yanması İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilir.
Geniz Yanması Nasıl Tedavi Edilir?
Alerji Tedavisi
Alerji temelli olduğundan, geniz yanması rahatsızlığı antihistamin ve dekonjestan adı verilen alerji ilaçları ile doktor tavsiyesi doğrultusunda tedavi edilmelidir.
Diğer ilaç ve önlemler ise şunlardır:
- Burun spreyleri; Kortikosteroid içerikli olmalı.
- Alerjiye neden olan ve tetikleyen maddelerin tespit edilerek olabildiğince bu maddeden uzak durulması.
- İmmünoterapi almak yani alerji iğneleriyle ve bağışıklığı güçlendirici takviyelerle rahatlama yoluna gidilmesi.
- Solunum yolundaki kuruluğu gidermek ve önlemek. Bu yüzden solunan havanın nemli olmasına dikkat edilmelidir. Bunun basit ama etkili bir yolu, buharlaşması için ağzı açık bir kap ile odaya bir miktar su bırakmaktır. İklimlendirme cihazları da aynı görevi görür.
- Bol sıvı tüketilmesi de yardımcı olacaktır.
- Suda çözünen ve burun içerisi için kullanılan jellerden de kullanılabilir.
- Özel burun yıkama kaplarıyla (Neti Pot) burun ve geniz yolları yıkanabilir.
- Yukarıda sıraladığımız tedavi yöntemlerine ek olarak boğaza yönelik tedavi edici yöntemlere de özen göstermek faydalı olur;
- Gargara; Ilık ve tuzlu olan su ile gargara yapmak iyi gelecektir.
- Aşırı olmamak kaydıyla sıcak içecekler boğazı yumuşatacaktır.
- Sigara vb. tütün mamulleri kullanmamak gerekir.
Geniz Yanması, Ağrısı Bitkisel Tedavisi
Papatya Çayı
Bilinen bazı faydalarının yanı sıra iltihap önleyici özelliğinin olması nedeniyle papatya çayı geniz yanmasına birebirdir. Bu çayı hem içebilir hem de soğutup gargara için kullanabilirsiniz.
Meyan Kökü Çayı
Meyan kökü bitkisinin çayını demlendikten sonra sıcak ya da soğuk farketmez, gargara yapmanız geniz yanmasına iyi gelecektir. Bu bitkinin çayını gargara yapmak yöntemi, sağlığımız açısından en tavsiye edilen yöntemdir. Çünkü fazla içildiğinde yüksek tansiyon yapma riski vardır.
Adaçayı
İltihaplanmaları azaltıcı etkisi olduğundan boğazdaki iltihabı azaltmak için de kullanılabilir. Boğaz ağrısı ve öksürüğe de şifa kaynağı olan adaçayı geniz yanması için de şifadır. Damak tadınıza göre bal ve limon ekleyebilirsiniz..