Dışarı Boşalma (Geri Çekme ) Yöntemi Nedir?
Dışarı boşalma, erkeğin cinsel ilişki sırasında boşalmadan önce penisini vajinadan çıkarmasına denir. Dışarı boşalma, gebelik korunma yöntemlerindendir. Dışarı boşalmanın diğer adı geri çekme yöntemidir. Geri çekme yöntemi en sağlıksız korunma yöntemi ve gebelik riskinin en yüksek olduğu yöntemdir.
Hamile kalmama yöntemlerinden birisi de dışarı boşalmaktır. Ancak bu yöntem son derece risklidir. Riskli olmasına karşı pek çok kişi bu yöntemi uygulamaya devam etmektedir.
Dışarı Boşalma Geri Çekme Yönteminin Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Uzun zamandır kullanılan dışarı boşalma yöntemi, ¾ gibi bir başarısızlık payına sahiptir. Bu oran itibari ile en başarısız korunma yöntemi olduğu söylenebilmektedir. Bunun sebebi, erkekte ereksiyon gerçekleştikten sonra sperm sıvısı salgılanmasıdır. Bu sıvıda sperm hücreleri yer alabildiğinden dolayı penis dışarı çıkarılsa dahi hamilelik söz konusu olabilmektedir.
Esas boşalma gerçekleşmeden evvel penis ucuna gelen bir miktar sıvı dahi hamileliği mümkün kılabilmektedir. Çünkü bu sıvı içerisinde döllenmeye yetecek kadar sperm bulunabilmektedir.
Çoğu kişi için boşalma anını ön görerek gereken anda penisi çekmek kolay olmayacaktır.
Cinsel ilişkinin orta safhalarında ilişki yarıda kalacağından dolayı çiftler bu durumdan hoşnut olmayacaktır. Dolayısı ile sıklıkla kullanılabilecek bir kontrol tekniği olduğu söylenemez.
Oldukça riskli olan bu yöntem, yalnızca doğum kontrol amacı ile başvurulacak bir yöntem kalmadığında uygulanmalıdır.
Söz konusu teknik, çağımızda bir doğum kontrol tekniği olarak tavsiye edilmemektedir. İlişkinin sonucunda hamile kalındığında bir problem olmayacak çiftler için bu yöntem uygulanabilir.
Geri çekilme tekniğinin diğer dezavantajları da vardır. Örneğin, bu tekniğin kullanılması halinde kişi cinsel haz alamayabilmektedir. Ek olarak birey, partnerinden tatmin olamama gibi problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir. İki tarafında ilişkiden haz alabilmesi adına ilişkinin rahim içinde son bulması gereklidir. Ancak geri çekilme tekniği ile bu durum mümkün olmayacaktır. Bu sebeple cinsel haz alamama ve tatminsizlik gibi sıkıntılar baş gösterecektir.
İfade edilen bu teknik tamamen erkeğin elindedir. Bu evrede erkek, iradesi ve deneyimleri itibari ile korunma yöntemini başarılı kılabilmektedir. Fakat teknik ne denli başarılı uygulansa da plan dışı hamile kalma oranı göz ardı edilemeyecek kadar yüksektir.
Geri çekilme tekniğini, istem dışı durumlar nedeniyle başarısız olabilmektedir. Bu istem dışı duruma örnek, boşalmadan evvel penisten sıvı gelmesidir. Bu sıvı içerisinde sperm hücreleri yer alabilmektedir. Bu nedenle birey boşalmadan evvel döllenme için yeterli miktarda sperm rahme ulaşabilmektedir.
Bir diğer başarısızlık nedeni ise ilişki esnasından erkeğin penisinden sperm gelmesidir. Belirtilen bu durum en mühim başarısızlık sebeplerinden birisidir. Boşalma öncesinde de penisten sperm gelmesi mümkündür. Dolayısıyla boşalma gerçekleşmese dahi hamilelik söz konusu olabilmektedir.
Dışarı boşalma tekniğinin her birey tarafından uygulanması mümkündür. Ancak kadın doğum uzmanları bu tekniğe oldukça karşıdırlar. Eğer mümkünse doğum kontrol amacı ile başka yöntemlere yönelinmelidir.
Bireylerin doğum kontrol amacı ile yapacakları en doğru hareket bir aile hekime başvurmak olacaktır. Burada çiftlere özel ücretsiz aile planlaması hizmeti verilmektedir. Doğum kontrol amacıyla bu hizmetten istifade edilebilir. Prezervatif kullanımı, doğum kontrol hapı, spiral gibi rahim içi aparatları diğer doğum kontrol yöntemlerindendir. Öte yandan uygulanan bazı iğnelerle de doğum kontrolünü sağlamak mümkündür. İstem dışı hamilelikleri engellemek adına uygun ve güvenilir doğum kontrol tekniklerine yönelinmelidir.
Dışarı Boşalma Geri Çekme Yöntemi İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları
Sual: Geri çekilme yöntemiyle hamile kalınabilinir mi ne kadar güvenilirdir?
CEVAP
Dr. Selman Laçin’in cevabı:( Geri çekme yöntemi ile % 13-18 gebelik riski vardır, çok güvenli değildir.)
Sual: Gebelikten korunmak için erkeğin geri çekme yönteminden başka yapması gereken korunma yöntemi var mı?
CEVAP
Dr. Uçar Asena’nın cevabı:( Kondom ( prezervatif ) kullanabilir. Geri çekilme güvenilir bir yöntem değildir)