Gırtlak Ağrısı Nedenleri Ve Doğal Tedavisi
Gırtlak ağrısı soğuk algınlığından, alerjiye gırtlak kanserine kadar pek çok nedenden meydana gelen bir durumdur. Bu makalemizde gırtlak ağrısına yol açan nedenlerden evde bitkisel tedavi yollarından bahsedeceğiz.
Gırtlak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Grip & Soğuk Algınlığı
Gırtlak ağrısı genellikle soğuk algınlığı veya gribin belirtisi olarak meydana gelir. Soğuk kış aylarındaki birçok insan gırtlak, boğaz ağrısı ve boğaz yanması yaşamaktan muzdariptir. Bunun sebebi ise, soğuk kış ayları virüs ve bakterilerin yayılması için en iyi zaman olması ve bunun sonucunda gırtlakta ve ilgili bezlerde iltihaplar oluşur. Soğuk algınlığı gırtlak ağrısının en bilinen sebebidir. Soğuk algınlığının diğer belirtileri: kas ve eklem yerlerinde ağrı, öksürme, hapşırma, bitkinlik ve burun akıntısıdır.
Alerji
Alerji gırtlak ağrısının bir diğer yaygın sebebidir. Toz, polen, tüy, toz akarları, hayvan kepeği gibi birçok alerjen çevremizde bulunur. Araç egzozlarına veya sigara dumanlarına maruz kalmak da gırtlak ağrısını tetikleyen etkenlerdir. Her alerjen gırtlakta ağrıya sebep olabileceğinden neyin aslında bu duruma sebep olduğunu bilmek ve bundan kaçınmak önemlidir.
Gırtlak Kanseri
Sürekli gırtlak ağrıları veya yutkunmada zorlanma gırtlak kanserinin belirtileri olabilir. Bu belirtileri; seste değişiklikler özellikle ses kısıklığı ve ani kilo kaybı takip eder.
Larenjit
Larenjit gırtlakta oluşan bir iltihap olup genellikle virüs tarafından meydana gelir. Bu hastalık geçicidir ve genellikte 1- 2 hafta içerisinde hafifler. Larenjitin belirtileri: gırtlak ağrısı, kısık- boğuk ses, ve öksürük.
Virüs Enfeksiyonları
Gırtlak ağrıları %90 virüsler nedeniyle oluşur. Gırtlak ağrısına sebep olan virüsler: salyayla bulaşan hastalıklar; soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, ateş ve kızarıklıklara sebep hastalıklar kızamık, ateş ve kaşıntıya sebep olan suçiçeği, boğazda tükürük bezlerinde şişkinliğe yol açan kabakulak gibi hastalıklar.
Gırtlak Enfeksiyonu
Gırtlak enfeksiyonu gırtlakta ağrıya sebep olan durumdur. Bu hastalık gırtlağın arka kısmını ve bademcikleri etkileyen, gırtlakta ani ve şiddetli ağrılara sebep olduğu bilinmektedir. Gırtlak enfeksiyonun belirtileri: gırtlak ağrısı, ateş, yutkunmada güçlük, beyaz veya sarı balgam ve boğazda lenflerde şişlik.
Ağız Yoluyla Nefes Alma
Burun değil de ağızdan alınan nefes boğazların kurumasına ve tahriş oluşmasına sebep olur. Bu durumda soğuk algınlığının ileri safhalarında olan insanlarda burunda tıkanıklıktan dolayı ağızdan nefes alınır. Kurumuş boğaz da gırtlak ağrılarına sebep olur.
Antibiyotiklerin Fazla Kullanılması
İnsan vücudunda bağışıklık sisteminin sorunlu olması enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olmaya neden olur. Bu gibi hastalıklarda böyle insanlar çok miktarda antibiyotik kullanırlar ve çok antibiyotik kullanmak mantar hastalıklarına sorunlara yol açar. Bu enfeksiyon beyaz mantarların ağızda oluşması sonucu oluşur ve buna ağız pamukçuğu denir. Bu durum da gırtlakta ağrıya sebep olur.
Bademcik İltihabı
Bademcik iltihabı bademciklerde oluşan iltihap veya enfeksiyondur. Bu durum aynı zamanda lenf bezlerini de etkiler. Gırtlak ağrısı bademcik iltihabının en yaygın görülen belirtisidir. Bademciklerdeki iltihap genellikle kendi kendine zaman içinde geçer.
GERD (gastroözofageal reflü hastalığı)
Mide asitlerinin boğaza doğru gelmesi gırtlakta ağrı oluşmasına sebep olabilir. Bu da gastroözofageal reflü hastalığının belirtisi olabilir. Gastroözofageal reflü hastalığının diğer belirtileri: midede yanma, ağızda asit tadı ve öksürüktür.
Gırtlak Ağrısı İçin Evde Doğal Tedavi Yöntemleri
Piyasada gırtlak ağrısı tedavisinde kullanılan birçok reçetesiz satılan ilaç bulunmaktadır. Bunları kullanıp ağrınızı azaltabilirsiniz. Ama bunların dışında doğal evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de vardır. Gırtlak ağrısına şifa olan doğal yöntemler şunlardır:
Ilık Tuzlu Su
Tuzlu suyla ağzı gargara yapmak, gırtlak ağrısı için birebirdir. Tuzlu su doğal mikrop öldürücüdür. Bu yönüyle, şişen tükürük bezlerini indirerek gırtlak ağrısını azaltır. Tuzlu su, bakteri ve virüs enfeksiyonlarıyla savaşır. Bir bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve karıştırın. En az 3 kez bununla gargara yapın. Deniz tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz.
Bitki Çayları
Kızılyonca, altınmühür, diken üzümü, papatya, hanımeli, limon otu, zencefil kökü, kaygan karaağaç, meyankökü, hatmi, arnavutbiberi, adaçayı gibi doğal bitkilerden yapılmış çaylar gırtlak ağrısına karşı çok etkilidir. Özellikle adaçayı çok etkilidir. Bitki çayları, yudumlarken gırtlak bölgesi yumuşar yatıştırır. Bir tatlı kaşığı bitki çayını bir bardak sıcak su içine atın 5 dk demleyin. Bunu günde 3 kez tüketin.
Limon ve Bal
Limon ve bal doğal anti bakteriyel olduğundan ikisinin karışımı gırtlaktaki ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Bir bardak ılık suyun içine 2 tatlı kaşığı bal ile 3-5 damla limon suyu ekleyin. Bu karışımı günde 1-2 defa tüketin.
Karabiber ve Tarçın
2 tane çubuk tarçını bir bardak suda kaynatın. Bir tutam karabiber ekleyin. Bir dikişte ılık şekilde bu karışımı için. Karabiber ve tarçın sıcak baharat olarak bilinirler ve gırtlak ağrısını hızlıca rahatlatma etkileri vardır.
Bu bilgiler çok değerli tesekkurler