Göbek Granülomu Bebek Göbeğinde Granülom Nedir

Granülom Nedir Neden Olur Belirtileri ve Tedavisi

0 39

Granülom Ne Demek

Granülom, ciltte iltihaplı ancak kanser olmayan alana denir. Yani vücutta iltihaplı doku demektir. Granülomlar genellikle X-ışını veya farklı bir nedenle yapılan başka bir görüntüleme testinde tesadüfen tespit edilir. Tipik olarak granülomlar kanserli değildir, iyi huyludurlar.

Bazen granülomlar sertleşir ve röntgende görülebilir. Teşhisi doğrulamak için biyopsi ile doku örneği alınır ve mikroskop altında incelenir.

Granülomlar sıklıkla akciğerlerde meydana gelir, ancak vücudun diğer bölgelerinde ve kafada da oluşabilir. Granülomlar, vücudu, bakteriler veya mantarlar gibi yabancı istilacıların yayılmalarını engellemek için  bir savunma mekanizması gibi hareket ederler.

Granülom Neden Olur?

Granülom oluşumuna genellikle bir enfeksiyon neden olur. En çok akciğerlerde görülürler. Granüloma neden olan hastalıklar şunlardır

  • Tüberküloz
  • Sarkoidoz. Vücutta iltihaplanma sonucu çok sayıda granülom oluştuğunda ve bir araya gelerek organ fonksiyonunu etkilediğinde ortaya çıkan nadir bir hastalıktır.
  • Siroz
  • Romatoidartrit
  • Cüzzam
  • Kedi tırmığı hastalığı
  • Histoplazmoz
  • Kriptokokkozis
  • Crohn hastalığı

Granülom Belirtileri Nelerdir?

Granülomun ne gibi bir belirti vereceği bu kitlenin nerede meydana geldiğine göre değişir. Örneğin en sık görülen yer akciğerde granülom oluştuysa, nefes almakta güçlük, göğüs ağrısı, kuru öksürük ve ateş gibi belirtilere yol açabilir

Granülomlar Nasıl Geçer?

Granülomu olan bazı kişilerin tedaviye ihtiyacı vardır, ancak diğerleri olmayabilir. Bu durum granülomun tipine bağlıdır. Granülomlar genellikle kendiliğinden iyileşir ve kaybolur. Ancak iyileşmezlerse, granülom olan yerler iltihaplı kalabilir. Böyle bir durumda doktor kortizon ilacı gibi ilaçlarla tıbbi tedavi uygular.

Granülom İçin Bitkisel Tedavi

Elma Sirkesi

1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal katıp karıştırın. Sabah akşam bunu hazırlayıp için.

Bebeklerde Granülom Ne Demektir?

Göbek bağı yani göbek kordonu anne ile anne karnındaki bebek arasındaki bağı sağlayan en önemli unsurdur. Göbek bağının görevi bebeğe hem besin hem de oksijen sağlamaktır. Göbek bağı bebek doğduktan sonra artık herhangi bir fonksiyonu kalmadığından doktor tarafından kesilir ve bağlanır. Kesilen göbek bağının bir parçası bebeğin göbeğinde kalır, zamanla bu parça da düşer. Göbek bağı doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta içinde düşer. Daha erken veya geç düşmesi normaldir.

Göbek bağı yeterince kurumadan düşerse granülom olarak adlandırılan göbek deliği bölgesinde pembe renkte yumuşak bir kitle görülebilir. Granülom, göbek bağının tam dipten düşmeyip bir parçasının kalması olarak da tabir edilebilir. Bu kalan parça 3-4 gün içinde kendiliğinden düşebileceği gibi akıntı yaparak enfeksiyonu da tetikleyebilir. Bebeğinizin iç çamaşırının sürekli bir akıntı ile kirlendiğini görüyorsanız doktorunuza başvurun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.