Göğsün Sağ Tarafında Ağrı Sağ Memede Ağrı Sağ Göğsümde Ağrı Var

Sağ Göğüs Ağrısı Neden Olur Sağ Göğsüm Ağrıyor Nasıl Geçer?

0 6.682

Sağ Göğüste Ağrı, Sağ Memede Ağrı Ve Yanma, Nefes Alırken Sağ Göğsüm Ağrıyor

Göğüs ağrıları çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Çoğu zaman basit bir nedenden kaynaklansa da kimi zaman ciddi hastalıkların habercisi veya sonucu olarak ortaya çıkarlar. Bizde yazımızda bu dertten muzdarip hastalara yol gösterme amacı ile sağ göğüs ağrılarının olası nedenlerini bir araya getirdik.

Sağ Göğüs Ağrısı Nedenleri

Soğuk Algınlığı

Grip, soğuk algınlığı gibi virüs enfeksiyonları sağ göğüste ağrıya sebep olabilmektedir. Eğer virüs enfeksiyonu göğüs ağrısına sebep oluyorsa, öksürme anında veyahut derin nefes alırken bu ağrı daha da şiddetlenecektir. Kişi göğüste keskin bıçak gibi ağrıya yakalanabilir. Bu ağrı; kollara, boynuna, çene ve omuzlarına da yayılabilir.

Gaz

Gaz ağrısı sıklıkla karında hissedilir ancak sağ göğüste de oluşabilir. Gaz ve şişlikten kurtulmak için etkili birçok doğal yöntem vardır. Örneğin; papatya çayı sindirim sistemini rahatlatarak gaz birikimini önleyecektir. Zencefil de vücutta biriken aşırı gazdan kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

Stres

Sağ göğüs ağrısının sık rastlanan bir sebebi ise günlük yaşamda iş, okul ve kişisel problemlerden dolayı oluşmaktadır. Kişinin ciddi stres ve kaygı altında olması kalp krizini tetikler. Bazı kişilerde ise kaygı atakları; göğüs ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve nefes alma zorluğu da dâhil olmak üzere, bir kalp krizi belirtilerinin çoğuna sebep olur.

Kas Gerginliği

Göğüs duvarı birçok farklı kastan oluşmaktadır. Egzersiz, aktivite, stres veya gerginlik ile bu kasları zorlamak çok kolaydır. Bu tip bir göğüs ağrısı, rahatsız edici olsa da, dinlenme ve reçetesiz ağrı kesiciler ile kolayca geçmektedir.

Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri, akciğerlerin normal işleyişini etkilemeye başladığında; göğüs ağrısı, öksürük ve nefes darlığına neden olabilir.

Safra Kesesi Hastalıkları

Kolesistit olarak da safra kesesi iltihabı, safra kesesinin safra kanalını tıkaması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır.  Kolesterol ve safra birikimi birlikte safra taşı oluşturur. Bir kişi ayrıca, safra kesesi hastalığından kaynaklanan dolgunluk hissi ile birlikte sağ üst karın veya sternumda ağrıyla karşılaşabilir. Bu nedenle göğüs ve karın bölgesinin sağ tarafında keskin bir ağrı görülebilir.

Karaciğer İltihaplanması

Karaciğer iltihaplanmasının birçok sebebi olabilir. Karaciğer hepatit A ve C gibi virüs enfeksiyonları sebebiyle iltihaplanabilir. Bazı ilaçların uzun süre kullanımı da karaciğer iltihabı için tetikleyici etkendir. Aşırı alkol tüketimi de bir diğer sebep olabilir.

Kalp Krizi

Sol göğüs ağrısı genellikle kalp krizi gibi bir kalp probleminden kaynaklanmaktadır. Ancak, bazen kalp krizi belirtileri göğsün sağ tarafında ağrıya neden olabilir. Göz ardı edilmemesi gereken kalp krizi belirtileri arasında soğuk terleme, ağrı, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, bulantı ve kusma sayılabilir.

Zatürre

Zatürre; bir tür akciğer enfeksiyonudur. Bunun sebebi de bakteri, virüs ve mantar gibi birçok sebepten kaynaklanabilir. Zatürre olan kişiler nefes alırken ve öksürürken göğüs ağrısı yaşarlar. Diğer belirtiler ise ateş, titreme, öksürük ve iştah kaybıdır.

Kostokondrit

Kostokondrit, kaburgaları göğsün ön tarafındaki ana göğüs kemiğine bağlayan kıkırdağın iltihabıdır. Kostokondritin verdiği ağrı şiddetli olabilir ve yoğun öksürük, enfeksiyon veya travmatik yaralanma nedeniyle ortaya çıkabilir. Kostokondrit; genellikle kendi kendine yok olur, ancak iyileşmeye yardımcı olmak için ekstra dinlenmeye, ağrı kesicilere ve sıcak veya soğuk kompreslere ihtiyaç duyulabilir.

Tümor

Akciğer ve çevresindeki tümör veya kitlelerin varlığı da göğsün sağ tarafında ağrıya neden olabilir.

Karaciğer, Safra Kesesi ve Pankreas Problemleri

Bu organlar sindirimin düzgün gerçekleşmesi ve diğer birçok önemli fonksiyonun gerçekleşmesi için önemlidir. Bu organlar karnın sağ üst kısmında bulunmaktadır. Safra kesesi taşı, pankreatit ve karaciğer hastalığı, göğsün sağ tarafında ağrıya neden olabilen durumlardan sadece birkaçıdır.

Psikolojik Sorunlar

Günümüzde birçok insanın yaşadığı psikolojik rahatsızlıklarda göğüste ağrıya sebep olabilmektedir.

Göğüs Ağrısından Kurtulmak İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Sıcak Kompress

Sıcak kompress, sağ göğüs ağrısından kurtulmak için etkili ve hızlı bir yöntemdir. Sıcak hissi; göğüste kasların rahatlamasına yardımcı olarak ağrıyı azaltır. Sıcak kompress iltihabı azaltmak için de oldukça etkilidir.

  • Sıcak su torbasını ağrıyan göğüs üzerinde 5-10 dakika kadar bekletin. İhtiyaç duydukça bu işlemi tekrarlayın.
  • Sıcak veya ılık bir duşu da sizi rahatlatacaktır.

Soğuk Kompress

Soğuk kompress, sağ göğüs ağrısından kurtulmak için oldukça faydalıdır. Soğuk hissi bölgeyi uyuşturarak iltihabı ve ağrıyı azaltır.

  • 1 avuç buzu ince bir havluya sarın.
  • Bunu ağrıyan göğüs üzerinde 10 ila 15 dakika bekletin.
  • Birkaç gün boyunca bunu günde birkaç kez uygulayabilirsiniz.
  • İnce bir havluyu soğuk suya tutup omuz üzerinde bekletebilirsiniz.

Zencefil

Zencefilin göğü ağrısını dindirdiği faydası kanıtlanmıştır. Zencefilde bulunan gingerol bileşiği kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca antioksidan özellikleri sayesinde kolesterolün kan damarlarına zarar vermesini engeller.

  • Göğüs ağrısı çektiğinizde 1 bardak zencefil çayı tüketin. Bu çay için yapmanız gerekenler 1 yemek kaşığı toz zencefili 1 bardak sıcak suya katıp 5 dakika kaynattıktan sonra süzmektir.
  • Kalp ve damar sağlığı için günlük olarak aç karnına az miktarda çiğ zencefil tüketebilirsiniz.

Kırmızı Biber

Kırmızıbiber, sağ göğüs ağrısını rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. İçinde bulunan yüksek oranda kapsaisin içeriği iltihap sökücü özellik göstermektedir. Bu şekilde kana giden kan akışını düzenleyerek kan dolaşımını canlandırır.

  • Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiberi 1 bardak süt veya meyve suyu içine ekleyin. Ardından ağrı gidinceye dek bunu için.
  • Doktorunuza danışarak kırmızıbiber takviyeleri de kullanabilirsiniz.
  • Bunun yanında yemeklerinizde doğal kırmızı biberi daha sık kullanabilirsiniz.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.