Tere Otunun Faydaları Ve Zararları
Tere otu, salata olarak kullanılabilen, yemeği yapılabilen, yağ yakan kilo vermeye yardımcı harika bir sebzedir. Tere otu vücuttaki yağları yakıp zayıflatır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanseri önler, kan yapar… Tere otunun bu faydalarının yanı sıra sağlık için çeşitli zararları da vardır.
Tere Otunun Zararları Nelerdir?
- Tere otu çok fazla tüketilmediği sürece zarar vermez. Fakat aşırı miktarda yenirse sindirim sisteminde ve idrar yollarında tahrişe yol açabilir.
- Tere otunda sülfürlü bileşenler mevcuttur. Bu yüzden gereğinden çok tüketilince gaz sorunu yaşanır.
- Tere otu potasyum bakımından zengin olduğu için böbrek hastaları tere otu tüketirken daha dikkatli olmalıdır.
- Hamilelikte tere otu yenir mi sorusuna gönül rahatlığıyla olumlu cevap verilemez. Çünkü hamilelikte tere otu yemenin zararları söz konusu olabilir. Hele gebeliğin ilk 16 haftası boyunca tere otundan uzak durmalıdır.
- Tere otunun acı bir aroması vardır. Ülser, gastrit ve bu gibi sindirim problemleriniz varsa tere otu şikayetlerinizi artırabilir. Daha önce mide kanamanız olduysa tere otu tüketmekten kaçınmalısınız.
- Tere otu kullanımı ölçülü olmazsa mideye kalıcı hasar verebilir, bağırsaklarda tahribata neden olabilir.
- Ülser ve hipertiroidi hastaları tere otu tüketmekten kaçınmalıdır. Bu sebzenin kontrolsüz tüketimi tiroid bezinde büyümeye sebebiyet verebilir. Ayrıca tere de yeşil yapraklı tüm sebzeler gibi iyice yıkanarak toz ve kirden güzelce arındırıldıktan sonra tüketilmelidir.
- Tere tansiyonun düşmesini sağlar ve bu yüzden tansiyon düşüklüğü olanların kararında tüketmeye özen göstermesi gerekir. Tansiyonu devamlı normalin altında seyredenler tere ile hazırlanan bitkisel kürleri uygulamadan önce mutlaka doktoruna sormalıdır.
- Tere guatrojenler içermektedir. Bu maddeler iyot emilimini azaltmaktadır. Abartılı tüketirse hipotiroidi meydana gelebilir. Hipotiroidi hastaları tere otu yememelidir. Gebelikte tere otu kullanmak sakıncalıdır zira hormonları etkileyebilir.
Tere Otunun Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalar sonucunda tere otunun bronşları, karaciğer ve böbrekleri çalıştırdığı saptanmıştır. Tere otu demir minerali bakımından iyi bir kaynaktır ve bu özelliğiyle kanı tazeler. Kanserden korunmada etkilidir. Grip tedavisinde faydalıdır. Kan şekerini düşürür. Kansızlığa iyi gelir. Acı tadıyla ve içerdiği maddelerle sindirim sistemini harekete geçirir, hazımsızlığı önler. İştahı açar. Bağırsaklardaki solucanları dışarı atar.
Diyetisyen Pınar Kural Enç anlatıyor;
- Tere otu zayıflamaya destek olur, yağ yakımını kolaylaştırır.
- A, B2, K,E ve PP vitaminlerinden zengin olan tere otu bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle A vitamini, antioksidan etkisiyle vücudu zararlı maddelerden temizler.
- Kadınlar günlük olarak ihtiyaç duydukları K vitaminini bu bitkiden alabilirler.
- Tere otunun ihtiva ettiği C vitamini de oldukça fazladır.
- Demir en çok hangi sebzede bulunur? diye sorsak birçok kişinin cevabı ‘ıspanak’ olur. Halbuki terenin demir oranı ıspanağa göre daha yüksektir.
- Balgam söktürücü etkisiyle kronik bronşitte ve çeşitli göğüs hastalıklarında iyileşme sürecini destekler. Göğüste daralma şikayetine iyi gelir. Öksürüğü dindirir.
- Kan şekerini düşürür, bağırsak solucanlarını, mikrop ve bakterileri yok eder.
- Tere otu bol miktarda iyot içermektedir. Öte yandan bu bitki manganez, bakır ve fosfor gibi madensel tuzlar da barındırmaktadır.
- Tere otu kabızlığı da tedavi etmektedir.