Haşimato Nedir?
Haşimato tiroidi olarak da bilinen Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroid bezini bir tehdit olarak algılayıp, saldırmasıyla hormon üretme kabiliyetini yok eden bir otoimmum hastalıktır. Bu hastalık tiroid hormonlarının yetersiz üretilmesine yol açar. Daha sonra beyindeki hipofiz bezi, tiroid bezinin az hormon ürettiğini farkedip, TSH hormonu salgılar ve tiroid bezinin büyümesine sebep olur. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu haşimato için, troid hastalıkları için bu makalemizde tarifi vereceğimiz yoğurt otu kürünü tavsiye ediyor, yoğurt otu kullananların yorumları olumlu yönde olmuş, haşimatoya bu kürle şifa bulmuşlardır.
Tiroid hormonları, metabolizmayı, vücut ısısını dengelemeye, kas güçlerini düzenlemeye ve vücutta daha birçok fonksiyona yardımcı olur. Bu nedenle, tiroid bezinin düzensiz çalışması, vücutta dengesizliklere yol açabilir.
Bu otoimmun hastalığına neyin sebep olduğu bilinmemektedir fakat genetik faktörlerin bulunduğu tahmin edilmektedir. Genleriniz, yüksek bir risk faktörü oluşturabilir. Eğer ailenizde herhangi birinde bu otoimmun hastalığı var ise, sizde de olma ihtimali yüksektir. Vücutta fazla iyot bulunması da bu durumu tetikleyebilir. Bu nedenle, ailesinde bu hastalık geçmişi bulunanların, daha az iyot yemek önerilir.
Haşimato hastalığı, radyasyon maruziyeti sonucunda da sıklıkla oluşabilir. Lösemi ve diğer kanser türleri için radyasyon tedavisi görmüş insanlarda bu hastalığın ve graves hastalığı, tip 1 şeker hastalığı, deri veremi, eklem iltihabı ve addison hastalığı oluşma riski daha fazladır.
Haşimato Belirtileri
Haşimato hastalığının en yaygın belirtileri aşağıda sıralanmıştır.
- Yorgunluk, halsizlik
- Depresyon ve kaygı
- Kilo almak
- Kısırlık
- Başkalarının hissetmediği zamanlarda üşüme hissi
- Kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları
- Kas ağrıları ve hassasiyet
- Şişmiş yüz, gözler ve karın
- Eklemlerde sertlik ve şişme
- Uykulu olma veya halsizlik hissetmek
- Hafif kilo artışı
- Kabızlık
- Kuru, soluk cilt
- Şişmiş yüz
- Zayıf ve kırılgan tırnaklar
- Seyrekleşen saç
- Boğuk ses
- Alt vücut kas zayıflığı
- Soğuğa duyarlılık artışı
- Düzensiz veya ağır adetler
- Doğurganlık sorunları
- Büyümüş tiroid veya guatr
- Eklem veya kas ağrısı
- Unutkanlık ve öğrenmede zorluk
- Birçok ilaca karşı duyarlılığın artması
- Saç dökülmesi, saç dokusunda değişiklikler veya saç inceltmesi
- Cildin çatlaması
- Nefes darlığı
- Sık idrara çıkma ve aşırı susama
- Cinsel istekte azalma
- Bağışıklık fonksiyonlarının düşük olması nedeniyle daha sık soğuk algınlığı, enfeksiyon veya hastalık
Haşimato Neden Olur?
- Genetik
- Yetersiz beslenme
- Hormonal dengesizlik
- Otoimmün hastalık reaksiyonları
- Sızıntılı bağırsak sendromu ve sindirim sistemi problemleri
- Gluten ve süt gibi yaygın allerjen ve iltihap yapıcı gıdalar
- Tahıl gibi çok yaygın olarak tüketilen gıdalara vücudun duyarlılığı
- Duygusal stres
Haşimato Hastalığının Tedavisi
Haşimato hastalığı teşhisi koyulduysa, tiroid hormonu yetersizliği nedeniyle oluşacak belirtilere karşı ilaç tedavisi görmeniz gerkecektir. Genellikle, geri kalan hayatınız boyunca, levothyroxine ilacından her gün 1 tablet kullanacaksınız. Levothyroxine, sentetik bir hormondur ve vücudunuzda salgılanamayan, thyroxine hormonunun yerine geçer. Yaklaşık 12 ayda bir olmak üzere TSH seviyeleriniz kontrol edilip, gerekli dozaj düzenlemelerini doktorunuz yapacaktır.
Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Haşimato Bitkisel Tedavisi
Malzemeler
- 1 tutam (5-6 gram) yoğurt otu
- 1 su bardağı klorsuz su (marketten alacağınız pet şişe su da olur)
Hazırlanışı: 1 bardak su ile 1 tutam yoğurt otu birlikte kaynatılır. Yaklaşık 5 dakika kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır ve ılımaya bırakılır. Ilındıktan sonra süzerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Süzülüp hazırlanmış yoğurt otu çayının ilk olarak bir kısmını gargara yaparak uygulayın. Kalan kısmı ise için. Bu uygulama şekli ile her akşam olmak üzere 1 ay boyunca bu kürü devam ettirin.
Haşimato Hastalığını Karşı Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Deve Dikeni Tohumu Çayı
Bu bitki, çay haline getirildiğinde çok güçlü toksin arındırıcı özelliklere sahiptir. Toksinlerden arınabilmek için günde 1 bardak bu çaydan içebilirsiniz. Bu bitki, safra sıvısının çözünebilirliğini arttırarak, safra kesesinde kolestrol konsantrasyonunu ciddi oranda düşürür. Güçlü antioksidan özellikleri vardır ve toksinlerden arınmayı destekleyerek, haşimato hastalığı tedavisine yardımcı olur. Ayrıca iltihap önleyici özellikleri sayesinde protein sentezine yardımcı olarak, hasar görmüş karaciğer hücrelerini yeniler.
Hindistan Cevizi Yağı
2010 yılında yayınlanan bir araştırmada, hindistan cevizi yağının çok ciddi iltihap önleyici ve ağrı kesici özellikleri olduğu belirtilmiştir. Bu özellikleri de, hindistan cevizi yağını haşimato hastalığı, ülseratif kolit, crohn hastalığı ve spondilit gibi otoimmun hastalıklarına karşı çok etkili yapmaktadır.
Hindistan cevizi yağı ayrıca laurik asit içerir ve bu da iltihap önleyicidir ve bakteri birikimini önleyerek hastalıkları önler. Ayrıca, hindistan cevizi yağı, içerdiği yağ asitleri sayesinde, haşimato hastalığının tiroid bezlerini etkilemesini önleyerek, metabolizmayı hızlandırır. Günde 2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı tüketerek, iltihaplı hastalıklardan kurtulabilirsiniz. Günde en az 2-3 yemek kaşığı katı haldeki hindistan cevizi yağından tüketmek, hipotiroid ve haşimato hastalığıyla mücadeleye faydalıdır. Bunlara ek olarak, sorunlu bölgelere, ılık hindistan cevizi yağı ile günde 2-3 defa masaj yapmak nemliliği arttıracak ve katılığı azaltacaktır. Bu masaj sonrasında sıcak kompres uygulayarak, etkileri arttırabilirsiniz.
Reishi Mantarı Özü: Günde 1 gram kadar tüketin. Bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendirmede çok faydalıdır ve haşimato hastalığını iyileştirebilir.
Egzersiz: Her gün egzersiz yapmak çok önemlidir. Egzersiz yapmak, daha sıcak hhissetmenize yardımcı olur ve stresi azaltır. Ayrıca, tiroid bezini güçlendirir.
Haşimato Hastalığını İçin Uzak Durulması Gereken Gıdalar
- Süt ürünleri: Süt, peynir, yoğurt, tereyağı, margarin
- Çoklu doymamış bitkisel yağlar, margarin, katı bitkisel/nebati yağ, kısmen hidrojene edilmiş yağlar ve trans yağ asitleri içerebilen tüm gıdalar (kızartılmış gıdalar gibi)
- Yumurta
- Gluten: Buğday, yulaf, çavdar ve arpa genellikle ekmek, makarna ve tahıllarda bulunur
- Domates, domates sosu ve domates içeren herhangi bir şey
- Kurutulmuş meyveler
- Pirinç, Mısır, Patates
- Alkol
- Kahve, siyah çay ve soda: Kafeinli ve kafeinsiz
- Meyve suları
- İyotlu sofra tuzu
- Şeker, Doğal ve Yapay Tatlandırıcılar: agav ve bal dahil
- Soya veya soya içeren ürünler: soya sütü ve tofu dahil
- Yer fıstığı: yer fıstığı yağı dahil
- Sığır, domuz, kabuklu deniz ürünleri, domuz pastırması, konserve et ve sosis
Hashimoto Hastalığı Olanların Yiyebileceği Gıdalar
- Bitkisel Çaylar ve kafeinsiz yeşil çaylar
- Taze Meyve ve Sebzeler (organik olarak yetiştirilen)
- Zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar ve deniz tuzu
- Bezelye
- Fasulye türleri
- Balık
- Orta miktarda tatlı patates
- Orta miktarda tavuk, hindi pastırması, hindi sosis, yer fıstığı ve kuzu eti
- Orta miktarda sızma zeytin ve hindistan cevizi yağı
- Şekersiz badem sütü
- Kaju, badem, macadami, ceviz ve ayçiçeği çekirdeği
Slm arkadaşlar çok şükür benim geçti ama inanın yeniden doğmuş gibiyim yolla yörüyüş bile bozuyor çok tşk ederim sina baharat recep ergun beye