Helicobacter pylori nedir tedavisi ne kadar sürer?
Helicobacter pylori nedir kısaca Helicobacter pylori (H. pylori) bir bakteri türüdür. Helicobacter pylori mikrobu vücudunuza girebilir ve sindirim sisteminde yaşayabilir. Uzun yıllar sonra, midenizin yüzeyinde veya ince bağırsağınızın üst kısmında ülser adı verilen yaralara neden olabilirler. Bazı insanlar için bu enfeksiyon mide kanserine neden olabilir.
H. pylori enfeksiyonu yaygındır. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısında vardır. Çoğu insan için ülsere veya başka semptomlara neden olmaz. Mide problemleriniz varsa, mikropları öldürebilen ve yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek ilaçlar ve tedavisi bulunmaktadır. Makalemizde Helicobacter pylori nedir tedavisi ne kadar sürer ve hangi ilaçlar kullanılır, ülser ve mide kanserine sebep olur mu konularını bulabilirsiniz.
Helicobacter pylori nedir bulaşıcı mıdır? Nasıl bulaşır ve hasta eder?
Yıllardır, doktorlar insanların stres, baharatlı gıdalar, sigara, ya da diğer yaşam tarzı alışkanlıkları sebebi ile ülser olduğunu düşünürdü. Ancak bilim adamları 1982’de H. pylori’yi keşfettiklerinde, bu mikropların çoğunun mide ülserine neden olduğunu buldular.
H. pylori vücuda girdikten sonra, genellikle vücudun yiyecek sindirmek için kullandığı asitten midenizi koruyan mide yüzeyine saldırır. Bakterilerden yeterince hasar gören mide yüzeyinden asit geçebilir ve bu da ülserlere neden olur. Bunlar kanamaya neden olabilir, enfeksiyonlara neden olabilir veya yiyeceklerin sindirim kanalından geçmesini önleyebilir.
h.pylori bulaşıcı mıdır?
H. pylori’yi yiyecek, su veya mutfak gereçlerinden alabilirsiniz. Temiz su veya iyi kanalizasyon sistemlerinden yoksun ülkelerde veya topluluklarda H. pylori daha yaygındır. Ayrıca bulaşıcı olduğundan enfekte olan kişilerin tükürük veya diğer vücut sıvıları ile temas yoluyla bakteriyi alabilirsiniz.
Helicobacter pylori belirtileri
Birçok kişi çocukluk döneminde H. pylori alır, ancak yetişkinler de alabilir. Belirtiler başlamadan önce mikroplar vücutta belirti göstermeden yıllarca yaşar, ayrıca bu mikroba sahip olan çoğu insan ülser almaz. Doktorlar, enfeksiyondan sonra neden sadece bazı insanların ülser olduğundan emin değildirler.
Helicobacter pylori nasıl ülser yapar
Ülser olunduğunda, karnınızda donuk veya yanan bir ağrı hissedebilirsiniz. Gelip gidebilir, ancak miden boş olduğu, öğün araları veya gecenin bir yarısı en çok hissedilen zamanlardır. Birkaç dakika veya saatlerce sürebilir. Hasta yemek yedikten, süt içtikten veya bir antasit kullandıktan sonra semptomları hafifliyerek iyi hissedebilir.
Ülserin belirtileri şunlardır:
- Şişkinlik
- Geğirme
- Açlık hissetmeme
- Bulantı
- Kusma
- Nedensiz kilo kaybı
Ülser, sağlığınız için tehlikeli olabilecek şekilde midenizde veya bağırsaklarınızda kanama yapabilir. Aşağıdaki ülser belirtileri herhangi birine sahipseniz hemen tıbbi yardım alın:
- Kanlı, koyu kırmızı veya siyah dışkı
- Nefes almada zorluk
- Baş dönmesi veya bayılma
- Nedensiz çok yorgun hissetme
- Soluk ten rengi
- Kan veya kahve telvesi gibi görünen kusmuk
- Şiddetli, keskin mide ağrısı
Yaygın olmasada H. pylori enfeksiyonu mide kanserine neden olabilir. Hastalığın ilk başta mide ekşimesi gibi birkaç belirtisi vardır. Zamanla, fark edebilirsiniz:
- Karın ağrısı veya şişme
- Bulantı
- Aç hissetmeme
- Kusma
- Nedensiz kilo kaybı
Helicobacter pylori tanısı
Eğer ülser belirtileri yoksa, doktorunuz muhtemelen H. pylori testi istemez. Ayrıca başka bir durumda steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlarda mide yüzeyine zarar verebilir, bu nedenle semptomlarınıza neyin neden olduğunu bulmak önemlidir, böylece doğru tedavi uygulanabilir.
Tedaviye başlamak için, doktorunuz tıbbi geçmişinizi, semptomlarınızı ve kullandığınız ilaçlar hakkında sizden bilgi alacaktır. Sonra şişme, hassasiyet veya ağrı kontrolü için muayene edecektir. Ayrıca şu testleri isteyebilir;
Helikobakter pilori kan testi : Enfeksiyon olup olmadığını öğrenmek için kan ve dışkı testleri
Helikobakter pilori nefens testi : Diğer adıyla üre nefes testi. Hastaya üre adı verilen bir maddeye sahip özel bir sıvı içirilir. Laboratuarda bir torbaya nefes üflenir. H. pylori varsa, bakteriler üreyi karbon dioksite dönüştürür ve laboratuar testleri nefesteki gazın normal seviyelerinden daha yüksek olduğunu gösterir.
Doktorunuz Ülsere daha yakından bakmak için aşağıdaki tesleri kullanabilir :
- Üst gastrointestinal endoskopi.
- Üst GI testleri
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
Eğer H. pylori varsa, doktorunuz mide kanseri için test isteyebilir. Buna şu testler dahildir:
- Fizik muayene
- Kan testleri (kanayan bir tümör varsa anemiyi kontrol etmek için)
- Dışkı gizli kan testi
- Endoskopi
- Biyopsi, kanser belirtileri aramak için endoskopi sırasında midenizden küçük bir doku parçası alınır
- CT taraması veya Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)
Helicobacter pylori nedir tedavisi ne kadar sürer
H. pylori’nin neden olduğu ülserleriniz varsa, mikropları öldürmek, mide yüzeyini iyileştirmek ve yaraların tekrar oluşmasını önlemek için tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Genellikle tedavi 1 ila 2 hafta sürer.
H. pylori’nin neden olduğu çoğu ülser, tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra iyileşir. Bu arada ağrı kesici ilaçlar mide yüzeyine zarar verebilir. Ağrı kesici ihtiyacınız varsa, doktorunuzun tavsiye ettiği bir ağrı kesiciyi kullanın.
Helicobacter pylori tedavisi ilaçları
Doktorunuzun vermediği hiç bir ilacı kullanmayın, mutlaka ilaçlarınızı doktor kontrolünde alın. Doktorunuz muhtemelen birkaç farklı ilaç önerebilir;
Amoksisilin, klaritromisin (Biaxin), metronidazol (Flagyl), tetrasiklin (Sumisin) veya tinidazol (Tindamax) gibi vücudunuzdaki bakterileri öldürmek için antibiyotikler.
Proton pompa inhibitörleri midenizdeki asit miktarını bloke ederek azaltan ilaçlar. Bunlar arasında dexlansoprazol (Dexilant), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), pantoprazol (Protonix) veya rabeprazol (Aciphex) bulunur.
Bizmut subsalisilat, aynı zamanda H. pylori’yi antibiyotiklerinizle birlikte öldürmeye yardımcı olabilir
Kimyasal histamin bloke ilaçlar. Bunlar simetidin (Tagamet), famotidin (Fluxid, Pepcid), nizatidin (Axid) veya ranitidin (Zantac) ‘ dir.
Tedavinizde, birkaç hafta boyunca günde 14 veya daha fazla hap alacağınız anlamına gelebilir, bu da çok fazla ilaç gibi görünüyor. Ancak, doktorunuzun öngördüğü her şeyi almak ve talimatlarını takip etmek gerçekten önemlidir. Antibiyotikleri doğru şekilde almazsanız, vücudunuzdaki bakteriler onlara karşı dirençli hale gelebilir, bu da enfeksiyonları tedavi etmeyi zorlaştırır.
Helicobacter pylori tedavisi ilaçları kullanımı ve yan etkileri
İlaçlarınız sizi rahatsız ediyorsa, tedavi seçenekleriniz ve yan etkileri nasıl idare edebileceğiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Tedavinizi bitirdikten yaklaşık 1-2 hafta sonra, doktorunuz enfeksiyonun tamamen bittiğinden emin olmak için tekrar nefes veya dışkı testi isteyebilir.
Helicobacter pylori mikrobundan korunma yolları
H. pylori enfeksiyonundan kendinizi koruyabilirsiniz:
- Tuvaletten sonra, yemekten yaparken ve yemeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
- Çocuklarınıza aynı şeyleri öğretin.
- Temiz olmayan yiyecek veya sulardan kaçının.
- İyice pişirilmemiş bir şeyi yemeyin.
- Ellerini yıkamamış insanlar tarafından sunulan yiyeceklerden kaçının.
Stres, baharatlı gıdalar, alkol ve sigara ülserlere neden olmasa da, hızlı bir şekilde iyileşmesini önleyebilir veya ağrınızı daha da kötüleştirebilirler. Stresinizi yönetmenin yolları hakkında doktorunuzla konuşun, eğer sigara içiyorsanız, bırakmak için yardım alın.
Mide rahatsızlıkları ile ilgili diğer makalelerimiz :
Pangastrit Nedir Belirtileri Nelerdir | Pangastrit Tedavisi Ne Kadar Sürer
Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir Hamilelikte mide yanması tedavisi
Gastrit Nedir Gastrit Belirtileri Nelerdir Gastrit Tedavisi Nasıl Olur
Reflü Nedir Belirtileri Nelerdir Nasıl Geçer | Reflü Yastığı Nasıl Kullanılır