Hemorajik Kist Nasıl Nerede Olur Anlaşılır Gebeliğe Engel mi

Hemorajik Kist Nedir Belirtileri Nedenleri Bitkisel Tedavisi

1 2.666

Hemorajik Kist Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Kadın vücudunda yumurtalıklarda oluşan içi sıvı dolu kesecikler yumurtalık kisti olarak adlandırılmaktadır. Bu kistlerin birçok çeşidi olmakla birlikte en yaygın görüleni hemorajik kistidir. Hemorajik kisti; yumurtlama döneminde yumurtalık içindeki korpus luteum veya folikül kisti içinde yaşanan kanama sebepli oluşmaktadır. Daha çok sağ veya sol yumurtalıklarda oluşan bu kistler nadiren iki yumurtalıkta da meydana gelebilir.

Hemorajik Kist Nedir?

Kan kisti olarak da adlandırılan hemorajik kisti; kendi içinde kanama olan bir yumurtalık kisti türüdür. Bu kist genel olarak üzüm tanesi ila bezelye tanesi boyutunda olmaktadır.

Hemorajik Kist Tehlikeli Midir?

Hemorajik kistler; tedavi gerektirmeksizin zamanla yok olabilen kistlerdir. Hatta çoğu hemorajik kisti belirtiye de sebep olmadığından kendi kendine geçmektedir. Ancak bu her hemorajik kistinin zararsız olduğunu da göstermez. Yırtılma, burkulma ve patlama gibi sonuçlara yol açan türleri de olabilmektedir. Ayrıca bazı hemorajik kist türleri şiddetli belirtilere de yol açabilmektedir. Hemorajik kistinin büyüklüğü, meydana geldiği yer riski hakkında yardımcıdır

Hemorajik Kist Gebeliğe Engel mi?

Kadın Doğum Uzmanı Tolga Taşçı’nın cevabı: Hemorajik kist geçici bir kistik oluşumdur, gebeliğe engel oluşturmaz ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Tek problem bu kistin diğer kistlerle karıştırılmasıdır. Bunun için bir ya da iki adet döneminden sonra tekrar ultrasonografik muayene yapılması gerekebilmektedir.

Dr. Zeki Salar’ın cevabı: Hemorajik kisti; hormon üretiminde artışa sebep olduğundan gebeliği engelleyebilir.

Hemorajik Kist Belirtileri

Hemorojik kisti; genel itibari ile zararsız ve küçük olduğunda çoğu zaman belirtiye sebep olmamaktadır. Olduğunda ise bu belirtiler kişide yumurtalık kisti olup olmadığını direkt olarak göstermez. Hemorajik kisti durumunda yaşanabilecek belirtiler şunlardır:

  • Cinsel ilişki esnasında ağrı,
  • Kasıklarda ağrı,
  • Karında şişlik,
  • Düzensiz adet ,
  • Adet döneminde normalin aksine daha az ya da çok kanama olması,
  • Mide bulantısı
  • Kusma,
  • Bağırsak hareketlerinde gecikmeler,
  • Mesaneyi tamamen boşaltamama hissi,
  • Hormonal anormallikler,
  • Bel ve rahim bölgesinde sürekli ağrı,
  • Bağırsaklar üzerinde basınç hissi,
  • Göğüs hassasiyeti ve bulantı dahil olmak üzere bazı gebelik belirtileri,
  • Alt mide bölgesinde şişlik,
  • Karın ağrıları,
  • Ara kanamalar,
  • Alt sırt ve iç uyluk ağrıları.

Hemorajik Kist İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hemorajik kist için İç Hastalıkları (Dahiliye) doktoruna gidilir.

Hemorajik Kistlerin Tedavisi

Hemorajik kist için uygulanacak tedavi farklı birçok değerlendirme yapılarak seçilmektedir. Tedavi seçiminde; hastanın menopozda olup olmadığı, hastanı yağı, kistin boyutu ve görünümü önemlidir. Hemorajik kistler; çoğunlukla tedavi gerektirmeksizin iyileşen kistlerdir. Bunun sebebi ise bu kistlerin adetle vücuttan atılmasıdır. Bu yüzden ameliyat gerektirmemektedir. Eğer hemorajik kist kendi çevresinde dönmüşse, kişide yoğun kasık ağrılarına yol açıyorsa ve doktor kanserden şüphelenmişse Laparoskopi ile alınmaktadır. Hemorajik kisti kişide herhangi bir ağrıya sebep olmuyorsa ilaç kullanımına gerek yoktur. Ancak kistin kendiliğinden iyileşmediği durumlarda kısa süreli ilaç tedavileri uygulanabilmektedir.

Doğum Kontrol Hapları

Hemorojik kisti belirtilere sebep olmadığı ve boyut olarak küçük olduğu durumlarda uygulanacak ilk tedavi ilaç tedavisidir. Bu amaçla; yumurtlamayı düzenlemek ve yumurtalıklarda yeni kist oluşumunu önlemek için yaygın olarak doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Ancak bu tür yumurtlamayı durduran ilaç kullanımı kişinin tedavi süresince gebe kalmasını önlemektedir.

Ameliyat

Eğer hemorajik kisti sürekli olarak büyüme gösteriyor, kişide çok fazla ağrı yapıyor, doktor kötü huylu olmasından şüpheleniyor ve eğer adet düzeni bozuluyorsa ameliyat gerekli olmaktadır. Çok az ihtimali de olsa hemorajik kistlerin yırtılma ve patlama gibi durumlarda da ameliyat gerekli olmaktadır. Bunun için ise genellikle laparoskopi isimli iki küçük delik ile ameliyat yapılmaktadır. Bu ameliyat yöntemi anahtar deliği cerrahisi olarak da bilinmektedir. Bu işlem sonrasında hasta aynı gün hastaneden taburcu olmaktadır ve iyileşme süresi hızlıdır.

Hemorajik kist çok nadir açık ameliyat gerektirir, çoğunlukla laparoskopik teknik kullanılır. Bu tekniğin kullanılmasında sebep az riskli olması ve iyileşme süresinin kısa olmasıdır. Nadir de olsa başvurulan açık ameliyat; kistin patlaması durumunda başvurulmaktadır. Kistin yumurtalıklara zarar verdiği durumlarda ise yumurtalığın tamamının alınması gerekebilir. En son çare olarak başvurulan bu yöntem; annenin bir daha gebe kalmasını engellemektedir.

Hemorajik Kist Bitkisel Tedavisi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlunun kist tedavisi için kullandığı bitkisel yöntem çok etkilidir.İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun soğan kürü tarifi:

1 tane soğanın kabuklarını soyun ve ardından dörde kesin. Sonrasında bu dörde böldüğünüz dilimleri 2 su bardağı suyun içine katın. 5 dakika kaynatın. Hazırladığınız bu soğan suyunu 15 gün öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 su bardağı olarak tüketin. 15 gün sonrasında kürü kullanmayı bırakın. Bu kürün kullanılması için en uygun zaman adet bitiminden 7 gün sonradır.

1 yorum
  1. Muttalip diyor

    Selamünaleyküm benim başımın sol tarafında kist var bunun için ne yapabilirim bazen başım çok ağrıyor sol tarafı sancı vuruyor beni mahvediyor ne yapabilirim Bana yardımcı olabilir misiniz Saygılarımla

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.