Hepatosteatoz (Karaciğer Yağlanması) Nedir ?
Karaciğer yağlanmasının diğer adı hepatosteatozdır. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde yağ birikimi demektir. Karaciğer insan vücudundaki en büyük organdır. Önemli görevleri arasında besin sindirimi, enerji depolamak, kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenlemek, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamak ve hastalık ve enfeksiyonlarla savaşmak bulunur.Normalde karaciğerde yağ olması normaldir ancak bu oran %5 ila %10’dan yüksekse(kişinin vücut yapısına göre oran değişebilir) bu durum karaciğer yağlanması olarak adlandırılır.
Yağ, vücudun işleyebileceği yağ miktarını aşması ve yağ tüketiminde bulunan besinlerin alışkanlıkla tüketilmesi sonucu karaciğerde birikmektedir. Karaciğerdeki yağ birikmesi, iltihap ve yaralanmaya neden olabilecek daha fazla hasara karşı karaciğerin hassas olmasına neden olur.
İki tip yağlı karaciğer hastalığı vardır: alkol kaynaklı ve alkol sebepli olmayan. Alkol kaynaklı yağlı karaciğerin temel etmeni aşırı alkol tüketimidir.
Hepatosteatoz (Karaciğer Yağlanması) Belirtileri Nelerdir?
Hepatosteatoz olarak da bilinen karaciğerde yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır.
Karaciğer yağlanması belirtileri şunlardır:
- Yorgunluk ve halsizlik
- Cilt ve gözlerin sararması
- Mide bulantısı
- Karın şişliği ve ağrı
- İştah kaybı
- Unutkanlık
- Göğüs kafesi altında ağrı
- Ağızda kuruluk
- Ateş
- Kusma
- Bacak ve ayaklarda şişlik
- Kafa karışıklığı, odaklanma zorluğu, hafıza kaybı ve halüsinasyonlar
- Ciltte kaşıntı
- Ciltte kolayca kanama ve morarma
Grade 1 Hepatosteatoz Ve Grade 2 Hepatosteatoz Nedir?
Grade 1 hepatosteatoz görülmesi halinde karaciğerde oluşan yağlanmanın 1. dereceden olduğu anlamına gelir. Grade 1 hepatosteatoz her zaman kötü bir anlama gelmez. Grade 1 hepatosteatoz karaciğer büyümesine neden olabilir ancak ölümcül bir hastalık teşkil etmez. Grade 2 Hepatosteatoz ise orta dereceli karaciğer yağlanması demektir.
Hepatosteatoz (Karaciğer Yağlanması) Nedenleri Nelerdir?
- Karaciğerdeki yağlanmanın en büyük sebebi alkol tüketimidir.
- Diğer yaygın bir sebep ise obezitedir. Yüksek yağ ile beslenmek, hareketsiz bir yaşam tarzı ve spor yapmamak da riski arttıran faktörlerdir.
- Diyabet, yüksek tansiyon, insülin direnci, hiperlipidemi (kandaki yüksek yağ seviyeleri) ve hızlı kilo kaybı da bu karaciğer rahatsızlığına neden olabilir.
- Bazı kişilerde mide baypas ameliyatı geçirmenin de karaciğerde yağlanmaya neden olduğu bulunmuştur.
- Uzun süreler yetersiz beslenme ve aç kalmak da bu hastalığa katkıda bulunan faktörler arasındadır.
- Belirli ilaç türlerinin (tetrasiklin ve kortikosteroidler gibi) uzun süreli kullanımı da bu duruma neden olabilir.
- Romatoid artrit ve anti-retroviral tedavi için immünsüpresif ilaçların kullanımı da karaciğerde yağlanmaya yol açabilir.
- PCOS, hipotiroidizm ve yüksek kolesterol düzeyleri gibi sağlık problemleri de olası karaciğerde yağlanma nedenleri arasındadır.
- HIV, hepatit C ve iltihabi bağırsak hastalığı olanlar, karaciğerde yağlanma olasılığını arttırmıştır.
- Gebelik döneminde akut karaciğer yağlanması gelişebilir ve bu hem anne hem de fetusu etkileyebilecek ciddi bir durumdur.
Hepatosteatoz (Karaciğer Yağlanması) Kimlerde Görülür, Risk Faktörleri Nelerdir?
Araştırmacılar, alkol sebepli olmayan karaciğer yağlanmasının sebebini tam olarak bilememektedir. Ancak şu tip kişilerde karaciğer yağlanma görülme ihtimali yüksektir:
- Kişide Tip 2 diyabet ve prediyabet varsa (Tip 2 diyabetli kişilerin % 40 ila %80’inde karaciğer yağlanma problemi vardır)
- Kişi obezse.(Obezite açık bir risk faktörüdür. Obezite olanların yaklaşık %70’inde karaciğer yağlanması varken, normal kilolu olanların %10 ila %15’inde karaciğer yağlanması görülüyor.)
- Orta yaş ve üstü ise
- Hispanik, İspanyol olmayan beyazlar. (Afrika kökenli Amerikalılarda daha az yaygındır.)
- Kolesterol ve trigliseritler gibi kanda yüksek seviyelerde yağ olan kişilerde
- Yüksek tansiyon
- Kortikosteroidler ve bazı kanser ilaçları kullanan kişilerde
- Metabolik sendrom dahil olmak üzere belirli metabolik bozuklukları olan kişilerde
- Hızlı kilo veren kişilerde
- Hepatit C gibi belirli enfeksiyonları yaşayan kişilerde
- Bazı toksinlere maruz kalan kişilerde
Hepatosteatoz (Karaciğer Yağlanması) Tedavisi
Günümüzde karaciğer yağlanması için herhangi bir tedavi bulunmamaktadır. Doktorunuz, daha fazla ve geri dönüşü olmayan hasarı önlemek için karaciğerdeki yağ miktarını azaltmak için gerekli adımları önerecektir. Alkol sebepli olmayan karaciğer yağlanması; alkolün neden olmadığı karaciğer hücrelerinde fazla yağ birikmesidir. Alkol sebepli olmayan karaciğer yağlanmasında takip edilmesi gereken öneriler şunlar olabilir:
- Kademeli kilo vermek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Kolesterol seviyesinin düşürülmesi
- Diyabet kontrolü
Hepatosteatoz (Karaciğer Yağlanması) Bitkisel Tedavisi
Elma Sirkesi
Elma sirkesi karaciğer yağlanması için en etkili yöntemlerdendir. Karaciğer etrafında biriken yağdan kurtulmaya yararken kilo vermeyi de kolaylaştırır. Dahası elma sirkesi karaciğer fonksiyonlarını geliştirirken iltihabı azaltır.
- 2 yemek kaşığı çiğ elma sirkesini 1 bardak ılık su içine koyun.
- Kişiye bağlı olarak içine biraz bal da ekleyebilirsiniz.
- Bu karışımı yemekten önce günde 2 kez için. (sabah akşam)
- Bu yöntemi birkaç hafta boyunca tekrarlayın.
Limon
Limon, karaciğerde glutatyon adı verilen enzimleri üretmeye yardımcı olan bir antioksidan olan yüksek miktarda C vitamini içerir. Diğer görevleri arasında glutatyon toksinleri nötralize etmesi ve vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Limon ayrıca zararlı asitlerin yıkanmasına yardımcı olduğu için vücudu alkalileştirir.
- 1 bardak su içine biraz limon suyunu sıkın. Birkaç hafta boyunca günde 2 veya 3 kez, özellikle sabahları bu suyu tüketin.