HGB (Hemoglobin) Nedir?
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir maddedir, bu madde sayesinde kanımız vücuda ihtiyacı olduğu oksijeni taşır. Hemoglobin düşüklüğü halsizlik ve nefes güçlüğü gibi belirtilere neden olan kansızlığa yol açar. İhtiyacınız olan hemoglobin miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak değişir.
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin eksikliği olursa vücuttaki diğer hücreler ihtiyaç duyduğu yeterli oksijen miktarını karşılayamaz. Organ hücreleri işlevlerini devam ettirmek için gerekli olan oksijen miktarını alamaz. Bu da temel olarak halsizlik ve bazen baygınlık gibi kansızlık belirtilerine neden olur.
HGB (Hemoglobin)Normal Değeri Nedir?
Normal hemoglobin değerleri erkeklerde 14.0 ila 17.5 gm/dL arasında; kadınlarda ise 12.3 ve 15.3 gm/Dl arasındadır.
HGB (Hemoglobin) Düşüklüğü Neden Olur?
- Demir eksikliği
- B12 Vitamini eksiliği
- Genetik anormallikler (anemi)
- Aşırı kan kaybı
- Karaciğer problemleri
- Hamilelik (hafif anemi)
- Ani kırmızı kan hücresi tahribatı
- Kronik kırmızı kan hücresi tahribatı
- İdrar yolları enfeksiyonları
HGB (Hemoglobin) Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
- Vücutta enerji kaybı, kolay ve sık yorulma
- Fiziksel zorlayıcı bir aktivite ya da egzersizde artan kalp ritmi
- Nefes darlığı, baş ağrısı
- Artan konsantrasyon güçlüğü
- Uyku güçlüğü, cilt solgunluğu, bacak krampları, baş dönmesi vb. de görülebilir.
- Buz ya da kil gibi yiyecek olmayan maddelere karşı tuhaf aşermeler
- Yüzde solgunluk
- Taşikardi
- İştah kaybı
- Bacaklarda karıncalanma
- Soğuk el ve ayaklar
- Hızlı ya da düzensiz kalp atışı
- Kırılgan tırnaklar
- Baş ağrısı
- Saç dökülmesi
- Yürürken nefes alamama
HGB (Hemoglobin) Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Demir Zengini Besinler Tüketin
Ulusal Kansızlığı Eylem Konseyi’ne göre, demir eksikliği düşük hemoglobin seviyesinin en yaygın nedenidir. Demir açısından zengin besinler; yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, pancar, tavuk karaciğeri, yumurta, elma, mandalina, karpuz, kabak çekirdeği, kuşkonmaz, kayısı, nar, kuru erik, badem ve kuru üzümdür. Bu besinleri bol bol tüketin.
Isırgan Çayı İçin
Isırgan demir, C vitamini, B vitaminleri bakımından zengin bir kaynak olan bir bitkidir ve hemoglobin düzeyinizi arttırmada anahtar rol oynar. Tüm yapmanız gereken 2 tatlı kaşığı kuru ısırgan yaprağını 1 bardak sıcak suya eklemek ve demlenmesi için 10 dakika beklemektir. Daha sonra süzün ve biraz bal ekleyin. Bunu günde 2 kez için.
Folik Asit Alımını Arttırın
Bir B vitamini kompleksi olan folik asit kırmızı kan hücresi üretiminde gereklidir ve folik asit eksikliği otomatik olarak düşük hemoglobin düzeyine yol açar. Folik asit zengini bazı besinler yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, muz, brüksellahanası, kurutulmuş taze fasulye, buğday tohumudur. Kırmızı pancar da vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırmak için tavsiye edilir.
Günde Bir Elma (veya nar) Doktoru Uzak Tutar
Elma demir bakımından ve diğer sağlık dostu bileşenler bakımından zengin olduğundan günde bir elma hemoglobini normal düzeyde tutar. Günde 1 elma yiyebilirsiniz ya da yarım bardak elma, yarım bardak pancar suyu şeklinde günde 2 kez içebilirsiniz. Bir tutam zencefil ya da limon suyuyla tatlandırabilirsiniz. Nar da kalsiyum, demir, lif ve protein bakımından zengindir. Besleyici değeri hemoglobini arttırmaya ve sağlıklı kan akışı sağlamaya yardım edebilir.
C Vitamini Alımını Arttırın
C vitamini vücutta demir emilimini kolaylaştırır. Şu meyve ve sebzeleri tüketerek kolayca C vitamini edinilebilir:
- Portakal
- Mango
- Mandalina
- Çilek
- Lahana
- Brokoli
- Biber
- Ispanak
Tam tahıllı beslenin
Tam tahıldan yapılan gevrekler, makarnalar ve ekmekler demirle zenginleştirilmiştir. Demir hemoglobin üretimindeki temel bileşendir. Bu yiyecekleri yemek demir seviyenizi ve bunun yanında hemoglobin seviyenizi de arttırabilir.
Beyaz ekmek, tahıl ve makarnalardan uzak durun.
Demiri engelleyen besinlerden kaçının. Bu besin maddeleri vücudun demir emilimini azaltabilir. Demir engelleyici besinler ve maddeler şunlardır:
- Maydanoz
- Kahve
- Süt
- Çay
- Kola
- Reçetesiz asit gidericiler
- Lif ve kalsiyum zengini besinler
- Bira ve şarap gibi alkoller
- Egzersiz