Hiperintens Nodüler Lezyon Nedir?

Hiperintens Nedir Hiperintens Lezyon Ne Anlama Gelir?

1 13.189

Hiperitens Nedir?

Hiperintens tıp dilinde aşırı yoğun anlamında kullanılır.Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden bir tanesidir. Manyetik rezonans yani MR ile görüntülemede rastlanan açık renkli ve parlak alanlara hiperintens denir. Alttaki görselde hiperintensin resmini görebilirsiniz.  İntens ingilizce bir kelimedir ve anlamı, koyu, yoğun, çarpıcı demektir. Hiperintens ise aşırı koyu, normalden daha koyu yahut hiper koyu anlamına gelir.

Hiperintens, MRI (EMAR) raporlarında görüntünün nasıl göründüğünü açıklamak için kullanılan bir terimdir. Çoğu MRG siyah, beyaz ve gri tonlardadır. Hiperintens, çevreleyen dokulardan daha açık renkte görünen bir alandır.

Hiperintens lezyonları; bazı özel manyetik rezonans görüntüleme (EMAR) taramalarında parlak beyaz noktalar olarak görülen hasar görmüş hücre dokularıdır. Bu noktalar; vücuttaki organlar, beyin ve omurilik boyunca oluşabilir. Genellikle kendi başlarına ağrı veya önemli sorunlara neden olmazlar. Öncelikli olarak, hiperintense neden olan tıbbi durumu teşhis etmek çok önemlidir. Bu tıbbi durumlar, yani hiperitense yol açan durumlar; Multipl skleroz (MS hastalığı), diyabet (şeker hastalığı) ve demans(bunama) gibi çok çeşitli otoimmün ve dejeneratif durumlar olabilir. Bazen bu hiperintens lezyonlar vücutta bir şeylerin yanlış gittiğine dair ilk işaret de olmaktadır.

Hiperintens Lezyon Nedenleri

Doktorlar ve bilim adamları hiperintens lezyonları yorumlamada kesin bir fikirde değildirler. Hiperintens lezyonları bazı önemli durumların bir işareti olabilirler de olmayabilirler de. Lezyonlar, daha büyük bir problemin ortaya çıkmasından uzun yıllar önce de ortaya çıkabilir. Yine de bu hiperintens lezyonlar genellikle hücre zedelenmesi veya bağışıklık sistemi hastalığının habercisidir.

Vücudun ana sinirleri etrafını çevreleyen koruyucu zarın zarar gördüğü bir hastalık olan Multipl Skleroz (MS hastalığı), özellikle omurilikte oluşan hiperitens lezyonlar için en yaygın nedenlerden biridir. EMAR raporunda görülen, beynin belirli bölgelerindeki lezyonlar demans hastalığının (bunama) bir belirtisi olabilir ancak bu hastalık genellikle yaşlı insanlarda görülür. Tip II Diyabet ve İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) ve ilgili Edinilmiş Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromu (AIDS)  karaciğer, kolon ve beyin üzerinde lekelere neden olabilir.

Hiperintens Görünümü Nasıldır?

Çoğu hiperintens lezyonları MRI taramasında parlak ve canlı noktalar şeklindedir. Bu noktoların hepsi yüzeyde görünmezdir, bu yüzden çoğu zaman ameliyat sırasında tespit edilemezler. Çoğu zaman röntgen bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarında da görülmezler. Radyologlar genellikle parıltılı görüntüleri sayesinde bu noktorları taramalarda fark etseler de bu noktalar çoğu zaman bir iğne ucu kadar küçüktürler.

Hiperintens Teşhisi

Hiperintens lezyon görüntüsü ortaya çıkaran MRI (EMAR) çekimi süreci genellikle T2 ağırlıklı MRI olarak adlandırılır. MRI’da vücuttaki tüm dokuların görüntülerini oluşturmak için iç içe manyetik dalgalar kullanılır ve bu yöntem yumuşak dokuların çevredeki alanlardan daha yüksek kontrastlı görünmesini sağlamak için kullanılmaktadır.

T2 ağırlıklı MRI görüntüleme iki tip özel ayar kullanır:eko zamanı ve tekrarlama süresi. Lezyonlar, doku, doku tipi ve serbest su havuzları için normalden daha fazla sıvı içerdiği alanları gösterir. Ayrıca, bir T2 MRI’dan elde edilen verilerin; serbest suyun vurgulanmadığı ve odak, doku içinde yüksek konsantrasyonlarda su üzerinde olacak şekilde ayarlanması da mümkündür. Bu durum FLAIR dizisi olarak bilinir.

Hiperintens Tedavi Seçenekleri

Hiperintens lezyonları tanımlamak, genellikle uygun tanı koyma koşullarında ilk adımdır; bu sürenin sonunda doktorlar uygun bir tedavi yöntemi planlayabilirler. Creutzfeldt-Jakob hastalığı gibi ileri derece bunamaya neden olan bazı durumlarda, EMAR testi hiperintens lezyonların varlığı doğru tanıya yardımcı olabilir. Eğer hiperintens lezyonlar çok küçük olup fark edilmezse, kişide tipik dejeneratif bunaklık gibi yanlış tanı konabilir. Hiperintens lezyonlar genellikle sinyal görevi görürler ve doktorların doğru testleri yapmaları ve doğru teşhis koyması konusunda yardımcıdır. Hiperintens tespiti durumunda, uygulanacak tedavi kişiden kişiye farklılık gösterir ve tedavi lezyonların nerede olduğuna ve tipine bağlıdır. Bu durumda hiperintens lezyonları erken fark edildiğinde hastalığın teşhisi ve bakımda büyük fayda sağlarlar.

1 yorum
  1. Burak diyor

    Merhabalar,
    Boşluktan vuran bel ağrısı için yakınımı MR’a götürdüğümde bir madde var:
    “TH10 vertebra koprusunda T1A ve T2A da hipointens sinyal değişikliği izlenmektedir. Bu lezyonda malign lezyon ve metastaz mevcuttur. Bu lezyonun kemik sintigrafisi ile kontrolü önerilir. (Th10 metastaz?). Kemik Sintigrafitisi ile kontrolü önerilir.” şeklinde not düşülmüş. Kemik sintigrafitisi için randevu aldık ama ilk etapta bunun anlamı nedir? Ne sebebiyet vermiştir?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.