Hipoekoik Lezyon Nedir?
Hipoekoik lezyon; vücudun herhangi bölgesinde görülen doku hasarıdır. Bu durum yapılan özel test ve mr’lar neticesinde uzman doktorlar tarafından teşhis edilebilir.
Hipoekoik lezyon çoğunlukla yetişkinlerde görülse de her yaş grubundaki insanı etkileyebilmektedir. Hipoekoik lezyon; çoğunlukla tiroid ve göğüs rahatsızlığı olan kişilerde yaşanmaktadır. Bu durumda tiroid bezlerinde şişlik ve lekeler oluşur.
Ultrason yapıldığında hipoekoik lezyonlar; çevresindeki dokulara oranla çok daha koyu renkte olup kendini belli etmektedir. Ultrason sonucu hipoekoik lezyon çıktığında; sebeplerin öğrenilmesi için ileri araştırma ve incelemelerin yapılması gereklidir. Bu lezyonlar; çoğunlukla tiroid ve göğüs bölgelerinde görülür. Ancak dalak, rahim ve karaciğerde de oluşabilmektedir. Görülen bu lezyonlar iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu da olabilmektedirler.
Hipoekoik Lezyon Sebepleri Nelerdir?
Hipoekoik lezyon; vücutta herhangi bir dokuda oluşan şişlik ve kitleler sonucu oluşan bir hastalıktır. Özellikle de kadınlarda görülen göğüs kanseri durumunda hipoekoik lezyon oluşma ihtimali de yüksektir. Doktorun kadın vücudunda sağ göğüs bölgesinde bir doku problemi olduğundan şüphelenmesi durumunda çeşitli testler yaparak uygun tedavi planı oluşturulur. Özetle kişi de doku hasarı olması durumuna hipoekoik lezyon da denilmektedir.
Hipoekoik lezyon insan vücudunun herhangi bir bölgesinde yaşanan doku hasarı olarak bilinmektedir ve çoğunlukla göğüs, karaciğer ve rahim bölgelerinde oluşur. Bu lezyonlar; iyi huylu olsa bile kötüye dönebilir. Bu sebeple kişide Hipoekoik lezyon tespit edilmesi halinde doktor takibi altında tutulması gereklidir.
Hipoekoik Solid Lezyon Nedir?
Çoğu hastalığın teşhisinde kullanılan Mr testleri hipoekoik lezyon durumunda da oldukça yardımcıdır. Hipoekoik solid lezyon; vücuttaki dokularda görülen kitle ve şişliklerdir. Sıklıkla kadınlara konulan göğüs kanseri tanısı sonucu hipoekoik solid lezyona rastlanmaktadır. Bu durumda çoğunlukla göğüste tümör olduğu sonucuna varılmaktadır.
Kadınlarda göğüs bölgesinde oluşan kitle ve şişlikler sonrasında birçok test yapılır. Eğer bu testler sonucu tümör görüldüyse hipoekoik solid lezyon durumundan şüphelenilir. Uzmanlar bu durumu “Sol-Sağ meme üstünde şu kadar cm hipoekoik solid lezyon izlenmiştir” şeklinde tanımlarlar.
Lezyon: Vücutta herhangi bir bölgede oluşan doku hasarı için kullanılan terimdir.
Yapılan birçok test sonucunda vücutta bir bölgede görülen doku hasarı durumunda hipoekoik solid lezyon olduğu sonucuna varılır. Bu lezyonlar genellikle rahim, göğüs, tiroid ve karaciğerde görülmekte olup kötü veya iyi huylu olmak üzere iki grupta incelenmektedir. İyi huylu çıkması durumunda herhangi bir tedavi uygulanmadığında kötü huyluya dönebilir. Bu sebepten ötürü; iyi huylu da olsa kötü huylu da olsa hipoekoik solid lezyon sonucunda mutlaka gerekli kontrol ve tedaviler uygulanmalıdır.
Makalemizde vücutta doku bozukluğu olması durumunda hipoekoik solid lezyon sonucuna varıldığını anlatmıştık. Yapılan bir takım test sonucu hipoekoik solid lezyon; tümörün habercisi olabilir. Rahim, akciğer, göğüs ve tiroid gibi vücutta çeşitli yerlerde oluşan bu tümörler iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu da olabilmektedirler. İyi huylu çıkan kistler tedavi uygulanmadığı zaman kötü huyla çevrileceğinden mutlaka doktor kontrolü ve uygun bir tedavi geciktirilmemelidir.
Hipoekoik Nodül Nedir?
Hipoekoik nodül; tiroid bezlerinde oluşan şişliklerdir. Genellikle yetişkinlerde görülen bu durum tiroid nodülü olarak da adlandırılmaktadır. Hipoekoik nodül nedir ve vücutta nerelerde görülmektedir makalemizde bu konular üzerinde durduk.
Hipoekoik Lezyon Vücutta Nerelerde Görülür?
Meme Lezyonları: Göğüste görülen hipoekoik lezyonlar; fibroadenom denilen iyi huylu tümör veya meme kisti olabilir. Ultrasonla incelendiğinde; göğüs ucunda koyuluk varsa ve lezyonlarda anormallik varsa doktorlar kanser olmasından şüphelenir.
Karaciğer Lezyonları: Karaciğer hücre adenomu veyahut hepatosellüler olarak da bilinen karaciğer hemanjiomları; iyi huylu tümörlerdir. Ancak yine de kansere dönüşmesini engellemek için tümörlerin cerrahi müdahaleyle alınması gerekebilir. Karaciğerde lezyon oluşumuna sebepler arasında; alkol tüketimi, obezite ve diyabet bulunur. Karaciğerdeki bu tür durumlar için bilgisayarlı tomografi taraması yapılmaktadır.
Prostat Lezyonlar: Yapılan testler sonucu vücutta prostat kanseri olması durumunda neredeyse her zaman hipoekoik lezyon görülür. Bu durumun teşhisi için; kan tesi, iğne biyopsisi ya da başka görüntüleme teknikleri ile kötü huylu hipoekoik lezyon tanısı konur. Bazı bakteri, mantar veya virüs kaynaklı enfeksiyonlar da yapılan testler sonucunda hipoekoik lezyonmuş gibi görülebilir.
Tiroid Lezyonlar: Tiroid lezyonları genellikle iyi huyludur ve çok yaygın olarak görülür. Tiroidleri az çalışan kişilerde şişlik meydana gelir ve bu bölgedeki hipoekoik lezyon guatr ya da başka bir enfeksiyon habercisi olabilir. Vücutta hashimato hastalığı ve otoimmün hastalıklar tiroidi etkileyebilmektedir. Bu durum için tedavi çoğu zaman çok kolaydır.
Böbrek Lezyonları: Böbreklerde de hipoekoik lezyonlar görülmekte olup diğer problemler gibi sıklıkla yaşanır. Bu her iki durumda karında ağroya yol açtığından tedavi uygulanması gerekebilmektedir.
Hipoekoik Nodül Kanser midir?
Hipoekoik nodül teşhisi konulan kişilerde akla gelen ilk korku kanser riskidir. Şöyle ki, bu nodülün kanserle ilişkili olması yalnızca uzmanlar tarafından yapılan tetkik ve testler sonucunda anlaşılır. Üzücüdür ki vücutta hipoekoik nodüller bazı zamanlarda tiroid kanseri durumunu göstermektedir. Tiroid nodülü oluşum sebebinin kanser olma ihtimali %10 ila %20 arasındadır. Burdan da anlaşılıyor ki kanser olma riski çok düşük olsa da vardır.
Bu durumda yapılan erken teşhis ve tedavi; kişinin iyileşme ihtimalini arttırır.
Hipoekoik lezyon; vücutta karanlık ortamda bulunduğundan yalnızca ultrason yardımıyla gözlemlenebilmektedir. Bu hastalık; vücutta herhangi bir bölgede yaşanabileceğinden her zaman kanser olmaz. Hipoekoik lezyon tanısı için kan testi,ileri radyolojik çalışmalar ve biyopsi yapılması gerekebilir. Bu tür oluşumlar genellikle kansersiz basit lezyonlardır.
Ultrason işlemi sırasında; teknisyen şüphelenilen bölgeye transduser olarak adlandırılan bir cihaz uygular. Bu cihaz bölgeye yüksek frekanslı ses dalgaları yayar, bu ses dalgaları bölgeye çarpıp geri dönler. Sonucunda ise ekran üzerinde beyaz ve siyah görüntüler oluşturur. Yansıması az olan bölgeler siyah renkte görülmekte olup hipoekoik nodül göstergeleridir.
Bu tür hipoekoik lezyonlar vücutta herhangi bir bölgede birçok nedenden ötürü oluşabilir. Doktor; ultrason görüntüsüne bakıp lezyonun tümör veya kist mi olduğuna karar verir. Ancak bu lezyonların genel görünümünden kötü mü yoksa iyi mi oldukları anlaşılmaz.
Eğer hipoekoik lezyon durumu kanser sebepliyse; radyoterapi ve kemoterapi gibi işlemlere başlanabilir.