İşeme Testi Nedir Üroflowmetre Testi Nasıl Yapılır?

Üroflowmetri Nedir Normal Değerleri Ne Kadar Nasıl Neden Yapılır?

0 28.303

Üroflowmetri Nedir? İşeme Testi Hakkındaki Tüm Sorular Ve Cevaplar

Üroflowmetri bir diğer deyişle işeme testi; idrarın kuvvetini ve akışını ölçen bir testtir. Bu test çoğunlukla idrar boşaltma güçlüğü çeken hastalarda uygulanan; idrar akış hızı ve süresini ölçen bir tanı yöntemidir. Testin yapılması için; mesane yeterince dolduğunda hastadan idrar yapılması istenir. Bu sırada da idrar akım ölçümü bilgisayarlı bir sistem yardımıcıyla gerçekleştirilir.

Üroflowmetri testinde, idrar miktarı da ölçülür. Bu test; birçok hastalığın teşhisinde ve uygun tedavi planı hazırlanmasında kullanılmaktadır.

Üroflowmetri Testi Nasıl Yapılır?

Üroflowmetri testi, idrar yapılırken idrar akış hızı ve kuvvetini ölçmeye yarar. Çoğunlukla idrara çıkarken ağrı ve idrar kaçırma gibi şikayetler sonucunca yapılan bu testte mesane çalışma fonksiyonu ölçülür.

Bu test yapılmadan önce hastanın mesanesinin dolu olması gereklidir. Hasta; altında tartılı bir mekanizma olan bir kaba idrarını yapar. Bu sürede tüm değişiklikler bilgisayar tarafından kaydedilir. İdrar yapımı bittikten sonra en son sonuçlar bilgisayardan alınır.

Üroflowmetri testi için hastanın en az 200 ml idrar yapması gereklidir. Daha kesin ve doğru sonuçlar için 500 ml de yapılabilir. Vücutta bol idrar çıkışı için test öncesindeki dönemde bol bol su tüketilmelidir.

Bu test yapıldıktan sonra bilgisayardaki sonuçlar uzman bir doktor tarafından değerlendirilir. Bu sonuçlara göre var olan problemlerle ilgili bir sonuca ulaşılır.

Üroflowmetri; hastanın özel bir huniye idrarını yapmasıyla gerçekleşir. Bu huni ise; yapılan idrarın miktarı, akış hızı ve süresini değerlendiren bir cihaza bağlıdır. Bir kişi normalde idrarını yaparken önce idrar hızı yavaştır ardından hızlanır ve en son yavaşlamaktadır. Yapılan bu testte; doktora vücuttaki herhangi bir durumla ilgili teşhis koymasına yardımcı olmak için idrardaki değişiklikler kaydedilir. Dahası bu test doğru tedavi planının düzenlenmesinde de çok yardımcıdır.

Üroflowmetri Testi  Neden Yapılır?

Üroflowmetri testi; idrarın miktar, akış hızı ve süresi gibi bilgileri edinmek adına uygulanan kolay bir testtir. Bu test; hastanelerin üroloji bölümlerinde uygulanmaktadır. Bu testin süresi yaklaşık 3 dakikadır ve idrar kesesi problemleri, prostat hipertrofisi ve üretra darlığı gibi nedenlerden kaynaklı oluşan işeme problemlerinin araştırılmasında oldukça yardımcıdır.

Üroflowmetri Testi Hazırlık Süreci

Hazırlık süreci, üroflowmetri testi  yaptıracaklar arasında çok merak edilen konulardan biri olmaktadır. Üroflowmetri testi esnasında hasta idrarını yapacağından mesanenin dolu olması gerekmektedir. Bunun içinde bu test öncesi yapılması gereken hazırlık bol bol su içilmesidir.

Üroflowmetri testi yapılmadan önce hasta kullandığı ilaç ve vitaminleri doktoruna bildirmelidir. Bunun sebebi ise kullanılan bazı ilaçların mesaneyi etkileyebilmesidir.

Üroflowmetri Testi Normal Değerleri

Üroflowmetri normal değerleri yaş ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Erkeklerde ilerleyen yaş sebebiyle idrar akış hızı azalırken kadınlarda bu durum yaşa bağlı değildir

Üroflowmetri normal değerler şu şekildedir;

  • 4 ile 7 yaş arası (Ortalama akış hızı 10 mL/sn)
  • 8 ile 13 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 12 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 15 mL/sn)
  • 14 ile 45 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 21 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)
  • 46 ile 65 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 12 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)
  • 66 ile 80 yaş arası (Erkekler için ortalama akış hızı 9 mL/sn, kadınlar için ortalama akış hızı 18 mL/sn)

Üroflowmetri Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Üroflowmetri testi sonuçları değerlendirilmeye alındığında; en önemli değer ortalama işeme akım hızıdır.

Üroflowmetri testi sonuçlarının düşük çıkması;

  • İyi huylu prostat gelişimi
  • Mesane kaslarının tam anlamıyla kullanılamaması
  • Prostat
  • Mesane boyu darlığı
  • Üretra darlığı

Gibi sorunlar yaşanıyor olabilir. İdrar akım hızının az olması; mesaneyi tam olarak boşaltamamaya sebep olacağından mesane içerisinde taş, böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir.

Üroflowmetri testi düşük olan hastaların, tedaviye başlaması gereklidir.

Üroflowmetri Testinin Kullanım Alanları

Üroflowmetri testi farklı birçok hastalığın teşhisi ve uygulanacak tedavinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu  testin kullanıldığı durumlardan bazıları şunlardır:

Alt üriner sistem obstrüksiyonları: İyi huylu prostat büyümesi, üretra darlığı, prostat kanseri, mesane boynu darlıkları, fimozis

İşeme problemleri: Mesane kaslarının yeterli seviyede kasılmaması, mesanenin pasif olması

Alt üriner sistem bozuklukları için tedavi gören veyahut ya da operasyon geçiren hastaların durum takip ve ilaç dozu ayarlanması

Beyin veyahut omurilik operasyonu geçiren hastalarda görülen işemede değişiklerin gözlenmesi

Doktorlar; yukarıdaki durumlar dışında da üroflowmetri testi yapabilir. Bu test üroloji bölümünde birçok hastalığın teşhisini kolaylaştırmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.