Hipotiroidi Nedir?
Tiroid bezi küçük, kelebek şeklinde olan ve boynun üst bölümünde bulunan bir bezdir. Hipotiroidizm tiroid bezi pasifse oluşur, yani doğru çalışmazsa veya tiroid hormonu salgılamazsa oluşan soruna denir. Bu makalemizde tiroid bezlerinin az çalışması yani hipotiroidizm için bitkisel tedavi yöntemlerini, tiroidi çalıştıran bitkileri bildireceğiz.
Tiroid Bezlerinin Az Çalışması Belirtileri
- Kabızlık
- Yorgunluk
- Depresyon
- Kuru cilt
- Kilo artışı
- Terleme
- Yavaşlayan kalp atışı
- Yüksek kan basıncı
- Eklemlerde sertlik ve ağrı
- Seyrek ve kuru saç
- Hafıza bozukluğu
- Adet değişiklikleri veya doğurganlık sorunları
- Kas ağrısı ve kasılması
- Hassas ve şişik yüz
- Saçların erken grileşmesi
- Yüksek kolesterol
- Zayıf konsantrasyon ve hafıza
- Eklemlerin sertleşmesi
- Depresyon
- Düşük kalp atışı
- Düşük cinsel istek
- Şişkin bacaklar
- Yüzde şişme
- Yavaş konuşma
- Kaşların seyrekleşmesi
- Cildin şişmesi
- Tat ve koku alma duyularının azalması
Tiroid Bezlerinin Az Çalışması Neden Olur?
- İyot eksikliği
- Hipofiz bezi hasarı veya bozukluğu
- Duygusal stres
- Hormon dengesizliği
- Hashimoto Tiroidi: Bu, tiroid bezinin iltihaplandığı bir durumdur.
- Hamilelik
- Tiroid nodülü, kanseri veya Graves hastalığı durumunda tiroid ameliyatı yaptırmak.
- Radyasyon terapisi
- Tip 1 diyabet, pernisiyöz anemi, romatoid artrit, çölyak hastalığı ve Addison hastalığı gibi otoimmün bozuklukları.
- Konjenital hipotiroidizm veya bir bebeğin sahip olarak doğduğu hipotiroidizm
- Amiyodaron, lityum, interferon alfa ve interleukin-2 gibi ilaçlar tiroid bezinin normal çalışmasını önleyebilirler.
- Ailede tiroid bozukluğu geçmişi
- Irk (Beyaz veya Asyalı)
- Özellikle 60 yaş ve üstü
- Hipotiroidizm bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir.
Hipotiroidizm Nasıl Tedavi Edilir?
Hipotiroidizmi tedavi etmek için doktorlar genelde sentetik tiroid hormonları (levotiroksin) reçetelendirirler. Bu oral ilaç doğru dozda alındığında yeterli hormon miktarını yeniler.
Aynı zamanda hindistancevizi yağı, elma sirkesi, balık yağı, zencefil ve D vitaminince zengin yiyecekler normal tiroid hormonlarını artırmak için yardımcı olur.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Tiroid Bezlerinin Az Çalışmasına Doğal Çözüm
Dereotu
Dereotu öyle şifalı bir bitkidir ki, hem hipotiroid (tiroidin yavaş veya az çalışması) hem de hipotiroid (tiroidin hızlı veya fazla çalışması) sorunu için doğal çözümdür. Sabah, öğle akşam yemeklerinden yarım saat önce 1 yemek kaşığı dereotu çiğneyip, bir bardak su ile için. Bu küre 3 ay boyunca devam edin.
Tiroid Bezlerini Çalıştıran Bitkiler Nelerdir?
Elma Sirkesi
Elma sirkesi tiroid bezlerinin yavaş çalışması sorunu yaşayanlar için doğal çözümlerdendir. 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık suya dökün ve karıştırın. Sağlığınızı ve metabolizmanızı güçlendirmek için sabahları aç karnına için.
Isırgan Otu
Isırgan iyot bakımından iyi bir kaynaktır ve bu yüzden hipotiroidizm için etkili bir yöntemdir. Günde 2-3 bardak ısırgan otu çayı içebilir veya boğaz bölgesine masaj yapmak için yağını kullanabilirsiniz. Isırgan otu kronik tiroid sorunuyla başa çıkmak için en iyi doğal yöntemlerden biridir.
Zencefil
Zencefil; çinko, magnezyum ve potasyum bakımından zengin bir kaynaktır ve tiroid işlevini geliştirmeye yardımcı olabilen anti-inflamatuar özelliği vardır.
Malzemeler
- Biraz zencefil – iyi doğranmış
- 1 bardak su
- Bal
Bir bardak sıcak suya biraz zencefil ekleyin ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ilıdıktan sonra biraz bal ekleyin ve hızlıca için. Günde 3 defa zencefil çayı içebilirsiniz.
Hindistancevizi yağı
Hindistancevizi yağı hipotiroidizm için en etkili evde tedavi yöntemlerinden bir diğeridir. Düzenli olarak yaklaşık 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı için. Hindistancevizi yağı tiroid hormonunun işlevini arttırır ve metabolizmayı hızlandırır. Veya 2 tatlı kaşığı katı haldeki hindistancevizi yağını bir bardak süte ekleyin ve yatmadan önce için. Bu tiroid hormonu üretimine yardımcı olur.
Ketentohumu
Ketentohumu yağı hipotiroidizm tedavisine yardımcı olabilen omega-3 yağ asitlerini içerir. Ketentohumu yağı, tiroid bezinin ürettiği hormonları düzene koymada yardımcı olur ve tiroid bezinin işlevini arttırır. Hipotiroid semptomlarından kurtulmak için günlük öğününüze ketentohumu veya ketentohumu yağı ekleyin.
Yulaf
Eğer hipotiroidizminiz varsa, beslenmenize ekleyeceğiniz en iyi yiyeceklerden biri de yulaftır. Sindirimi geliştirmede ve kabızlığı iyileştirmede yardımcı olan lifler içerir. Ek olarak yulafta çeşitli vitaminler ve besinler vardır, ayrıca doğal yolla tiroid işlevini geliştiren selenyum da içerir.
Troid Bezini Çalıştıran İlaç İsimleri
Levotiroksin
Tiromel 25 Mcg