İç Basur (İç hemoroid) Nasıl Geçer Tedavisi Nasıldır Kanaması Nasıl Durur

İç Basur (İç hemoroid) Belirtileri Nedenleri Bitkisel Tedavisi

0 5.166

İç Basur (İç Hemoroid) Nedir?

Basur, anüs bölgesinde yani büyük abdest bozulan bölgedeki kan damarlarının şişmesi sonucu oluşan patolojik bir durumdur. Hemoroid memeleri anüs dışında ortaya çıkarsa dış basur veya anüs içinde meydana gelirse iç basur (iç hemoroid) olarak adlandırılır.

İç Basur (İç Hemoroid) Neden Olur?

Anüs çevresindeki damarların genişlemesi basura neden olur.

Aşağıdaki nedenlerle ortaya çıkabilir:

  • Gebelik: Gebelerde iç hemoroid sorunu daha sık görülür; çünkü rahim büyüdükçe kolon damarlar  üzerinde baskı yapar ve anüs bölgesindeki damarlarda şişliğe neden olur.
  • Yaşlanma: İç basur, 45 ila 65 yaşları arasındaki yetişkinlerde yaygın olarak  görülür. Bununla birlikte; genç ve çocukların bu sorunu yaşamayacağı anlamına gelmez.
  • İshal: İç basur, kronik ishal vakalarından sonra ortaya çıkabilir.
  • Kronik kabızlık: Dışkıyı hareket ettirmek için dışkı kan damarlarının duvarlarına ek bir baskı oluşturur bu da iç basura yol açabilir.
  • Uzun süre oturmak: Oturma, hareketsiz yaşam, özellikle tuvalette uzun süre oturma pozisyonunda kalmak iç basura neden olabilir.
  • Ağır eşya kaldırma: Ağır eşyaların kaldırılması da basur oluşumuna yol açabilir.
  • Anal ilişki: Anal ilişkiye girmek iç basura neden olabilir veya mevcut olanı daha da kötüleştirebilir.
  • Obezite: Şişmanlık da kan damarlarına baskı yapıp iç basura neden olabilir.
  • Genetik: Bazı kişilerin vücudu doğuştan basur oluşumuna eğilimlidir.

İç Basur (İç Hemoroid) Belirtileri Nelerdir?

Kanama: Kanama iç basurun yaygın belirtilerinden biridir. Birçok kişi tuvalette kanamayı fark edebilir; tuvalet kağıdında, tuvalet suyunda, iç çamaşırınızda ve hatta dışkınızda bile parlak kırmızı kan görülebilir.

Kaşıntı: Anal kaşıntı, iç basurdan muzdarip çoğu insan için başka bir ortak belirtidir. Kişi tahrişi durdurmaya çalıştığında, vücut kaşıntıyı yatıştırmak için mukus bırakmaya başlar. Son olarak, bu mukus dış cilde bulaşır, kurur ve bu kuru mukus kaşıntıya sebep olur.

Kabızlık: İç basur büyüdüğünde bağırsak hareketi azalır. Dışkı vücuttan çıkamaz hale gelir. Bu da uzun süreli az bağırsak hareketlerine yol açacaktır. Tuvalete çıkmanız uzun sürüyorsa, iç basurunuz olabilir.

Sarkma: Zaman geçtikçe iç basur büyüyüp anüste yumuşak bir yumru ortaya çıkarmaya başlayacaktır. Bu yumru kısa süre içinde kaybolacaktır. Eğer öğle saatinde bu yumruyu fark ederseniz, akşam vakti kaybolur.

Şiddetli Ağrı: İç basur bazı kişilerde makat çevresinde ağrıya yol açabilir.

İç Basur (İç Hemoroid) Nasıl Geçer?

Lifli yiyecekler tüketin: Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllı besinler yiyin. Bunları uygulamak dışkıyı yumuşatır ve kütlesini arttırır ki bu da mevcut basurun geçmesine yardımcı olacaktır.

Her gün oturma banyosu yapın: Leğene sıcak-ılık arası su koyun. Anal alanınızı ılık suda 10 ila 15 dakika, günde 2 veya 3 kez ıslatın.

Anal alanı temiz tutun: Her tuvaletinizi yaptıktan sonra mutlaka taharetlenin. Alkol bazlı veya parfümlü tuvalet kağıtlarından kaçının. Bölgeyi güzel şekilde kurulayın ya da bir saç kurutma makinesi kullanın.

Kuru tuvalet kağıdı kullanmayın: Bağırsak bölgesinden sonra anal bölgeyi temiz tutmak için, parfüm veya alkol içermeyen tuvalet kağıdı kullanın.

Soğuk uygulayın: Şişliği rahatlatmak için anüsünüze soğuk kompresler uygulayın. Bunun için buzluktan buz küpleri çıkarıp temiz bir beze tutup anal bölgenize bunu uygulayın.

Ağız ağrı kesiciler alın: Rahatsızlığınızı hafifletmek için asetaminofen (Tylenol, diğerleri), aspirin veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) kullanabilirsiniz.

Buz

Buz kullanımı iç basur için tavsiye edilen ilk ev yöntemi buzdur. Buz, kan damarlarını daraltmaya, şişliği azaltmaya ve hemen bir rahatlama sağlamaya yardımcı olur.

Temiz bir beze buz koyup yaklaşık 10 dakika boyunca iç basur olan bölgeye bunu tutun. Basur geçene kadar günde birkaç kez bu yöntemi uygulayın.

Aloe Vera

Aloe vera, basuru tedavi etmek için doğanın en iyi bileşenlerinden biridir. Aloe veranın iltihap sökücü özellikleri basurdan kurtulmaya yardımcı olur. Aloe vera hem iç hem de dış basur için kullanılabilir.

İç basuru tedavi etmek için aloe vera yapraklarını şeritler halinde kesin. Bitkinin dikenli kısımlarını kesip temizlediğinizden emin olun. Dilimleri bir kaba yerleştirin ve dondurun. Ağrı, yanma ve kaşıntı hissini hafifletmek için buzlu soğuk aloe vera şeridini ağrılı basure uygulayın.

Elma sirkesi

Elma sirkesinin büzücü özelliklerine bağlı olarak, şişmiş kan damarlarını daraltmaya yardımcı olur. Hem iç hem de dış basurların şişlik ve tahrişinin geçmesine yardımcı olur. İç basur yaşadığınız durumda, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma suyu sirkesi ekleyin ve günde en az 2 kez bundan için. Tadını daha iyi hale getirmek için biraz bal ekleyebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.