Üretra Nedir?
Mesane ile işeme deliği arasındaki vücuttan idrarın çıkışını sağlayan boru şeklindeki organa üretra denir. Üretra, mesanede toplanmış idrarın vücut dışına atılmasıyla görevli, boşaltım sisteminin son kanalıdır. Üretranın diğer adı; idrar kanalı ve idrar borusudur. Kadınlarda üretra oldukça kısa, erkeklerde ise daha uzundur. Kadın üretrası 4 cm. uzunluğunda, erkek üretrası ise 18-20 cm’dir. Erkeklerdeki üretra üreme sisteminin bir parçasıdır, penisin içinde bulunur. Ve bedenden idrar, sperm çıkışının gerçekleştiği bölgedir. Erkeklerdekinin aksine, üretra, kadınlarda üreme sisteminin bir parçası değildir. Kadınlarda bulunan üretranın tek vazifesi idrar için çıkış yeri vazifesi görmektir.
Üretra, böbrekler, üreterler ve mesane ile birlikte üriner sisteminin (boşaltım sisteminin) bir parçasıdır. Üretra bölgesinde zaman zaman ağrı, yanma hissi, kramp gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumun nedeni üretrit denilen üretranın iltihaplanması, üretra divertikülü doğuştan üretrada şekil bozukluğu, üriner sistem tıkanıklığı, cinsel yolla bulaşan hastalık veya kanser olabilir.
Üretra Ağrısı Nedenleri
- Bel soğukluğu (Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır)
- Üretra iltihabı
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Klamidya cinsel hastalığı
- Prostat büyümesi
- Böbrek taşı
- Prostatın iltihaplanması
En sık karşılaşılan üretra hastalıkları şunlardır;
Üretrit (Üretranın İltihaplanması)
Üretra ile ilgili en sık karşılaşılan problem ürertanın iltihaplanması yani üretrittir. Üretritin bakteriler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve virüsler gibi birçok muhtemel nedeni vardır. Bu enfeksiyonun belirtileri, idrar yaparken ağrı ve yanma, yüksek ateş karın ağrısı, sık idrara çıkma ve idrar kötü kokulu akıntı gelmesidir. Üretrit idrar tahlili ve kan testi ile teşhis edilip antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Üretrit zamanında tedavi edilmezse üretra darlığı, prostatit (prostat iltihabı) gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Üretra Darlığı
Üretra borusunun normalden daha dar olmasına üretra darlığı denir. Üretra darlığı, idrar yaparken yanma ve ağrıya, idrarını tam boşaltamamaya, idrada incelme ve idrar debisinde azalmaya neden olabilir. Üretra darlığı, trafik kazası ya da yüksekten düşme gibi kasık bölgesine isabet eden travmalar, üretraya takılan her türlü aletli müdahale (sonda, sistoskopi gibi) belsoğukluğu gibi üretra iltihabına nedeni olan enfeksiyonlar sonrası, doğumsal anomaliler (Kızlarda üretra ucunda darlık, erkek çocuklarda üretra başlangıcında kapakçık) ya da sık sık üretra iltihabı olmaya bağlı olarak meydana gelebilir. Üretra darlığı endoskopik ameliyat yöntemi ile genel anesteziye gerek kalmada lokal bir şekilde tedavi edilebileceği gibi, tedavi için açık cerrahi de uygulanabilir. Üretra darlığı ameliyatı tedavisi, anestezi altında soğuk bıçakla kesilerek, darlığın genişletilmesi esasına dayanır.
Üretra Kanseri
Üretra kanseri de üretra ile ilgili hastalıklardandır. Üretral kanser, mesane ile cinsel organlar arasındaki bağlantıyı sağlayan, idrar çıkış yeri olan üretranın kanserine denir. Üretra kanseri, üretranın dokularında bulunan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ile meydana gelir.Üretral kanser kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve özellikle beyaz tenli kadınlar üretra kanseri için risk grubudurlar. Cinsel yolla bulaşan hastalık geçirenler, sık sık üretra iltihabı geçirenler ve mesane kanseri öyküsü olan 60 yaş üstü kişiler üretra kanseri olmaya aday kişilerdir. Sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, üretradan akıntı gelmesi ve penis şişmesi olası üretra kanseri belirtilerindendir. Doktorlar üretra kanseri teşhisi için idrar testi, pelvik muayene ve sistoskopi gibi çeşitli testler uygularlar. Üretra kanseri, radyoterapi ile radyasyon kullanarak tümörlerin yok edilmesi veya ameliyat ile tümörün çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir.
Üretra Hastalıkları Nasıl Geçer?
Üretrit, üretra darlığı, üretra divertikülü gibi üretra hastalıklarının tedavisi için Üroloji doktoruna gitmelisiniz. Üretra kanseri durumunda ise Onkoloji bölümünde tedavi olmalısınız.