İdrarda Bilirubin Nedir?
Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanma işlemi sırasında meydana gelen sarımsı bir maddedir. Bilirubin, karaciğerinizde gıdaları sindirmenize yardımcı olan bir sıvı olan safrada bulunur. Karaciğeriniz sağlıklıysa, karaciğer bilirubinin çoğunu vücudunuzdan temizleyecektir. Dışkı yoluyla atacaktır. Karaciğeriniz hasar görürse, bilirubin kana ve idrara sızabilir. Normalde idrarda bilirubin maddesi bulunmaz. İdrardaki bilirubin, karaciğer hastalığının bir işareti olabilir.Bilirubin idrar testi, idrarınızdaki bilirubin seviyelerini ölçer.
İdrarda Bilirubin Testi Neden Yapılır?
Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız doktor sizden idrarda bilirubin testi yapmanızı isteyebilir;
- Sarılık , cildinizin ve gözlerinizin sararmasına neden olan bir durum
- Koyu renkli idrar
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk
İdrarda Bilirubin Neden Olur?
Safra Kesesi Taşı
Safra taşlarının safra kanallarını tıkaması sonucunda bilirubinin ince bağırsağa boşalmasını engellenmiş olabilir. Bunun sonucunda bilirubin maddesi idrara sızabilir. Obez olmak (aşırı kilo), yüksek kolestrol seviyesi, bazı antibiyotiklerin yan etkisi gibi bazı durumlar safra kesesi taşına neden olabilir.
Karaciğer Hastalıkları
Çeşitli karaciğer hastalıkları, karaciğer iltihabı idrarda bilirubin görülmesine neden olabilir. Bakteri veya parazitlerin neden olduğu hepatit ve siroz hastalığı karaciğeri tahrip edip idrarda bilirubine yol açabilir.
İltihaplı Bağırsak Hastalıkları
Bilirubin normalde dışkı ile vücuttan atılır. İltihaplı bağırsak hastalıkları vücudun bu işleyişine zarar verip vücutta bilirubin birikmesine neden olabilir. Bu durumda idrarda bilirubin görülebilir.
Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Olarak
Aşağıda bildirdiğimiz ilaçlar gibi bazı ilaçlar yan etki olarak idrarda bilirubin seviyesinin görülmesine yol açabilir;
- Kortizon ilaçları
- Doğum kontol hapları
- Allopürinol,
- Barbitüratlar,
- Klorpromazin,
- Diüretikler,
- İzoniazid,
- Sulfonamidler idrarda bilirübin atılmasını arttırırlar.
İdrarda Bilirubinin Diğer Nedenleri
- Hepatit hastalığı
- Obstrüktif sarılık
- Hipertroidizm
- KC hastalığı,
- Dubin Johnson Sendromu, Rotor Sendromu gibi kalıtsal hastalıklar
- Genetik, kalıtsal faktörler
- Safra kesesi, safra kanalı iltihabı
- Karaciğer veya safra kesesi tümörleri
- Orak hücreli anemi hemoglobin yıkımını artırıp daha fazla bilirubinin açığa çıkmasına yol açabilir. Bu durumda da idrarda bilirubin görülebilir.
İdrarda Bilirubin Tedavisi
İdrar bilirubin hastalığının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu durum enfeksiyondan kaynaklı ise doktor antibiyotik reçete edecektir. Safra taşı varsa doktor ameliyat önerecektir. Siroz nedeni ile karaciğerde telafisi imkansız hasar oluştuysa karaciğer nakli gerekebilir.
İdrarda Bilirubin Negatif Ne Demek
Yapılan idrar testinde idrarda bilirubin bulunmamasına idrarda bilirubin negatif, bulunmasına ise idrarda bilirubin pozitif denir.